Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 07.02.1975

Delo, Šport: ... Matičarji na cesti

Eden naših najuspešnejših in najštevilnejših plezalnih kolektivov, alpinistični odsek PD Ljubljana-matica, je ostal brez strehe nad glavo. Kot nam je povedal načelnik AO Anton Sazonov so jim na Veselovi 10, kjer so se sestajali v prostorih KS Gradišče odpovedali, ker se bo v prostor vselilo otroško varstvo. Seveda pa po odpovedi niso ostali križem rok, temveč iščejo nadomestilo - doslej žal brezuspešno (če izvzamemo ponudbe, npr. 150 dinarjev na uro in podobne).
Da je težava še večja ima tudi njihovo matično društvo že nalog za deložacijo iz dvoriščnih prostorov na Miklošičevi cesti. Sedaj se bodo morali (kot kaže), sestajati po gostiščih, saj je društvena pisarna dovolj velika kvečjemu za en sestanek odbora AO.

AS v Ilirski Bistrici
V soboto 1. t. m. so v domu družbenih organizacij v Ilirski Bistrici ustanovili alpinistično sekcijo, ki bo delovala pod okriljem AO Ljubljana-matica. Njihovo delo bo usmerjeno predvsem v vzgojno dejavnost, za katero je veliko zanimanje.

JV stena Kokrske Kočne
Igor Bele in Marko Štremfelj, (AO Kranj), sta 11. januarja letos preplezala novo smer (imenovala sta jo »Kanoreh«) v jugovzhodni steni Kokrske Kočne. Plezala sta 4 ure, višina stene je okoli 500 metrov, ocena pa spodaj III-IV, zgoraj pa žlebovi z naklonino 30-45 stopinj (izstop 60 stopinj).

Prečenje nad Tamarjem
Milan Fülle in Alojz Javorski (AO Jesenice) sta v nedeljo 26. januarja opravila prečenje Jalovec-Mali kot-Šite-Travnik-Mojstrovka-Vršič-Sleme-Tamar. Ves čas sta imela čudovito vreme, le sneg se je preveč prediral.

Zimski tabor KA Hrvatske
AO PD Velebit je tudi letos prireditelj republiškega zimskega alpinističnega tabora, ki ga je komisija za alpinizem PZH razpisale za čas od 22. t. m. do 2. marca. Tabor bo pohodnega (ekspedicijskega) značaja. In sicer v Julijskih Alpah, vodil pa ga bo Darko Berljak.

Vabijo na Lupoglav
AO Sarajevo je vsem odsekom v Jugoslaviji razposlal vabilo za udeležbo na memorialnem pohodu, ki je posvečen njihovim tovarišem Iliji Dilberju, Ziji Jajatoviču in Miodragu Stepanoviču. Ti so 14. februarja 1970 prvič pozimi osvojili Lupoglav ne Pranju, med sestopom pa so se ponesrečili. Na ta dan bo letos velik pohod (različnih težav) iz štirih smeri, iz Jablanice, Konjica, Drežnice in Čelebičev. Interesenti lahko dobe vse potrebne informacije pri Miodragu Rakiču, Zagrebačka 25 (II) - 71000 SARAJEVO.

Pod Raduho
Leta 1973 je bila na Grohatu pod Malo Raduho dograjena nova planinska postojanka, stara (brunarica, zgrajena leta 1946) pa je bila namenjena »za rezervo« in predvsem za zimsko zatočišče. Posebno letos to zavetišče planinci in alpinisti pridno uporabljajo, koroški alpinisti pa obljubljajo organizirati tudi več prostovoljnih akcij, da bi bilo zavetišče tudi v prihodnje kar najboljše.

AŠ na Jesenicah
Na Jesenicah so z ustanovitvijo MO končno dobili ustrezno bazo za AO, GRS in tudi druge aktivnosti v PD. Zaživelo je tudi delo v alpinističnem odseku. Alpinistična šola s tedenskimi predavanji, redni štirinajstdnevni sestanki ter kvalitetna predavanja, vse to privablja mlade. Po predavanju Manfrede (V. JAHO) in Dimitrova (II. JAHO), bo sedaj na vrsti s svojim predavanjem Rožič, Tone Gluhar bo govoril o planinski flori, Lojze Novak o prvi pomoči itd. Po zimskem tečaju v Krnici pa bodo organizirali tudi, samostojen tečaj pri bivaku II in IV.

Aktivnost AO Velebit
Zagrebški AO »Velebit« spada med vodilne alpinistične aktive na Hrvatskem, čeprav v zadnjem času ne vodi več v masovnost. Lani so imeli registriranih 7 alpinistov in 13 pripravnikov, skupno pa so opravili 135 plezanjih vzponov, dve prvenstveni ter 13 zimskih vzponov (v slovenskih gorah so opravili skupno 27 vzponov in sicer največ v Julijcih).

Celjani v Paklenici
V ostenju kanjona Velike Paklenice ni miru niti sredi zime. Pred dnevi sta v tem kanjonu zopet plezali dve navezi iz Slovenije, in sicer iz AO Celje. Če izvzamemo dež, ki ni padal le v ponedeljek dopoldan, so bili z razmerami kar zadovoljni, preplezali pa so prav zaradi tega lahko le »Mosoračko«, steber Čuka in »Brahmovo smer«.

Tabor in tečaj v Krnici
Komisija za alpinizem PZS ponovno opozarja vse AO, da pravočasno prijavijo svoje člane za obe zimski akciji v Krnici. Tabor, ki se bo pričel že v soboto 22. t. m. bo vodil Uroš Župančič (ki sprejema tudi prijave), tečaj (pričetek 2. marca) pa Tone Sazonov. Udeleženci tečaja morajo obvezno imeti zdravniško potrdilo, da so zmožni zimskih naporov v gorah, vsi pa morajo biti nezgodno zavarovani in popolno opremljeni s tehnično opremo.

Klub mladinskih vodnikov
Klub mladinskih vodnikov, ki ta čas zaradi visokošolskih zimskih počitnic dela, obvešča vse zainteresirane, da bo naslednji sestanek v sredo, 26. t. m., ko bo predvidoma na programu predavanje o zadnji Jugoslovanski alpinistični odpravi v Himalajo.

Uspešen tečaj AO Tržič
V soboto in nedeljo (25. in 26. januarja) so imeli člani AO Tržič zimski alpinistični tečaj na Kofcah, ki se ga je udeležilo 17 članov in 8 pripravnikov. Obdelali so zimsko reševalno tehniko in si skupno ogledali prek 350 diapozitivov.

  07.02.1975


Doslej (po)objavljene Alpinistične novi8ce
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45895

Novosti