Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 15.01.1975

Delo, Šport: ... Pozimi na Lhotse

Vse kaže, da bodo Poljaki pod vodstvom Zawade le izsilili zimsko alpinistično sezono tudi v Himalaji (potem, ko so jo v Hindukušu z vzponom na Nošak). Zadnje vesti, ki so datirane z zadnjim dnem preteklega leta namreč govore, da je odprava še vedno na gori in da se je ravno končal prvi poskus priti na Lhotse (8501 m). Jurišna naveza ga je skušala opraviti iz tabora IV, ki stoji v višini okoli 7800 metrov, toda 230 metrov pod vrhom jim je zmanjkalo moči.

Kamniške novice
V soboto sta Franci Vrankar in Miro Šušteršič (Mengeš) prvič pozimi preplezala »Kukovčevo smer« (V+) v jugozahodnem ostenju Planjave. V steni sta naletela na ugodne razmere, saj ju je le mestoma motil led.
V nedeljo sta Stane Klemenc (Domžale) in Bojan Pollak (Kamnik) prvič pozimi preplezala še »Hunikino smer« v Vežici (350 m, V+). Za razliko od večine drugih okoliških smeri sta v tej naletela na precej snega (zapadel je med tednom, v torek), ki jima je precej otežkočal vzpon.

Iz celjskega AO
V nedeljo sta Andrej Palir in Franc Zupanc opravila prvo zimsko ponovitev (in verjetno peto nasploh) »Belega raza« v Dedcu. Plezale sta 5 ur. Celjski alpinisti so plezali tudi Tschadovo smer v Turski gori in »Vzhodno grapo« (med Dihlovim žlebom in Hudim praskom) v Mrzli gori. Zadnji vzpon sta opravila (III, 8 ur) Srečo Mesarec in Janez Nadu in je - kot kaže - prva zimska ponovitev.
Poročajo tudi, da bodo z letošnjo alpinistično šolo pričeli že v četrtek, 23. t. m. v društvenih prostorih. Zanjo nameravajo po sodobnih načelih urediti plezalna vrtca v Tremarjih in na Grmadi. Očistili bodo skale, zabetonirali stalne kline, pripravili varovališča in podobno. In še ena razveseljiva novica - nadejajo se, da bodo planinci in alpinisti že v kratkem dobili svojo stalno rubriko v celjskem »Novem tedniku«.

JZ raz Mangarta
V soboto 4. t. m. sta Darjo Durjava (Matica) in Damjan Mlekuž (SAAS) preplezala Jugozahodni raz Mangarta (III, smer 609). Razmere nista imela ravno idealne, menjaval se je led in sneg s kopno skalo in večino smeri sta morala plezati (5 ur) z derezami. Verjetno je to prva zimska ponovitev.

Iz AO Kranj
Matej Kranjc in Pavel Oman sta 29. decembra preplezala ostenje Pršivca nad Bohinjem. Smer sicer najbrž ne bo registrirana, saj stena tega skorajda ne dopušča, toda težav sta imela kljub temu dovolj (250 m, III-IV/V).

Prečenje Macesnovec – Rjavina
Malo pred koncem lanskega leta (29. in 30. decembra) je Marjan Manfreda sam opravil prečenje od Macesnovca do Rjavine. V nedeljo se je iz Kota povzpel na Macesnovec in prečil do sedla med Luknjo pečjo in Rjavino, kjer je bivakiral. Naslednji dan pa je moral zaradi hudega vetra s sneženjem že ob 4. uri zjutraj zapustiti bivak. Turo je zaključil s prečenjem pod Rjavino in vzponom nanjo po južnem pobočju (smer V. Staniča) ter sestopom po grebenu nazaj v Kot. Prečenje, v celoti pozimi bržčas še ni bilo opravljeno (pač pa v dveh delih).

Bohinjska v Luknji peči
V soboto in nedeljo so brata Jože in Tine Mihelič, Janez Rupar (vsi AAO) in Janko Arh ter Lojze Budkovič (Bohinj) preplezali povsem novo smer v še »deviški« vzhodni steni Luknja peči. Vstopili so po »Čopovi grapi« (smer 131), ki vodi iz Krme na Rjavino. V višini okoli 1500 m pa so prečili iz grape v desno in drugi dan izplezali na greben levo od vrha Luknje peči. Najtežje (okoli V) je bilo v nekakšni barieri sredi stene, nad katero so bivakirali. Ostali del vzpona so ocenili s II-V, višina stene okoli 500 m (8 ur), čeprav znaša višinska razlika od vznožja do vrha okoli 1200 metrov. Sestopili so prek škrbine Luknja (spust z vrvjo) v Kot.

Razpisa KA
Zimski alpinistični tabor v organizaciji komisije za alpinizem PZS bo od 23. februarja do 2. marca v Krnici. Kolektivne prijave AO je potrebno poslati do 16. februarja na naslov vodje: Uroš Župančič, Titova 3 64270 Jesenice.
Od 3. do 9. marca bo (prav tako v Krnici) alpinistični tečaj, ki ga bo vodil Tone Sazonov. Prijave je potrebno poslati na KA PZS (zopet lahko le kolektivno in opremljeno z zdravniškimi spričevali) do 10. februarja.
Udeleženci obeh akcij morajo imeti s seboj popolno zimsko alpinistično opremo in morajo biti zavarovani. Ob prijavi za prvo akcijo je potrebno nakazati akontacijo po 50 din za vsakega prijavljenca, vodstvo tabora pa bo udeležencem regresiralo bivanje v koči s po 60 din za vsak efektivni dan. Akontacija za tečaj pa je 300 din in jo bodo dobili prijavljenci nazaj (če se tečaja ne bodo udeležili) le v primeru upravičene odjave. Podrobna navodila bodo udeleženci oziroma AO dobili še pismeno.

Kavkaz 75
Komisija za odprave v tuje gorstva je že razposlala razpis za prijavo tistih alpinistov, ki kandidirajo za udeležbo v odpravi »Kavkaz 75«. Rok za prijavo je 16. Marec. AO, ki kandidate prijavljajo, morajo za vsakega garantirati plačilo stroškov v višini 7.000 din.

Zmanjkalo kurjave
V zimskih sobah na Kamniškem ter Kokrskem sedlu in na Korošici je zmanjkalo kurjave, kar morajo upoštevati vsi, ki žele prenočiti v teh objetih. Obenem prosimo vse obiskovalce zimskih sob, naj pazijo na red in čistočo. Kamniški alpinisti so samo v čistilni akciji pred Novim letin iz zimske sobe na Kamniškem sedlu morali spraviti za več kot dve samokolnici smeti, papirnih odpadkov in konzervnih škatel.

AŠ na Jesenicah
Organizirano delo s planinsko mladino na Jesenicah je postalo živahnejše, odkar so ustanovili mladinski odsek. S tem računa tudi vodstvo AO, ki je za 16. t. m. napovedalo pričetek letošnje alpinistične šole. Uvodno predavanje bo imel Marjan Manfreda, vodja šole pa bo Milan Fülle.

Aktivni tudi v BiH
Tudi sarajevski alpinisti so v letošnji zimi močno aktivni. V zimskih razmerah (kot trening) so preplezali večino smeri na Romaniji, za začetek leta pa so uresničili tudi že prvi cilj. Šišič, B. Maltarič in M. Rakič so v štirih dneh (od 1. do 4. t. m.) ali 25 urah efektivnega plezanja (slabo vreme, težke razmere) opravila prvi zimski vzpon (in prvo ponovitev sploh) smeri Maltarič - Šišič (prvič preplezane 14. in 16. junija lani) v severni steni Veleža (ocena V+, A1, 500 m).
Za 12. februar pa alpinisti iz Sarajeva načrtujejo še masovno akcijo, in sicer vzpon na Prenj v spomin na nesrečo, ki se je zgodila njihovim tovarišem pred petimi leti ob prvem zimskem, pristopu na Lupoglav. Alpinisti so se odločili za prečenje: Konjic-Jezerca-Vjetrna Brda-Lupoglav. Planinci iz Mostarja, Zenice, Konjiča, Jablanice, Sarajeva in drugih krajev pa bodo pristopili prek Barnega Dola. Na akcijo vabijo tudi alpiniste iz drugih republik.

  15.01.1975


Doslej (po)objavljene Alpinistične novi8ce
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti