Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Prvi dan novega leta

Silvo Baznik: Po dveh smučarskih turah v meglenih in oblačnih dneh sva le pričakala lep sončen dan.

Vožnja iz Ljubljane kljub lepi vremenski napovedi ni ravno kazala prijetne podobe. Oblaki in megla so naju spremljali vso pot. Ko pa je avto brzel proti Rudnemu polju, se je na nebu pojavila modrina. Rudno polje se je kopalo že v sončnih žarkih.

Stopila sva v senco dreves na poti proti smučišču, kjer naju je prijazen žičničar napotil, kje ob smučišču naj hodiva s smučmi. To sva upoštevala in se počasi vzpenjala. Kmalu je postalo prijetno toplo in pulover je romal na nahrbtnik. Pred vstopom v žleb je prijatelj smuči dal na nahrbtnik, jaz pa sem nadaljeval z njimi. Tako sva se povzpela na Zlate vode in nisva bila edina. Tokrat so pohodniki in turni smučarji kar pohiteli v naravo. Od tu sva z Radom nadaljevala na smučeh in se povzpela na sedelce pod Plesiščem, kjer sva uzrla obsijane južnobohinjske gore in Viševnik, po katerem se je vzpenjalo in smučalo kot za stavo. Nadaljevala sva po dobrem snegu na pobočje gore in dosegla greben, s katerega sva občudovala sosedne in gore nad Lipanco, kjer sva prejšnji dan bila v oblaku. Pot naju je privedla pod vrh, kjer je Rado pustil smuči, jaz pa sem z njimi dosegel vrh.

Na vrhu Viševnika je bilo kar malce tesno, toliko nas je bilo. Po obveznem fotografiranju se je Rado vrnil po smuči, jaz pa z malce odrsavanja odsmučal do njega in nato sprva po smučinah navzdol dokler nisva dosegla še nepresmučano pobočje, ki sva ga podpisala s svojimi smučinami in prismučala pod Plešivec.

Na Plešivec sva se povzpela kar s »štamfanjem« in po okrepčilu odsmučala po pršiču na Zlate vode. Smučanje naju je tako prevzelo, da sva nataknila kože na smuči in se še enkrat povzpela na Plesišče. Tokrat sva smučala skozi gozd v smeri Rudnega polja a precej nizko prišla na zelo strmo pobočje, ki ni obetalo nič dobrega. Zato sva se obrnila, vzela cepin v roke in gazila sneg v največji strmini. Ko se je teren malce položil pa zopet na smuči in do vrha Plesišča. Na Viševnik se je še vedno vila kolona pohodnikov, ko sva tretjič smučala z vrha. Na Zlatih vodah sva obrnila v žleb in navzdol proti smučišču, ki je že bil v meglici. Sledilo je smučanje po smučišču in skozi gozd do avta na Rudnem polju.

Lep sončni dan v gorah je bil za nama, ko sva se peljala domu naproti.

 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti