Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Začel sem tam, kjer sem končal

sreda, 1. januar 2014, ob 18:59, Boris Štupar, ogledov: 1500

AK Črna - Igor Radovič: Za začetek plezarije v letu 2014 sem se zopet odpravil v domači Lanež in kar dobro izkoristil lep dan v hribih.

Zaradi slabih razmer in nevarnosti plazov sem se kaki bolj imenitni turi raje odpovedal.

Po precej bolj napornem gaženju do stene kot pred štirimi dnevi, sem se najprej namenil v Grizzly Adamsa. A mi čez snežni stožec, ki se je nabral pod prvim skokom zaradi globokega udiranja ni uspelo doseči skal. Zato sem se namenil daleč proti levi in si izbral Mišino grapo. Razmere so bile malo boljše, a še vedno zelo slabe. Napredoval sem lahko le s preizkušeno tehniko – najprej »stop« s kolenom, nato s čevljem. Držal sem se blizu skal in si pomagal tudi s cepinom in derezami. Nekajkrat sem se na ta način lahko brez ponovnega ugrezanja potegnil naprej. Tako sem premagal kaki dve tretjini smeri, nato pa sem se začel pogrezati do prsi in do tu uporabljena tehnika napredovanja je odpovedala. Ni mi preostalo drugega kot desno v povsem zasnežene skale, kjer sem na slepo pikal z derezami in cepinom, dokler nisem našel opore, na kateri sem se lahko dvignil.

Z grebena, na katerem me je obsijalo toplo sonce, sem prečil nad Detektivsko, po kateri sem sestopil že v soboto.

V Mišini sem dvakrat razmišljal o tem, da bi obrnil, a ko sem si v spomin priklical moj in Zdenčev glavni cilj za letos, sem zbral dovolj volje za nadaljevanje.

Bil je dober začetek leta.

Igor Radovič

Oznake: ALP
eXTReMe Tracker