Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Turni smuk pod Montažem

Bojan Ambrožič: Prejšnji dan sem po štirih letih spet smučal. Sedaj pa bom moral to “znanje” uporabiti in ga nadgraditi, saj me čaka turni smuk.

S kolegi smo se odpeljali na prelaz Sella Nevea. Lahko bi se povzpeli peš ob smučišču, ampak nikomur ni bilo tega. Zato smo šli raje “turno” peš po cesti proti planini Pecol.

Pravzaprav so bili vsi ostali na turnih smučeh. Le jaz sem bil piš in na nahrbtniku nosil težke alpske smuči in pa pancarje. Samo smučarska oprema je nahrbtnik obtežila za dodatnih več kot 20 kilogramov. Skupaj sem na hrbtu tako za trening nosil kar okoli 30 kilogramov. Ampak ker sem bil spočit in ker je cesta na Pecol zelo položna, sem brez težav lahko tekel.

Cesta je zasnežena in smučljiva od samega začetka na Sella Nevi do konca na planini Pecol z izjemo enega mesta. Kolege sem počakal na Pecolu. Nato pa smo se skupaj odpravili čez Visoko Montaževo planoto čim višje kar se bo dalo in bo še varno pred snežnimi plazovi. Sprva je bil sneg lepo pomrznjen. Potem pa vse višje ko smo šli, slabše je bilo. Smučarjem je bilo pravzaprav vseeno. Meni pa se je kmalu začel sneg globoko predirati. Vendar to ni bil pršič, ampak že rahlo predelan sneg, ki se je predrl le za las. Torej to je bil najslabši sneg za gaženje. Nekaj dni nazaj na Pokljuki sem pri gaženju čez Pršič lahko skorajda letel. Tu pa ni šlo nikamor.

Prej sem po cesti (do Pecola) lahko tekel s hitrostjo do 10 km/h, pri gaženju pa mi je GPS nameril polžjo hitrost okoli pol kilometra na uro. In v resnici sem med tem ko so se kolegi ležerno vzpenjali s smučmi, sam imel odličen trening za moč in vzdržljivost.

Na položnem pobočju na robu gozdne meje sem naredil snežni prerez po švicarski metodi. Presenečen sem bil da se je vršnih 20 cm snega skorajda spontano splazilo. Zato sem se odločil da je tu zame vzpenjanja konec. Pripravil sem se na svoj prvi turni smuk po petih letih. Začetni strah ali bom sploh lahko zvozil je bil odveč. Brez težav sem se počasi spuščal navzdol proti Pecolu. Seveda pa bom moral še precej delati na tehniki – torej čim več smučati.

Kolegi, ki pa so vsi zelo dobri smučarji so seveda Montaževa pobočja presmučali z vrtoglavo hitrostjo. S Pecola pa je sledil le še smuk po cesti nazaj do Sella Neveje oz. kot se pogosto pohvalijo turni smučarji – prav do avta.

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ SMU Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti