Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pri 87 letih še vedno hodi na Triglav

Jutro (1937): Zelo redki so, ki dosežejo tako očarljivo starost, kaj še, da bi bili telesno in duševno tako prožni in čili, da bi gojili v taki starosti še turistiko.

Vztrajni 87-letni turist je upokojeni poštni ravnatelj gosp. Josip Vidmar v Ljubljane. Še vsako leto obiskuje naše najvišje vršace. Tudi letos ni zaostal za prejšnjimi leti. Le slabo vreme ga je ta dan zadržalo doma, da doslej še ni mogel izvesti vsega svojega letošnjega turističnega načrta. Nu, glavno vsakoletno turo je le napravil: na Triglav ...

Iz Ljubljane se je popeljal z železnico do Lesc, od tu dalje pa jo je mahnil kar peš, kakor je že njegova navada. Letos je ubral pot čez Pokljuko in naprej na Triglav do stolpa, kjer si je malo oddahnil in se razgledal naokrog. Potem se je vrnil. Za to turo je porabil le tri dni, kar je zadosten dokaz, da je mladeniško čil pod noge in še dovolj trdnih pljuč, da ga še ne more sapa pri vzpenjanju v hribe.
Obhodil je letos tudi Kamniške planine. Na teh se je zadržal teden dni. Obral je vse vrhove in pota in ogledal čudovitosti teh gora, kì so po njegovih izkušnjah zmagljive in nevarnejše od triglavskega pogorja in nekatere težje dostopne od Triglava samega.
Bila je doslej njegova navada, da je kar sam ubiral pot na gore. Letos pa se je držal družbe, ker mu je tako naneslo.

Poleg pohoda v obisk velikana ga zanese pot sleherni teden na bližnje hribe na Šmarno goro, na Sv. Katarino in drugam. To so njegova običajna romanja. Pa ko se vrne še s tako težke ture, ne kaže nobene utrujenosti, je veselo razpoložen kakor vselej ter z vsem pristnim veseljem pripoveduje znancem in prijateljem, kod in kako je hodil. Po telesni prožnosti in duševni čilosti sodimo, bo še dolgo eden najstarejših obiskovalcev naših planin. Seveda mu iz srca želimo še mnogo lepih izletov.

Jutro, 29. avgust 1937

 29.08.1937

dLib.si


Za G-L priredil France Malešič

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti