Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 23.09.1971

Delo, Šport: ... Na vrsti je Kangčengzönga

Alpinisti iz Nemčije se menda že pet let trudijo, da bi pri nepalski vladi dobili dovoljenje za Kangčengzöngo. Sedaj so pritisnili še Avstrijci, o katerih je znano, da imajo v boju za dovoljenje navadno veliko uspeha. Vodja odprave naj bi bil Wolgang Nairz iz Innsbrucka, vodja na gori pa, sam Reinhold Messner. Tudi imena drugih udeležencev dajo slutiti, da bo na delu izredno močna ekipa.
Kangčengzönga je skupina, ki je vredna te pozornosti, saj so trije njeni vrhovi še vedno neosvojeni: južni, vmesni in zahodni, ki naj bi bil prihodnje leto tudi cilj naše četrte himalajske odprave. Toda kdo bo dobil dovoljenje? Ali se bo zopet ponovila situacija iz preteklosti? Naši alpinisti so prosili za Lhotse Šar, bili so odbiti in dobili dovoljenje le za Anapurno II, Lhotse Šar pa so odobrili Avstrijcem, ki so ga tudi osvojili.

Osvojili Khiangyang Kish
Khiangyang Kish (7852 m) je dvaindvajseti najvišji vrh sveta in drugi najvišji samostojni vrh, ki doslej še ni bil osvojen. Toda od 26. avgusta letos to ne drži več. Tega dne so se namreč nanj povzpeli Jan Stryczynski, Ryszard Szafirski in Ryszard Zawada, člani letošnje druge poljske odprave v Karakorum. Po njihovih izjavah, je to doslej največji uspeh v 150-letni zgodovini poljskega alpinizma.
Dvanajst člansko odpravo pod vodstvom Andrzeja Zawadyja, ki sta jo spremljala tudi dva filmska snemalca je organiziral Klub Wysokogorski. Prtljago (4 t) so prepeljali s kamionom Star, udeleženci pa so potovali z letalom. Pomemben uspeh odprave je tudi 1.5 m dolga grebenska skica celotnega Karakoruma, ki jo je narisal Jerzy Wala, avtor podobnih zemljevidov za Hindukuš.

Tretjič Akademska smer
Bojan Pollak in Janez Kosec, ki sta opravila tudi prvi dve ponovitvi »Akademske smeri« v Vežici, sta jo v nedeljo skupaj s Tonetom Škarjo ponovila še tretjič. Plezali so 8 ur in obenem točno izmerili višine drugih smeri (Akademska - 200 m, Steber - 185 m, Lahova smer - 210 m).

Nova smer v Ribežnih
Boris Mlekuž je v nedeljo sam preplezal novo smer v Ribežnu (med smerema 640 in 641). Ocenil jo je s II plezal pa je 2 uri. 25. julija je Mlekuž s Silvom Miklavčičem opravil po razpoložljivih podatkih prvo ponovitev smeri Krušic –Stražišar - Zupan v Zapotoškem vrhu (III/IV+, 200 m).

Prijava kvalitetnih vzponov
Komisija za alpinizem je sklenila, da tudi letos povrne del stroškov navezam, ki so opravili kvalitetne zimske vzpone ali težje vzpone na tujem. Vzpone je potrebno prijaviti KA PZS do 10. oktobra. Hkrati komisija ponavlja predlog za organizacijo odprave v El Capitan - ZDA, v kateri bi lahko sodeloval tudi več alpinističnih odsekov, organizirali pa bi jo lahko že prihodnje leto.

Italijanska odprava
Devetčlanska odprava iz severne Italije se je pred kratkim vrnila iz Lime. Delovala je v skupini Hullanca, za katero so dokončali zemljevid, proučevali pa so tudi vpliv velike višine na človeški organizem. Od alpinističnih ciljev so uresničili vzpon na 5052 m visok vrh, ki so ga imenovali Malgaroli Raju.

Slovenec na Everestu?
Na pobočju Mount Everesta je tretja argentinska alpinistična odprava. Med 20 člani odprave je tudi Jure Skvarča, ki je po rodu Slovenec in se je v zadnjih letih izkazal s številnimi vzponi na območju Patagonije. Odprava, ki jo je podprla vojska in RTV ima namen ponoviti normalni vzpon na Mount Everest, njenih 11 ton prtljage pa je v vznožju himalajskega orjaka preneslo 400 nosačev.

Nesreča indijskih alpinistov
Indijska ekspedicija na Mrigthuni (6840 m) je imela nesrečo komaj devet metrov pod vrhom (druga ponovitev). Peterico je odnesel plaz 270 metrov globoko, na srečo brez težjih posledic. Med sestopom je enemu znova spodrsnilo, toda na srečo so drugi preprečili padec. Indijski alpinisti so imeli letos že 11 mrtvih.

Težave potrjevanja
Kljub vsem mogočim tehničnim pripomočkom, ki lahko potrdijo ali ovržejo vest o uspelem vzponu na visoke vrhove, se še vedno dogaja, da so odločilnega pomena šele izsledki naslednjih odprav. Lanska jesenska japonska alpinistična odprava, ki se je povzpela na 7330 m visoki Churen Himal, dva dni za tem pa še na njegov zahodni vrh, je npr. sporočila, da se jim zdi vzpon po »Korejski smeri« nemogoč, kljub nasprotnim trditvam korejske odprave.

Max Eiselin in številka 13
Bolgarski tednik Eho je objavil zanimivo igro naklučja, v katerem igra glavno vlogo znani švicarski alpinist in športni trgovec Max Eiselin (39). Odprava, ki je leta 1960 pod njegovim vodstvom osvojila Dhaulagiri je bila sestavljena iz 13 udeležencev. Vzpon je uspel 13. maja. Letalo, ki je odpravi pomagalo, je doživelo težko nesrečo 13. aprila. Vzpon pa je bil obenem trinajsta zmaga švicarskih alpinistov v Himalaji. In da bi vse to lepo zaokrožili, so intervju z Eiselinom objavili 13. avgusta letos.

  23.09.1971


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti