Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 09.09.1971

Delo, Šport: ... Dvakrat steber

Steber Šit, ki sta ga načela Kunaver in Pintar že leta 1958, preplezali pa Ante Mahkota in tovariši v treh poskusih leta 1966, je končno ponovljen. Po številnih poskusih je to uspelo navezi Janez Dornik - Janez Gradišar. V smer sta vstopila v soboto in se z zabijanjem klinov v spodnjem delu toliko zamudila, da ju je dohitela naveza Tone Perčič - Nejc Zaplotnik, ki je opravila drugo ponovitev. Prva naveza je plezala 22, druga pa 15 ur.
Ponavljalci so izjavili, da je smer po stebru (531) najtežja v Šitah. V spodnjem delu je precej težja od »Zajede« pa tudi zgornji del je zelo težaven. Ponavljalcem priporočajo svedrovce, ker je v prvih dveh raztežajih skala močno krušljiva in se razmere stalno spreminjajo.

Prvenstvena v Rzeniku
Ostenje Rzenika nad Kamniško Bistrico spada prav gotovo med naše najbolj krušljive predele, zato so obiski plezalcev redki. V soboto pa so v njeni severni steni Berto Ribič, Tone Trobevšek in Janez Uršič preplezali novo smer. Plezali so 7 ur (višina 300 m) in težave označili s IV-V. Smer, ki so jo izpeljali precej desno od Modec - Režek, je prav tako krušljiva kot druge.

Tri prve ponovitve
Zoran Bešlin in Drago Bregar sta v tednu dni opravila kar tri prve ponovitve v Julijskih Alpah. V soboto, 28. avgusta, sta ponovila »Črni odlom« (540) v Jalovcu (3 ure, ocena realna) in nadaljevala po Razu do vrha. V nedeljo in ponedeljek (14 ur) sta ponovila še »Levo smer« v Šitah (528), za katero menita, da bi zaslužila oceno VI, saj so težave le redkokdaj manjše. Zadnjo soboto pa sta kot prva ponovila še direktno varianto (223 b) v Triglavski steni. Plezala sta 8 ur, za zadnji del opisa pa predlagata dopolnitev.

Ponovitev v Debeli peči
Stane Belak in Marjan Manfreda sta 29. avgusta ponovila smer
Jeglič - Kunaver (105) v Debeli peči. Plezala sta 6 ur, o drugih ponavljalcih pa doslej ni podatkov, tako da sta verjetno opravila prvo ponovitev

Prvenstvena v Frdamanih policah
Dve navezi: Jošt Razinger - Ali Simonič in Janez Zupanc ter Tine in Greta Mihelič so v soboto preplezali varianto iz Schinkove smeri v smer Jesih -Potočnik v Frdamanih policah. Vzpon so ocenili s IIIIV, eno mesto VI.

Tabor prične v soboto
Komisija za alpinizem PZS obvešča vse, ki se nameravajo udeležiti jesenskega plezalnega tabora v Zahodnih Julijskih Alpah, da bo začetek v soboto popoldan. Udeleženci morajo hrano prinesti s seboj (šotore preskrbi organizator), denarno nadomestilo zanjo (20 din) pa bodo dobili po vrnitvi. Posebne prijave niso potrebne, obvezna pa je plezalna čelada.
Slovenskega vodnika za Zahodne Julijce nimamo, zato lahko priporočimo le zadnjo izdajo Rotherjevega »Julischen Alpen« (1966 - Hellmut Schöner), precej gradiva pa je tudi v Planinskem vestniku, še posebej zanimiv je zapis Mire Marko Debelak (PV 1933, str. 232), ki popisuje svojo prvenstveno smer v Višu.

Za 60-letnico GRS
Leta 1912 je bil v Kranjski gori ustanovljen zarodek sedanje gorske reševalne službe. V počastitev tega jubileja bo letos na Bledu (12. - 14. novembra) kongres mednarodne reševalne organizacije IKAR, ki bo posvečen plazovom, ter posebna razstava, ki bo prikazala pestro dejavnost naše GRS, od prvih začetkov do danes. Razstavo pripravlja Uroš Župančič, ki ima tudi sam bogato zbirko pomembnih dokumentov in različnih pripomočkov, ki so jih nekdaj uporabljali pri reševanju.

Ženski alpinizem
V našem alpinizmu so plezalke že od nekdaj zavzemale vidno mesto. Od Špika (Ana Escher, Mira M. Debelak, Pavla Jesih) do povojnih let in najnovejše zgodovine, vedno so bile in so še v svetovnem vrhu. Zato je težko razumeti, da je sestanek alpinistk v Kranjski gori (Rendesvouz Haut Montagne) minil brez aktivne udeležbe mlajših plezalk. Bila je to prav gotovo najlepša priložnost, da najdejo stik s tujimi alpinistkami, ki ga same le težko uresničijo.
Preobširen bi bil zapis, če bi hoteli prikazati vsaj najpomembnejše vzpone zadnjih let ali tudi le letošnje, da bi potrdili gornjo trditev, sicer pa povsem zadostuje že pregled zadnje nedelje. Jožica Dolinar je v navezi z Dušanom Srečnikom ponovila »Skalško s Čopovim stebrom«, Vlasta Ekar in Marija Rojnik sta koncem tedna ponovili Igličevo smer v Mali Rinki in Modec - Režek v Štajerska Rinki, Igličevo smer pa je ponovila tudi Gusta Hercog s tovarišem.

Odlična reportaža
V zadnji številki VUS (Vjesnik u srijedu) je objavljen prvi del ekskluzivne reportaže o hrvatski alpinistični odpravi - Grenland 71. Reportaža, ki je pisana v obliki dnevnika, ilustrirana pa z odličnimi barvnimi in črnobelimi posnetki je lep primer, kako naj bi se - vsaj najuspešnejše odprave - predstavile javnosti. Zanimivo pa je, da je reportaža objavljena prej, predno je odprava uspela pripraviti uradno izjavo o svojem delovanju.

Važnejše ponovitve
2. 9. Nejc Zaplotnik in Nande Kern - Direktna v Špiku.
4. 9. Jože in Franci Šter - Aschebrennerjeva smer v Travniku.
1. in 2. 9. Simonič in Mihelič - Peternelova smer in Čopov steber.

  09.09.1971


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti