Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

AN - 02.09.1971

  02.09.1971


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

četrtek, 2. september 1971, ob 00:01, Boris Štupar, ogledov: 947

Delo, Šport: ... Plezalki v Čopovem stebru

Čeprav spada Čopov steber v Triglavski steni med najbolj obiskane težje smeri, so plezalke v njem vendarle redke. V nedeljo sta ga ponovili Vida Strašek z Dušanom Srečnikom in Mica Kavar z Marjanom Srečnikom.

Razstava treh dežel
V soboto, 11. t. m., dan pred praznikom planincev, bo ob 17. uri v atriju Magistrata otvoritev prve fotografske razstave »Treh dežel. Razstava bo odprta vsak dan od 9. do 18. ure do vključno 19. t. m. Na razstavi sodelujejo poleg naših fotografov - planincev tudi razstavljalci iz Avstrije in Italije, organiziral pa jo je Foto-kino klub PZS.

Srečanje alpinistk uspelo
V petek se te končalo peto srečanje alpinistk - Rendes-vous Haute Montagne. Kakor smo že poročali, se je na njem zbralo rekordno število alpinistk iz 14 držav. Čeprav jih je nekaj še ostalo v naših gorah, so organizatorji zadovoljni tudi že z dosedanjimi vzponi, udeleženke pa s pokrajino, gostoljubnostjo in vsem drugim, razen morda z vremenom.
Razen v Mojstrovki, kjer so plezale Bolgarke, Avstrijke, Angležinje in Čehinje, so alpinistke opravile tudi nekaj težjih ponovitev. V ponedeljek sta Aluisti Sturm in Bärbel Schmidt (v spremstvu tovarišev) ponovili »Skalaško smer« v Špiku. V torek sta zakonca Etter ponovila Raz Jalovca, Ingrid Ring s tovarišem pa Hudičev steber. V četrtek sta zakonca Etter ponovila še Aschenbrennerjevo smer v Travniku, Loulou Boulaz - Olina Zibrin - Matija Maležič in zakonca Buscaini pa Raz Jalovca.

Plezalna tabora
Komisija za alpinizem PZS se je v torek na seji odločila, da letos organizira dva jesenska plezalna tabora. Prvi bo od 11. do 18. t. m v Zahodnih Julijskih Alpah (ob koči Pelerini) in ga bo vodil Ludvik Rožič, drugi pa bo od 18. do 25. t. m. v Krmi (pri Zasipski planini oz. Kovinarski koči) in ga bo vodil Boris Krivic. Prenočišča bodo urejena v šotorih, vsak udeleženec pa bo dobil po 20 din na dan kot prispevek za hrano.

Najtežja smer
Janez Kosec in Bojan Pollak sta v nedeljo in ponedeljek opravila drugo ponovitev »Dularjeve zajede« v Jalovcu. Smer sta prva preplezala Lojze Golob in Ljubo Juvan (10. - 11. septembra 1959), edino ponovitev doslej (poleg številnih poskusov, med njimi tudi zimskega) pa sta opravila Tone Škarja in Marko Volč 2. in 3. julija 1961. Obe navezi, zanimivo je, da sta obe iz AO Kamnik, sta izjavili, da je bil to njihov najtežji vzpon. O tem govore tudi časi, saj še nobena naveza ni zmogla preplezati 300 m zajede brez bivaka.

Nova smer v Rakovi špici
Stane Belak in Janez Kunstelj sta v severni steni Rakove špice (desno ob smeri 428) preplezala novo smer - Desno zajedo. Plezala sta predzadnjo nedeljo (9 ur) in smer ocenila s IV/V.

Zahodni raz Dimnikov
Nekoliko z zakasnitvijo smo zvedeli, da sta Janez Kunstelj in Tine Mihelič 14. julija preplezala zahodni raz Dimnikov (iz Kota). Smer sta ocenila s IV/V, 400 m, 5 ur.

Prvenstvena v Nemčiji
Peter Ščetinin in Georg Heider z Bavarske, ki že nekaj let občasno plezata v isti navezi, sta 5. avgusta preplezala novo smer v Reiter Alpah. Smer sta izpeljala prek 500 m visoke severne stene Hirschek, ocenila pa sta jo s V/VI, 11 ur.

Oznake: ALP, AN, PrV
eXTReMe Tracker