Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 19.08.1971

Delo, Šport: ... Uspešni Tržičani

Alpinisti iz Tržiča letos po opravljenih vzponih vsekakor vodijo. Relativno zelo širok krog alpinistov nima najtežje ponovitve eno za drugo, izjeme niso mešane naveze in tudi ne prvenstvene smeri. 6. t. m. sta Matjaž Anderle in Zdenka Dolinar ponovila »Zajedo« v Travniku. Dva dni nato sta Dušan Srečnik in Metoda Rauch ponovila Čopov steber, Marjan Srečnik pa je isto smer plezal z bolgarskim mojstrom športa Štefanom Gusenkom. V četrtek, 12. t. m. sta Matjaž Anderle in Filip Bence plezala »Zajedo« v Šitah, v nedeljo, 15. t. m. pa sta Matjaž Anderle in Erna Salberger plezala Peternelovo smer v Triglavski steni.

Ženska odpravica
V akademskem alpinističnem odseku je močno razvit tudi ženski alpinizem, zato ni čudno, če dekleta od časa do časa pripravijo tudi samostojne akcije. Letos so se odločile, da obiščejo Alpe v okolici Pontresine. Vlasta Ekar, Mica Kavar in Marija Rojnik, ki se jim je priključil še Tržičan Janez Lončar, so odpotovale kar z avtostopom. V dvanajstih dneh (od 2. do 14. t. m.) so kljub slabemu vremenu in dolgi poti opravili kar pet tur: pristop na Piz Thitzerva (3580 m), vzpon po Bianco grebenu, prečenje Belavise in Palu, vzpon po vzhodnem grebenu Palu in pristop na Argient (3945 m) s Piz Zupo (3995 m).

Kamničani na Poljskem
Desetčlanska alpinistična odprava iz Kamnika, pod vodstvom Francija Baumana se je pred dnevi vrnila s Poljske, kjer so bili gostje KW iz Katovic. Po ogledu Auschwitza in Katovic so bili teden dni v masivu Morskiega Oka. Skupaj so opravili 55 ponovitev, in sicer v Žabjem Mnichu, Mnichu, Zadnjem Mnichu, Nižjem žabjem Štitu, Žabji Laiki, Miengušovskem Velikem Štitu in Zamarta Turnie. Smeri so bile v povprečju okoli IV tež. stopnje, najtežjo (VI) pa so Kukovec - Malešič in Ažman - Kramar ponovili v SV steni Zadnjega Mnicha.
Smeri so po izjavah udeležencev izredno izpostavljene in brez klinov (!), plezalcev pa veliko, prav tako tudi turistov. Vse področje tamkajšnjih Tater (narodni park TANAP) je izredno vzdrževano in zaščiteno.

Prvenstvena v Razorju
V nedeljo, 8. t. m. sta Stane Belak in Matija Maležič začrtala novo smer v Razorju. Ob drugem poskusu (pri prvem ju je pregnalo slabo vreme) sta za vzpon, ki sta ga ocenila IV/IV+, VI-, potrebovala 6 ur. Nova smer poteka po zadnjem stebra (desno smeri 444).

Namesto tečaja tabor
Ker se je za preloženi začetniški alpinistični tečaj v Vratih prijavilo še manj kandidatov, se je komisija za alpinizem odločila, da ga odpove. V drugi polovici septembra (od 18. do 26.) bodo priredili tradicionalni jesenski plezalni tabor, za katerega pa kraj še ni dokončno izbran. Prijave je potrebno poslati do 10. septembra, udeleženci pa bodo dobili podporo za hrano v višini 15.- din na dan.

Nesreča v Dedcu?
Raz Dedca, smer ki je bila »V naših stenah« navedena kot primer VI+, pred nekaj leti pa postala skoraj modna smer, se zopet malo ponavlja. Kaj je vzrok? 17. t. m. sta smer ponovila Danilo Škerbinek in Boro Jeržabek in povedala: v začetku »Črne plošče« sva našla zlomljeno vponko, sredi nje pa manjka specialni klin, ki ga navaja opis. Bilo bi prav, da si to zapomnijo ponavljalci, ker je s tem postala »Črna plošča« še težja - bilo pa bi tudi prav, da vsi, ki take spremembe povzroče, to takoj javijo in preprečijo neprijetna presenečenja.

Pod Eigerjem
Naši plezalci, ki so čakali pod severno steno Eigerja, zopet niso imeli sreče. Mariborčani so poskušali ponoviti Poljsko smer, Šoštanjčani pa Japonsko, toda obe skupini je že skoraj iz sredine stene nagnalo slabo vreme.

Kranjski tečaj
Kranjski alpinisti so imeli 14. in 15. t. m. tečaj na Češki koči, ki je odlično uspel. Po teoretičnem delu so odšli še na vzpone. Opravili so prvi ponovitvi Tomaževega stebra (V) in Kašutine smeri (III-IV) Nejc Zaplotnik in Nande Kern pa sta preplezala novo smer v severni steni Dolgega hrbta. Smer, ki sta jo imenovali »Tečajniška«, poteka levo nad »Nemško, skozi okno« (ocenjena je s III-IV, čas plezanja 4 ure) in je visoka 700 m.

Srečanje v Kranjski gori
V nedeljo zvečer se bo v Kranjski gori pričelo letošnje srečanje alpinistk vsega sveta, znano pod imenom »Rendez-vous Hautes Montagnes«. Klub enakega imena, ki povezuje alpinistke in njih partnerje v homogeno celoto ne glede na narodnost, so pred petimi leti ustanovile v Švici na pobudo baronice Felicitas von Reznicek, ki je tudi predsednica. Podpredsednica je naša znana plezalka Nadja Fajdiga.
Zanimanje za letošnje srečanje, ki bo pod pokroviteljstvom Planinske zveze Slovenije je izredno. Pismene prijave je poslalo 40 udeleženk, neuradno se jih je prijavilo še 20.
Udeleženke srečanja bodo naslednji teden v spremstvu svojih stalnih partnerjev, med katerimi ne manjka tudi poklicnih vodnikov in naših alpinistov plezale v Vratih na Vršiču in v Tamarju. Konec srečanja bo 27. t. m.

Šite
15. 8. sta Stane Belak in Zoran Bešlin splezala Zajedo v Šitah.

  19.08.1971


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti