Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 12.08.1971

Delo, Šport: ... Solo ponovitev Peternelove

7. 8. je Marjan Manfreda sam ponovil Peternelovo smer v Steni.

Nova smer v Planji
Danilo Cedilnik in Boris Krivic sta 24. in 25. julija preplezala v severozahodni steni Planje novo smer, imenovala pa sta jo v spomin na Grošlja Metoda, ki se je lansko leto ponesrečil v Aiguille du Plan. Višina stene je 500 m, ocena V-, mestoma A 2, plezala pa sta 17 ur. Smer poteka desno od »Mansarde«, v njej pa je ostalo okoli 25 klinov.

Uspeh na Nanga Parbatu
Ob drugem poskusu je češkoslovaškim alpinistom uspelo tudi v Himalaji. Povzpeli so se na 8125 m visoki Nanga Parbat, čeprav so morali napeti vse moči, kar dokazuje tudi datum vzpona – 11. julij. Na vrh sta se povzpela Ivan Fiala in Michal Orolin, in sicer po normalni smeri, ki so jo naskakovali tudi pred dvema letoma. Toda niso se zadovoljili le z glavnim vrhom, med čakanjem primernega vremena so opravili tudi vzpon na Rakiot Peak in na njegova pred vrhova K 7910 m (prvi vzpon) in K 7530 m.

Italijani na Aljaski
Po večdnevnih skrbeh saj se odprava 10 dni ni javljala iz stene, še preje pa so sporočili, da so se izredno poslabšale razmere, so se prijatelji oddahnili. Iz ostenja Mount Elija na Aljaski je prišla vest (zopet le radijska), da so vsi srečno prispeli na vrh in da že sestopajo.

Italijani tudi v Peruju
Italijanska alpinistična odprava iz Melza, ki ima v načrtu vzpon na 6040 m visoki Nevado Rasac v perujskih Andih, je že pod goro. Med člani odprave je tudi alpinistka Elena Bordogni, poleg vzponov na glavni vrh in nekaj njegovih sosedov pa imajo v načrtu tudi geološka raziskovanja.

Plezalni tečaj
V soboto poteče rok za prijavo na letošnji začetniški alpinistični tečaj, ki bo od 21. do 30. avgusta v Vratih (Šlajmerjeva koča). Udeleženci ali njih AO morajo za prenočišče in vodstvo tečaja prispevati po 230.- din, imeti pa morajo tudi popolno opremo.

Mountain 16
Julijska številka angleškega dvomesečnika Mountain prinaša izredno zanimivo gradivo. Razen krajšega zapisa o letošnji mednarodni odpravi na Everest vsebuje obširen zapis o Makaluju (Japonska odprava), številne posnetke iz Patagonije in članek Cesara Maestrija o vzponu na Cerro Toree, nekaj o ruskem alpinizmu, intervju z Anderlom Heckmairjem in fotografijo Grandes Jorasses z včrtanim vzponom Desmaisona in Gousseaulta letos pozimi, za katerega vemo, da se je tragično končal 150 m pod vrhom.

715 avstrijskih koč
Sedem planinskih organizacij v Avstriji razpolaga s 715 planinskimi postojankami v, katerih je 30.000 ležišč (postelj in skupnih ležišč). 60 odstotkov postojank je odprtih skozi vse leto.

Nova smer na Uršlji gori
Člana KAO Jože Havle in Bertos Vravnik sta preplezala prvenstveno smer v severni steni Šmohorice na Uršlji gori. Plezala sta devet ur, smer pa sta ocenila s V+ mestoma VI-. Poimenovala sta jo po težko ponesrečenem prijatelju in alpinistu Romanu Jurharju.

Slalom na Kaninu
Smučarski klub Mangart iz Bovca je priredil na Kaninu slalom za planince, udeležilo pa se ga je 24 tekmovalcev. Vsi tekmovalci so se udeležili tudi izleta na vrh Kanina in Prestreljenika.
Rezultati - veterani: Kravanja, člani: Rutar, st. mladinci: Kašca, ml. mladinci: Marka, pionirji: Černuta, pionirke: Rutar, cicibani: Mlekuž.

  12.08.1971


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti