Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 01.07.1971

Delo, Šport: ... Novi gorski vodniki

V petek popoldne in soboto pozno v noč so bili na Vršiču izpiti za nove gorske vodnike. Od 18 prijavljenih v letošnjem letu jih je na izpit prišlo le osem in še od teh so bili uspešni le trije, ostali bodo morali opraviti popravne izpite. Novi gorski vodniki so: Mitja Košir (Jesenice), Jošt Razinger (APD) in Viki Uhan (Ljubljana-matica). Člani komisije: Janko Blažej, Marjan Keršič, Rado Kočevar, dr. Miha Potočnik, Ciril Praček, Marjan Salberger, dr. Evgen Vavken, Tone Wraber, France Zupan in Uroš Župančič.

Zaključek AŠ Jesenice
Teoretičnemu in praktičnemu delu alpinistične šole Jesenice je letos prisostvovalo rekordno število mladih planincev. Na zaključku pa se jih je skupaj s člani zbralo kar 22. Iz Vrat so v nedeljo krenili na bivak IV ter dalje na Škrlatico. Sestopili so skozi Kotle, se povzpeli na Škrbino med Srednjim in Visokim Rokavom in se spustili k bivaku II.
Za letošnje poletje imajo v načrtu še obisk Bernine (Bianko greben), Mont Blanca in Matterhorna.

V Savinjskih Alpah
V petek sta Jošt in Crepinšek prvič ponovila »Celjsko varianto« Gradišnikove smeri, v nedeljo pa sta Dvoršek in Verko ponovila Ogrinovo smer v Ojstrici. Vreme je bilo slabo.

V Julijskih Alpah
Pred 14 dnevi sta Janez Dovžan in Miha Smolej preplezala prvenstveno varianto Wisiakove smeri v Triglavski steni. Ista dva sta 20. junija ponovila Peternelovo smer. Komac in Košir ter Zorč - Stojan so ponovili »Zahodno zajedo« v Triglavu, Krivic in Velkavrh pa sta opravila prvo ponovitev »Leve zajede« v Stenarju (prva plezala Bijol in Mihelič 24. avgusta 1963).

Srečanje v Kaprunu
Na srečanju UIAA v Kaprunu (od 17. do 24. julija) pod Grossglocknerjem, kjer bosta Jugoslavijo zastopala Stane Belak in Roman Robas, bodo sodelovali tudi predstavniki Nemčije, Bolgarije, Italije, Luksemburga, Nizozemske, Poljske, Švice, Turčije, Belgije, Španije, Grčije in seveda Avstrije.

Inštruktorski tečaj GRS
Komisija za GRS je organizator zveznega letnega tečaja za inštruktorje GRS, na katerem bodo kandidati tudi delali izpite. Imenske prijave (za izpit oziroma tečaj) morajo postaje GRS poslati na PZS do 15. t. m., o sprejemu pa bo obveščen vsak kandidat posebej.

Pred odhodom v tuje gore
Komisija za alpinizem in UO PZS opozarjata vse, ki odhajajo v tuje gore, da vplačajo prispevek (100 dinarjev) v sklad za reševanje in se v celoti ravnajo po pravilniku o zavarovanju, ki so ga prejela vsa PD. Tisti, ki bodo plezali v Švici, pa naj dodatno vplačajo 20 Sfr na naslov: SRFW - Zürich, Postcheokconto Nr. 80 - 637 (glej PV 1971/4).

Francozom uspelo
Kakor so sporočili v Katmanduju, je enajstčlanski francoski odpravi pod vodstvom Roberta Paragota (44), uspelo opraviti prvenstven vzpon na Zahodni Makalu (8470 m), in sicer po zahodnem rebru. Vzpon sta že 23. maja opravila B. Male in J. Senvor. Za vzpon so postavili šest taborov, štiri na grebenu.

Avstrijci v Hindukušu
V Hindukušu se mudi tudi petčlanska avstrijska odprava. Bazo so postavili na ledeniku Quazi-Den, njihov namen pa je raziskati malo znano skupino severno od 7492 m visokega Noshaqua, z glavnim vrhom Darban Zom.

Avstrijci na Dhaulagiriju
Kot je razbrati iz skromnih vesti, so Avstrijci 18. maja uspeli priti na Dhaulagiri (8172 m). To naj bi bil eden od štirih letošnjih uspehov v Himalaji, zakaj deset odprav se je kljub požrtvovalnosti moralo obrniti še pred končnim ciljem.

Japonci in Manaslu
Iz Katmanduja javljajo, da je uspela tudi enajstčlanska japonska odprava, ki se je vzpenjala po zahodnem grebenu. Prvenstveni vzpon po tej smeri sta zaključila Kacuharu Kohara (31) in Tanaka Motojoši (21).
Manaslu (8125 m) je »japonska gora«. Pet japonskih odprav ga je oblegalo od začetka petdesetih let, dokler ga ni četverica iz odprave, pod vodstvom Toko Mahija, dosegla v dneh od 9. do 11. maja 1956.

Anapurna II.
Kakor smo že poročali, se je japonska odprava Shinshu univerze skušala povzpeti na Anapurno II (7937 m) po severovzhodnem grebenu. Toda dosegli so le višino 7500 m, potem pa so se zaradi smrti Masotoši Sata in slabega vremena obrnili.

Odprava na Lofote
V petek 2. t. m. bo iz Ljubljane odpotovala alpinistična odprava, ki jo sestavljajo člani akademskega AO, namenjena pa je na Lofote (otočje ob Norveški obali). Vodja odprave je Janez Rupar, člani pa Janez Gradišar, Franc Jeromen, Rudi Rajer, Jošt Razinger, Gregor Rupnik in Vlado Schlamberger. V načrtu imajo prvenstvene vzpone na področju Troll fjordov na otoku Östvaagö ter na področju okoli najvišje gore otočja Möisalen (1266 m) ob fjordu Lonkan. Ti dve področji jim je svetoval Arne Renders Hen, ki je mnogo pomagal tudi naši lanski odpravi na Norveško.

  01.07.1971


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti