Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 27.05.1971

Delo, Šport: ... Serija prvenstvenih vzponov

Začetek sezone mnogo obeta - bi lahko rekli za uspehe plezalcev v zadnjih dveh tednih. Najprej so 8. in 9. t. m. preplezali »Tržiško smer« v južni steni Kogla, nato pa še šest novih smeri in ena varianta.
ZAJEDO OB STREHI sta preplezala Šter in Zaplotnik (15. maja) v južni steni Kogla. Ocenila sta jo s IV, zajeda VI, 5 h. Smer poteka levo od »Kamniške smeri«.
PRIMORSKO SMER v steni Briceljka (Loška stena) so 15. m 16. t m. plezali Bregar, Metka Blažič, Gradišar in Jelka Štrosar. Smer so ocenili z II-III, mestoma IV+, bivakirali so zaradi dežja (16 h).
ŠODRASTO SMER v severozahodni steni Kalškega grebena (desno od »Kranjske smeri«, ki so jo preplezali letos 6. februarja) sta preplezala Bergant in Ručigaj. Ocenila sta jo s II, 700 m, 4 h.
DIREKTNO NA KEGLJIŠČE so 22. t. m. plezali Bregar, Metka Blažič in Gradišar. Smer poteka desno od Hornove, ocenili pa so jo s IV, mestoma IV+, 150 m, 4 h.
PREČENJE STENE Kotove špice so v soboto opravili Janez Rupar - Miloš Križaj in Jošt Razinger - Janez Zupanc. Ocena III/IV-, 2.30 h. Smer pričenja na polici, kjer je vstop v Krušičevo smer in se zaključi na robu.
TRŽISKO SMER v Debeli peči sta 23. maja preplezala Filip Bence in Janez Lončar. Smer poteka levo od velike zajede ocenila pa sta jo s IV-V, 7 h.
VARIANTO na raz levo od smeri Kunaver - Jeglič sta plezala Rožič in Anderle v Debeli peči. Ocenila sta jo s V, 150 m, 6 h.

Ponovitev v Široki peči
Košir in Novak sta 22. t. m. ponovila Centralno smer (320) v Široki peči in prečila greben do Dovškega Križa. Manfreda in Hlade pa sta isto smer ponovila v nedeljo in sestopila skozi Amfiteater.

Pred odhodom na Grönland
Alpinistična odprava, sestavljena iz hrvaških alpinistov, je srečno prebrodila vse priprave za odhod na Grönland. Prihodnji teden odpotujeta dva s kombijem in večino prtljage v Kopenhagen, od koder jo bodo z ladjo prepeljali na Grönland. Ostali člani odprave bodo odpotovali začetkom julija z letalom.

Kamniško in Kokrsko sedlo
Kočo na Kamniškem sedlu bodo odprli v nedeljo, 6. junija, Cojzovo kočo na Kokrskem sedlu pa teden dni za tem.

VTK Memorial
V nedeljo, ob 9. uri bo ne plazu pod Jalovcem start veleslaloma za VTK memorial, ki ga organizira Akademsko PD. Prijave sprejema organizator v planinskem domu Tamar, v soboto, do 20.30. Žrebanje štartnih številk bo ob 22. uri. Pravico udeležbe imajo le registrirani člani AO.

V Švici ustanavljajo SPD
Planinska zveza Slovenije je iz Švice dobila obvestilo, da bodo 5. junija v Meilenu ustanovili četrto (poleg Trsta, Celovca in Gorice) slovensko planinsko društvo v tujini. Priprave so trajale več kot štiri mesece, vodil pa jih je August Teropsic.

Poslednji problem v zahodnih Julijcih
Že konec lanskoletne sezone (27. in 28. septembra) so v Malem Mangartu nad Belopeškimi jezeri preplezali zajedo v severni steni. Plezala sta Cozzolino in Bernardini in 800 m visoko smer ocenila z VI. Po trditvah nekaterih, naj bi bil to zadnji problem zahodnih Julijskih Alp. Za naš alpinizem bi bila prva ponovitev nadvse zanimiva, saj se v tem predelu naši plezalci doslej še niso preskusili z najtežjimi smermi.

  27.05.1971


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti