Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 29.04.1971

Delo, Šport: ... Triglavski smuk uspel

Tradicionalni »Triglavski smuk«, ki je bil 25. aprila iz grebena Rži nad Staničevim domom v dolino Krme, je popolnoma uspel.
Kljub slabemu vremenu prejšnji dan se je smuka udeležilo 130 gornikov smučarjev iz Slovenije, skupina Avstrijcev in en Francoz. Vreme se je proti pričakovanju v nedeljo izboljšalo.
Sneg je bil v zgornjem delu pršič, v spodnjem pa zrnast, smuka je bila zelo dobra do doline Krme. Udeležencem so razdelili že 18 srebrnih značk (za 3 kratno udeležbo) in 73 bronastih značk za enkratno udeležbo. Smuk je bil izveden brez nezgode.

Aljažev dom odprt
V petek 30. aprila bodo odprli Aljažev dom v Vratih in bo redno oskrbovan do pozne jeseni. Cesto do doma so očistili, tako da je mogoče priti do doma z osebnimi avtomobili.

Poskusna reševalna akcija
Od 22. do 26. aprila sta imeli postaji GRS Maribor in Prevalje zimski reševalni tečaj na Peci. Tečaja se je udeležilo 28 članov in pripravnikov iz obeh postaj. Obdelana je bila večina reševalne tehnike, ob koncu pa izvedena poizkusna reševalna akcija, ki je zelo lepo uspela.

Nova smer v Anič Kuku
Dragan Vucidolov in Marijan Čepelak sta v steni Anič kuka, levo od »Velebitaške smeri«, preplezala novo smer. Plezala sta od 16. do 18. tega meseca, smer pa sta ocenila VI, A 2 – 3, okoli 6 dolžin, ostalo IV. Višina stene je okoli 250 m, v smeri je ostalo okoli 50 klinov, ponavljalci pa bodo rabili predvidoma 15 »U« klinov in prav toliko daljših - navadnih.

Obisk Kleka
Letos sta obiskali steno Kleka že dve slovenski skupini. Prvi so bili akademiki, ki so 11. t. m. preplezali Dragmanovo smer (IV+). Plezali so Zoran Bešlin - Janez Gradišar in Naca Vidmar - Franc Najdič.
Naslednjo soboto so smer HPD in »Omladinsko« preplezali Klasinc - Skerlovnik in Bajde - Mesarec, člani AO Kozjak iz Maribora.

Rdeča raketa na Nanga Parbat
Messnerjeva knjig« »Rdeča raketa na Nanga Parbat«, zaradi katere se je dr. Herligkoffer (vodja odprave) dokončno odločil, da Messnerja toži, je že v prodaji. 224 strani, 28 slik, cena pa 24 DM. Izšla je pri založbi Nymphenbur

Sredi tedna
Celo v času počitnic se redko zgodi, da bi se v steni Kogla (nad Kamniško Bistrico) med tednom pojavila več kot ena naveza. Toda pred tednom dni sta Virensovo smer preplezali kar dve navezi, »Rumeno zajedo« pa ena.

Alpinizem za študente VŠTK
Na Visoki šoli za telesno kulturo v Ljubljani so se pričeli intenzivneje zanimati za alpinizem. Odločili so se, da bo med študijem vsak študent opravil vsaj en plezalni vzpon - saj je alpinizem del našega naroda in je zato prav, da ga učitelji telesne vzgoje čim bolj poznajo.
Za spoznavanje s steno in tehniko plezanja so si izbrali Kogel, točneje Virensovo smer. Vid Mesarič, ki bo vodil študente (III. in IV. letnik) je že pred prvim »študijskim vzponom« zabil nekaj dodatnih varovalnih klinov (plezalce prosi, da jih ne izbijajo), tako da bodo vzponi čim bolj varni in da bodo obenem nudili boljše spoznavanje s tehniko plezanja.

Največji letošnji zimski uspeh
Za največji letošnji zimski uspeh v Alpah štejejo prvenstveni zimski vzpon prek znane stene Les Droites. Vzpon prek 1000 m visoke stene po smeri Cornuau - Davaille (predlansko leto sta jo ponovila Belak in Krivic) so od 1. do 4. januarja letos opravili Švicarji: Hans Burger, Hans Jürg Müller in Hans Müller.

S treh strani na Everest
Kot je razvidno iz zadnjih podatkov mednarodne alpinistična odprave pod vodstvom Normana Dyhrenfurtha, bodo poskušali uresničiti zelo širokopotezen načrt. Na vrh se bodo poskusili povzpeti po treh smereh. Cilj je pravzaprav »direttissima« po jugozahodni steni, za umik pa bodo zavarovali zahodni greben, za sestop z vrha pa bodo pripravili tudi klasično smer čez Južno sedlo.
Na pot so krenili 28. februarja iz vasi Lamosangu, ki leži nekoliko severno od glavnega nepalskega mesta Katmandu. V koloni je bilo 30 članov odprave in 300 nosačev s približno desetimi tonami prtljage. Drugih 20 ton prtljage in dva udeleženca je letalo prepeljalo do Lukle, ki leži pet dni pred mestom določenim za osnovni tabor.
Tega so postavili na ledeniku Khumbu, na višini 5400 metrov. Prve dni aprila so uporabili za aklimatizacijske pohode in postavljanje taborov na ledeniku. Pomožno bazo (tabor 4) so postavili na višini približno 6400 metrov v Zahodni globeli. Od tod so se te dni začeli vzpenjati po Zahodnem grebenu in Jugozahodni steni.
Jugozahodna stena se dviga nekako od 6700 m do 8848 m in je visoka torej prek 2100 m. Po njej so doslej (1969 in 1970) dvakrat poskušali Japonci, vendar jim ni uspelo. Po Zahodnem grebenu so se doslej vzpenjali le Amerikanci, ki so leta 1963 prvi prečili Mt. Everest, toda zaradi težav pri Rumeni steni so se morali umakniti. Letošnja odprava bo zato postavila dva tabora več. Zahodni greben bodo opremili s pritrjenimi vrvmi, v taboru 6 - zahod pa bo tudi vse potrebno za morebitno pomoč tistim, ki se bodo vzpenjali po jugozahodni steni. Zadnje metre vzpona na vrh naj bi odprava opravila predvidoma 21. maja.
Doslej se je na vrh Everesta povzpelo že 13 navez s skupno 28 člani šestih ekspedicij. Prvi so bili Angleži 29. maja 1953, sledili so jim Švicarji, Kitajci (njihov vzpon po Severni steni je še vedno sporen), Američani, Indijci in Japonci.
Pred dnevi je iz tabora odprave prišla žalostna vest. V višini 7600 metrov je zaradi izčrpanosti in mraza umrl indijski major Bahuguna (32), leta 1965 član Indijske odprave ki je kar štirikrat osvojila vrh.

  29.04.1971


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti