Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 01.04.1971

Delo, Šport: ... Uspel Kramarjev smuk

V nedeljo se je v domu pod Storžičem zbralo precej alpinistov in planincev, ki so se prijavili za veleslalom na približno 800 m dolgi progi. Štartalo je 14 alpinistk, 82 alpinistov ter 47 planink in planincev. Zaradi neurejene registracije so med planinci tekmovali tudi nekateri alpinisti (Jamnik, Jaklič, Kurnikova itd.).
REZULTATI - alpinistke: 1. Stanka Beden (Jesenice) 1:00,4, 2. Damjana Salberger (Tržič) 1:14,0, 3. Hercog (TAM) 1:16,7; alpinisti: 1. Grilc (Kamnik) 51,8, 2. Zvone Kofler (Mojstrana) 52,8, 3. Brojan (Mojstrana) 53,8; planinke: 1. Kurnik (Tržič) 52,5, 2. Kramar (Tržič) 53,7, 3. Vilman (Javornik) 58,6; planinci: 1. Soklič (Tržič) 49,4, 2. Jamnik (Kranj) 51,4, 3. Štancar (Tržič) 52,8.
Med alpinističnimi ekipami je bil tudi letos najboljši AO Mojstrana pred AO Kamnik in AO Tržič. Tekmovanje v kombinaciji s Štuparjevim memorialom na Kamniškem sedlu (18. aprila) in memorialom VTK na plazu pod Jalovcem (30. maja) velja za slovensko smučarsko prvenstvo alpinistov.

GRS v Sloveniji
Odkar sta se lani združili postaji GRS Bovec in Trenta, je v Slovenija 15 postaj gorske reševalne službe, ki so tudi zelo aktivne razen Kranjske gore. Nekatere postaje imajo poleg tega tudi reševalne skupine v manjših krajih pod gorami. Vse postaje združujejo 213 rednih članov (od tega 13 zdravnikov, 13 inštruktorjev in 16 vodnikov lavinskih psov), 78 pripadnikov in 25 izrednih članov. Sodeluje še 10 zdravnikov, ki pa niso redni člani GRS. Skrbi povzroča le starost članov, saj je povprečna starost - kljub rednim pomladitvam - še vedno nekaj nad 41 let!
V letih 1969 in 1970 je imela GRS 103 gorske reševalne akcije in 1108 intervencij na organiziranih smučiščih. Ugotovljeno pa je, da število nesreč in nezgod raste iz leta v leto. Zadostno je tudi, da so v zadnjih dveh letih gore terjale kar 28 smrtnih žrtev.

Vožnje s čolni akia v Kranjski gori
Zaradi pomanjkanja snega na Starem vrhu je bila ocenjevalna vožnja s čolni akia prestavljena na smučišča Vitranca v Kranjski gori. Pri organizaciji bosta poleg postaje Ljubljana sodelovali tudi Kranjska gora in Mojstrana. Tehnični vodja tekmovanja je Marjan Lavtižar. Zbor ekip bo v nedeljo ob 7. uri pri spodnji postaji sedežnice v Kranjski gori. Opremo morajo imeti tekmovalci s seboj.

Nevarnost previsnih smeri
Moderne smeri in razne direttissime čedalje bolj pogosto vodijo prek streh in težkih previsnih pasov v stenah. Vrnitve iz takih smeri so zato zelo problematične. Lani je slabo vreme presenetilo dva nemška plezalca v »Saški direttissimi« (Velika Cina), in sicer v najbolj previsnem delu stene. Zaradi previsnosti se nista mogla spuščati po vrvi in sta poskušala plezati navzdol. V dveh dneh sta zmogla le tri dolžine, potem pa jima je zmanjkalo moči in sta zmrznila v netopirskem bivaku.

Eiger
Hans Berger in Hans Müler sta lani opravila drugo ponovitev Japonske direttissime. Bila sta tudi prva, ki se smeri nista lotila z ekspedicijsko taktiko.
Škotska naveza, ki jo je finančno podprl časopis Glasgow Herald, je avgusta preplezala novo direktno smer v severnem stebru. Prvih osem raztežajev je skrajno težkih in povsem tehničnih, v zgornji polovici stene pa se nova smer tako približa že znanim, da je težko govoriti o prvenstvu.
Lani so v Eigerju znova posneli film. To pot so bili na delu angleški plezalci. Z nekaj sreče ga bomo morda lahko videli na reprizi festivala v Trentu, kolikor bo tudi letos.

Nemci na Everest
Dr. Herlingkoffer, ki je še vedno v papirnati vojni z Reinholdom Messnerjem zaradi dogodkov na lanskoletni ekspediciji na Nanga Parbat (sedaj se je pridružil še spor o izdaji Messnerjeve knjige »Rdeča raketa za Nanga Parbat«), že pripravlja novo senzacijo.
Leta 1972, torej v olimpijskem letu, pripravlja prvo nemško odpravo na Everest. Sestavljalo jo bo 22 alpinistov in 60 šerp, tehnični vodja in namestnik Herrlingkofferja pa bo Manfred Schturm, ki je sodeloval tudi na lanski odpravi. Zanimivo je, da nameravajo vso prtljago prepeljati v Nepal s štirimi kamioni, ki bodo krenili na pot že februarja, udeleženci pa bodo potovali z letalom.

Začetek jeseniške AŠ
V četrtek, 8. aprila zvečer bo začetek letošnje alpinistične šole PD Jesenice. Teoretičen del bo obsegal predavanja o zgodovini planinstva in alpinizma, poznavanja gorstev, gorski reševalni službi, prvi pomoči in drugih zanimivih temah. Praktične vaje pa bodo imeli vsak drugi četrtek v plezalnem vrtcu, med tem ko za konec planirajo dvodnevni plezalni tečaj na Vršiču.

Tatranska magistrala
Smučarski teki na dolge proge postajajo po svetu čedalje bolj priljubljeni tudi za široke množice. Znanim program so pred štirimi leti pridružil še »Tatransko magistralo«, dolgo približno 23 km s 780 m višinske razlike. Vodi s Štrbskega Plesa (1350 m) prek Popradskega (1513 m), Klina (2189 m), Batizovskega (1898 m) in Velickega Plesa (1678 m) do Hrebienka (1280 m). Letos so se domačim tekmovalcem prvič pridružili tudi smučarji iz Madžarske in Avstrije.

Istor-o-Nal 71
Priprave na letošnjo odpravo PD Kranj, katere cilj je skupina Istro-o-Nal v Chitralu (Pakistan), dobro napredujejo. Zvedeli so že za zveznega oficirja, ki bo kapitan Mohammad Saryar Akbar, pa tudi, da morajo zaprositi za vstopne vize, čeprav je bila uradno za Jugoslovane, ki potujejo v Pakistan, že pred časom ukinjena.
Prihajajo tudi že prva vplačila za pozdravne razglednice, ki jih že tiskajo. Vsi, ki žele pozdrav iz baznega taborišča III. JAOH, morajo vplačati 10.- din na žiro račun 515-9-82304 (Kranj) in razločno izpisati svoj poštni naslov.

  01.04.1971


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti