Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 04.03.1971

Delo, Šport: ... »Deset velikih sten«

Mariborska založba Obzorja je planince in še posebno alpiniste zopet razveselila z novo knjigo. »Deset velikih sten« je napisal Radovan Kuhar, prvič je izšla v Pragi leta 1967, kasneje pa so jo ponatisnili in izdali tudi v Nemčiji, Švici in na Madžarskem. Knjigo je prevedel Franc Vogelnik, izšla pa je z zaporedno številko 6 v zbirki »Domače in tuje gore«.
V knjigi avtor na začetku opisuje svojo »drugo domovino«, svet peščenih stolpov ob rojstnem kraju Liberec, kjer je pričel s plezanjem in svoj nadaljnji razvoj v alpinista svetovnega imena. Nadaljnja poglavja so posvečena njegovim najpomembnejšim vzponom - »Alpski krst« v Charmozu, zahodno steno in severni raz Druja, »Hruško« v Mont Blancu, Walkerjev steber, Matterhom, Eiger, kavkaške stene Donuguz Orum, Nakra-tau in Dieh-tau. In za zaključek še preventivni vzpon v afganistanski Uparisini. Prevajalec je dodal še kratek sestavek o češkoslovaškem alpinizmu in nekaj besed o avtorju.
Založba Obzorja, ki je že z dosedanjimi izdajami: J. Kugy »Delo glasba, gore«, H. Buhl »Nanga Parbat«, J. Kugy »Iz življenja gornika«, J. B. Uliman »Tenzing, zmagovalec Everesta« in M. Rebitsch »Srebrni bogovi«, zapolnila veliko vrzel v naši planinski literaturi, bo v kratkem izdala tudi prevod J. Kugyja »Julijske Alpe v sliki«.

Koroška smer pozimi
Marjan Lačen in Horst Parotat sta 21. februarja opravila prvi zimski vzpon po »Koroški smeri« na Peci (Kordeževi glavi). Smer sta prva preplezala komaj lansko leto (18. junija Roman Jurhar in Horst Parotat in jo ocenila s IV-V, 350 m, 2 - 3 ure. Razmere med zimskim vzponom so bile dobre, plezalca pa sta bila v steni 7 ur.

Zimski alpinistični tabor
V nedeljo se je na Okrešlju pričel zimski alpinistični tabor, ki ga vodi Dušan Dvoršek iz Celja. Udeleženci tabora, ki se bo končal v nedeljo 7. t. m., morajo imeti s seboj popolno zimsko opremo in kuhalnike (dom ni oskrbovan), hrano ki jo prispeva komisija za alpinizem, pa morajo spotoma prevzeti pri kmetu Plesniku. Opozarjamo, da je dom v Logarski dolini do nadaljnjega zaprt.

Smučarsko prvenstvo alpinistov
Tudi letos bo komisija za alpinizem PZS ocenjevala smučarje - alpiniste po podobnih merilih kot lani. Na sporedu bodo tri tekmovanja - Kramarjev smuk pod Storžičem (28. marca), Štuparjev memorial na Kamniškem sedlu (druga polovica aprila) in VTK memorial pod Jalovcem (30. maja).

Tržaški grb na Everestu?
Mednarodna alpinistična odprava, ki se bo, maja pod vodstvom Normana Dyrenfurtha skušala povzpeli po »direttissimi« na Everest, je sicer že na poti, vendar še vedno prihajajo zanimive novice o njih pripravah.
Vso prtljago so poslali v Azijo iz Trsta na ladji Azija. Toda bolj kot to, je zanimivo, da sta konec preteklega leta vodja in Carlo Mauri uradno sprejela srebrno plaketo in prapor s tržaškim grbom, z željo, da ga zasadita na vrhu Everesta.

Romunska GRS
Romunija do pred kratkim ni imela gorske reševalne službe. Ustanovili so jo šele lani, organizirali postaje v vseh planinskih predelih in jo imenovali »Salvamont«.

Vaja lavinskih psov
V Tamarju je bila pregledna vaja lavinskih psov, ki se jo je udeležilo 26 vodnikov s svojimi varovanci in dva gosta iz Avstrije. Vaja je odlično uspela, na njej pa so poleg reševalcev sodelovali tudi strokovnjaki kinološke zveze ter helikopter UJV.
Komisija za gorsko reševalno službo PZS, ki se zaveda pomena dobro organizirane lavinske službe, prireja tovrstne vaje, združene s seminarjem vsako leto. Letos, so razen praktičnih vaj (iskanje ponesrečencev in predmetov), pripravili tudi predavanja o prvi pomoči, nevarnosti plazov in zgodovini lavinskih katastrof.

Alpinistična šola AAO
Akademski alpinistični odsek je v nedeljo organiziral še zadnji izlet za starejše pripravnike na Kamniško sedlo, v torek pa se je že pričela letošnja alpinistična šola.
Predavanja letošnje alpinistične šole bodo v torkih v društveni pisarni, vaje na Turncu pa se bodo začele šele, ko bodo razmere ugodnejše. Informacije in prijave v društveni pisarni, Trg revolucije 1, soba 56, vsak torek in četrtek med 19. in 20. uro.

Delo AO Jesenice
Alpinistični odsek na Jesenicah organizira vsakih 14 dni predavanja, ki se jih razen alpinistov in pripravnikov udeležujejo tudi ostali člani društva. Danes zvečer bo predaval Mitja Košir o »II. alpinistični odpravi v Hindukuš«, 18. t. m. pa Janez Kunstelj »Walker in Matterhorn«.
Pripravljajo se tudi že na začetek alpinistične šole, za katero je med mladino veliko zanimanja. Rednim predavanjem in sestankom bodo priključili še vaje v plezalnem vrtcu in skupne izlete.

Tudi Argentinci pod Everestom
Letošnja predmonsumska doba pod Everestom bo najbrž nadvse zanimiva. Kakor poročajo, so se na vrh poleg mednarodne odprave namenili tudi Argentinci. Njihovo 17 člansko odpravo vodi Gerhard Watzl, spremljalo jih bo 20 šerp, na vrh pa so namenjeni po klasični smeri.

  04.03.1971


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti