Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Gaženje na vrh Šitne glave s simfonijo plazov

Freeapproved - Anže Čokl: Po Džanijevem hitrem uvodnem tempu smo vrh Vršiča ubrali dobro staro strategijo v boju proti sovražnemu globokemu snegu: ruskega stoterca!

Izmenjaje smo vsak po svoje rili, kopali, plavali in se borili ter po 100 utrjenih stopinjah odsopihali na konec vrste. Vsak višinski meter je bil v današnjih razmerah težko prigaran!

V ozadju nas je ves čas spremljala simfonija bobnenja plazov čez Prisankovo severno steno, medtem ko smo se mi z zvijačo izogibali nevarnostim: navigirali smo med poraslimi deli in večjimi balvani, ki jih še ni pokril sneg ter tako pazili nase. Po štirih urah gaženja do pasu in preko, bolj ali manj mokri, nekateri pa tudi premraženi, smo končno stopili na vrh! Po krajšem premoru smo po še več snega znova previdno odplavali v dolino.

Anže Čokl

 

 26.12.2013

 

 

Celotna galerija slik na Freeapproved

17 komentarjev na članku "Gaženje na vrh Šitne glave s simfonijo plazov"

Franci Savenc,

Umaknjeno:

Joj Freeaprovdovci...dejte se že no umirit. Kot prvo ljudje ki zahajajo na spletno stran Gore in ljudje, zagotovo ne sedijo na kavču in gledajo televizijo, ampak so ljubitelji gora, zahajajo v hribe, plezajo, turno smučajo in zagotovo ne počnejo podobnih bedarij, kot jih počnete sami. Tudi sam bi se strinjal s komentarji že nekaterih ki pravijo da počnete dobesedno neumne stvari, delate sami sebi promocijo in se hvalite. V bistvu me ne moti da se Anže na tak način promoviraš, ker se mi smiliš, samo ne oglašujte tega na spletnih straneh in s tem ne dajajte idej ostalim, ki pa upam in verjamem, da ne razmišljajo podobno kot razmišljate sami. Pa tudi odgovori in argumenti so taku butasti, da se lahko zraven samo še smejiš. Jaz sem že večkrat povedal, da se boste igrali toliko dolgo, dokler se nekomu nekaj ne bo zgodilo. Vseeno srčno upam, da se ne bo. Nehajte že s temi pompoznimi scenami, ker niso nič kaj hude in niste frajerji. In nikoli s takšnimi dejanji ne boste...


Anže Čokl,

Sklepam, da vas onega dne večina ni bila v gorah ampak na toplem na kavču. Z izjemo enega, ki je pred nami šel do Vršiča, ni bilo nikogar, torej delite nasvete z udobja naslonjača. Štejem se med bolj previdne in posrane planince, zato mi posploševanje v komentarjih ni všeč. Ves čas vzpona smo rinili med rušjem (ki ni bilo pokrito) in drevjem na poraslem desnem delu brega proti Šitni glavi. Kot je razvidno s fotografij, za tiste, ki so vsaj te natančno pogledali iz naslonjača, bi videli da je sneg z višino upadal. Nad 1900 m je bilo snega 5-15 cm, ostalo pa je odneslo na sever, ker je - kot gotovo veste - pihal močan JZ veter. Torej med vzponom, ko je bilo snega največ in smo najbolj rili, smo bili med (nepokritim) rušjem, više gori, kjer je bilo snega zelo malo, pa smo hodili med skalami.

Kot je gotovo vsakomur lahko jasno se ob takem vremenu razmere hitro spreminjajo in so lokalno lahko zelo drugačne. Kaj in kako pišemo na svoji lastni spletni strani je naša stvar in za kavč-avanturiste verjetno ne bo drugega kot da to sprejmejo.

Sem med prvimi (in za ostale ki smo bili na turi enako), ki bi v primeru, da bi ocenili, da je nevarno - brez pomislekov obrnili. Če bi na zgornji flanki, kjer rušja ni več, bilo snega kot nižje dol - bi šli za peč. Tako pa smo po skalah in 5-15 cm svežega pririnili do vrha.

Plazovi s Prisanka so ob močnem sneženju stalnica, zlasti z južnim vetrom ko ves sneg konca na severnem pobočju ...

Vse dobro želim in mirne praznike ter udobje v kavču spremljaje razmere v gorah prek spleta še naprej.


Anže Čokl,

Očitno je da tudi smeri našega vzpona ne poznate. Kot tudi tega, da smo imeli podatke s prve roke za vse tri prejšnje dni s točno tega terena ...


Bor Šumrada,

Klemen tvoj komentar je na mestu. Tam gor nimaš v takšnih razmerah česa počet, če točno ne poznaš vsega kar si naštel.


Jaka Ortar,

Rok, ne kliči hudiča - Miha Pavšek na svojih predavanjih rad ponovi stavek, zapisan v nekem severnoameriškem lavinskem priročniku (nekaj v tem smislu): "Vsi največji strokovnjaki za plazove so mrtvi."

O plazovih nikoli ne vemo dovolj.

Kar se tiče Karavank - s sodelavcema Manco in Mihom se s Karavankami trudimo precej več, kot bi se nam bilo treba in kot imamo uradno temu namenjenega časa, saj smo vsi trije "s srcem pri plazovih" in vemo, da te informacije lahko komu rešijo dan, če ne življenje.

Z Avstrijci smo postavili nekaj novih postaj, ki nam odstirajo dosedanjo podatkovno in informacijsko meglo na območju Karavank, pa tudi, če občasno kakšen podatek ni dostopen, je to bolje kot velik nič. Mi smo trije, z biltenom pokrivamo precej majhno ozemlje in imamo tam relativno veliko gostoto vremenskih postaj, verjetno največjo v Sloveniji. Ta zimska sezona je zadnja v času trajanja EU projekta "NHWF - Naravne nesreče brez meja"; ne vemo še, kako bi lahko "lavinsko delo" nadaljevali v prihodnji zimi.

S plazovi v Julijcih (in seveda povsod drugod v SLO) se ukvarjajo kolegi z ARSO in kljub velikemu trudu Službe za sneg in plazove bomo morali še malo počakati na "preboj". Opažanja in informacije s terena že zbirajo, to se je opazilo tudi v biltenih v zadnjih dveh zimah, v letu ali dveh pa bo zgrajenih še ducat novih samodejnih vremenskih postaj s snegomeri (Kanin, Breginj, Predel, Vršič, Korensko sedlo, Ratitovec, Jezersko ...).

Tele informacije o razmerah na Šitni glavi so pravzaprav zelo koristne, edinstvene, vsaj vemo, kako je s snegom zahodneje od Kredarice.

Fantje vedo, da gremo v hribe vedno na lastno pest. Verjamem jim na besedo, kje so hodili in kakšen je bil sneg.

Se pa strinjam z Rokovim komentarjem (ob 12:32), da ne moreš poznati razmer visoko nad sabo. To je lahko past sploh v slabi vidljivosti - puhalica pripuha od zgoraj, ne izpod nog.

Previdno v naslednjih dneh.


Primož Auersperger,

Vsebina je bila izbrisana na zahtevo avtorja / IP


Stojan Kralj,

Sine, tule berem o Humarju, ki je tvegal vzpon v Himalaji, čeprav je vedel, da je smrtno nevarno. No, žal ni preživel in zdaj je junak in legenda.

Ja, res.

Ja pa v nadaljevanju piše, da je v odpravah umrlo precej dobrih alpinistov. Pa zakaj jih PZS pošilja v smrt, mar ne vedo, da so tam plazovi, ledeniki, viharji - skratka, da je nevarno.

Tako je življenje, mami. Brez žrtev ne bi bili "alpinistična velesila". A ti še kaj ni jasno?

Ja in tule berem, da je skupina Angležev z Italijanom na čelu gazila v nevarnih pogojih na Šitno glavo. In da so bedaki, ker se jim ni nič zgodilo.

Oh mami, vse je v redu in lažje boš živela, če se ne boš vtikala v druge. Zdaj pa počivaj, jaz pa skočim pod Brano pogledat kolk je nouga vrgl.


Klemen Kočevar,

Anže, moraš priznati da se malo hecno sliši, da ste kopali, rili in se borili proti sovražnik 5-15 cm snega. Kakorkoli, verjamem da se da priti tam gor tudi v takih razmerah če zelo dobro veš kakšne so razmere (informacije za tri dni iz prve roke) in zelo dobro poznan teren, ga pravilno izbiraš in imaš dobro vidljivost. Vsaj te zadnje sicer niste imeli. Torej opozorilo ostalim glede na javnost objave je na mestu. To se ne počne, če zelo dobro ne veš kaj počneš.


Janez Klemenc,

Odklop!!?!

Jaz bi pa na tem mestu raje vprašal urednika spletnega portala, zakaj je dovolil objavo poročila takšnega abotnega dejanja?

Čemu naj bi služila takšna objava?


Rok Kovač,

Vi pa res niste povsem gladki! Lahko bi zaključili turo podobno kot ruski vojaki spomladi leta 1916. Stari alpinisti so dejali, da se po sneženju ne hodi v gore vsaj en teden ali več. Seveda ta praksa z novodobnostjo gorništva in miselnosti premočrtno upada. Nova tehnična plazovna sredstva niso nobeno jamstvo in varovalka ob zasutju, morda le lažen pogum, češ, me bodo že izkopali, pač pa le zadnje zasilno pomagalo pri reševanju ob nesreči. Še vedno je na prvem mestu kot najboljša preventiva pred plazovi osebna zdrava pamet in čim več gorniških zimskih izkušenj pri snovanju načrtov pri izvedbi ture.


Rok Kovač,

Tudi tisto skrivanje med balvani ter rušjem je malodane kot slaba uteha. Pri takem južnem snegu, če te ta zahvati, ti ni spasa! Odkopati pa vas še z buldožerjem ne bi uspeli, kaj lopatke fiberglass ali aluminij. Pamet v glavo, še vse življenje je pred vami.


Rok Kovač,

Že spodaj v konti rušja globokega snega ste bili povsem izpostavljeni zgornjim vesinam, vam tedaj s še neznanim snežnim razmeram in količinam snega na gori. Ne nam tu sedaj tople žemlje prodajat. Skratka podali ste se v gore povsem na lastno pest izven upoštevanja lavinskega biltena. No, vsaj končalo se je vse srečno brez izgub.


Rok Kovač,

Vsaj za Jaka Ortarja moram reči, da je pri vas eden boljših poznavalcev snežno-lavinske študije in preobrazbo le tega. Karavanke so sedaj po mojem občutku celo točneje lavinsko ocenjene kot Julijci z opisi lastnosti snega, snežno mejo, vetrove, predvidene splazitve v gozd, klože, temperature itd. Pohvalno, res nekaj kvalitetnega in pomembnega za obiskovalce gora!


Štefan Erman,

Bravo fantje, svaka vam čast! Res ste občudovanja vredni. Če že delate take bedarije, jih vsaj zase zadržite, da ne dajete samomorilskih idej še komu. Simfonija bobnenja plazov, vi pa poln nahrbtnik zvijač, kaj?


Matevž Fazarinc,

Predzadnja slika na njihovi strani veliko pove, kako skrbno so izbirali smer sestopa...


Matej Kucler,

Tu na hribi.net na FB vsepovsod ista pesem, to je življenje, ker naše gore še predobro poznam, Anže je inštuktor, fantje obvladajo, vsepovsod ni nevarno v času snega, marsikje se da lepo smučat, dosegat vrhove in bit brezskrbi pred snežnimi plazovi za vse to je pa potrebno poznat letno-zimsko podlago, lokalno poznavanje. No nisem nikoli hodil v AO, ampak bil pogosto in sem še v gorah, to leto imam za seboj številne težke brezpotne ture, ki sem jih naredil solo.


Andrej Erman,

Kot sem vam že napisal na vašo spletno stran ... da malo razširim ...

Z Apache sva vas gledala vzporedno, ko sva šla proti Vratcam in glede na razmere tudi kmalu obrnila, ter odvijugala po deviški flanki, ki je zaradi svoje blage strmine obetala varen užitek odvzemanja nedolžnosti. Niste se mi zdeli kot FreeApproved-ovci. Sem mislil da so spet ene kamikaze, ki ne vedo kam gredo. Oziroma rinejo v težave, ki jim ni treba. Sem vas pričakoval prej med črno kroniko, kot pa v članku ponosnih "izkušenih" napihnjencev branda FreeApproved. Saj trda podlaga snega, ki se je tri tedne predelovala in 50 cm novega zapadlega snega, verjetno obeta vse prej kot varen vzpon. Ne vem kaj ste šli iskat tja gor ... verjetno zgodbo ... No pa jo imate ... Hvala Bogu vsi! Važno je le, da ste z zvijačami pazili nase! LP A&A

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti