Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 17.12.1970

Delo, Šport: ... Izreden uspeh

Kratka pot foto-kino kluba Planinske zveze Slovenije je polna uspehov, odkar je umetniško vodstvo prevzel Vlastja Simončič. Odrezali so se že na številnih domačih in tujih razstavah in natečajih, pripravili samostojne razstave in izredno obogatili fototeko PZS. Toda uspeh, ki so ga dosegli na I. republiški razstavi barvnih diapozitivov, je vseeno nad vsemi pričakovanji.
Med 20 fotoklubi je bil ljubljanski po številu drugi. Izmed 95 avtorjev je bilo namreč kar 16 članov foto-kino kluba PZS. Še bolje so se odrezali v konkurenci sprejetih eksponatov, saj so prišli v konkurenco vsi avtorji s 60 diapozitivi (drugi je bil FK Nova Gorica z 59 diapozitivi in 15 avtorji).
Najlepše kaže kvaliteto foto-kino kluba PZS seznam nagrajenih. Za kolekcijo so dobili prvo nagrado (Metka Vergnion) ter pet diplom (5. P. Soklič, 8. S. Kvaternik, 7. V. Bizjak, 8. V. Rozman, 9. V. Simončič). Med posamezniki so dobili zlato (Vojko Bizjak), srebrno (M. Vergnion) in bronaste plakete (V. Simončič, Vida Strašek in Jelka Simončič) ter dve diplomi (10. S. Kvaternik, 12. P. Soklič).

Zbor alpinistov
Zbor slovenskih alpinistov bo v soboto ob 17. uri v Porentovem domu v Kranjski gori. Interesenti, ki bodo želeli v Porentovem domu tudi prenočiti, se bodo morali javiti takoj po prihodu, drugi pa bodo odšli na Vršič ali nazaj domov.

Vzpon na Cerro Torre
Drugi letošnji obisk Patagonije (Južnoameriški Andi) in odlična oprema ter velika mera vztrajnosti, vse to je botrovalo zadnjemu uspehu znanega italijanskega alpinista Maestrija. Po prvih poročilih tujih agencij se je namreč pred 14 dnevi povzpel na vrh Cerro Torre (3128 m). Polnih 10 dni je moral čakati 90 m pod vrhom na izboljšanje vremena, predno je lahko znova zapel njegov sveder in mu omogočil priti na vrh.

Der Winter - Bergkamerad
Zopet sta se združili dve znani reviji, Der Winter in Bergkamerad, ki bosta po 1. januarju 1971 izhajali še pod skupnim imenom, dokler z razpisom ne dobe novega. Revija bo ostala mesečnik in bo obdržala večino dosedanjih rubrik, seveda s to razliko, da bo sedaj smučarsko-planinsko-alpinistična. Osvojili so tudi predlog za prehod na veliki format. Novi urednik bo verjetno Ernst Höhne, založnik pa Rudolf Rother - München.

Novi vodniki
Planinska založba PZS pripravlja tri nove planinske vodnike, ki naj bi izšli že v prvi polovici prihodnjega leta. Ciril Praček je pripravil opise turnih smukov v Julijcih in delu Karavank, prof. Stanko Klinar je podrobno obdelal Karavanke, Tonček Strojin pa je pripravil gradivo za planinski vodnik po našem delu Julijskih Alp. Gradivo za vse tri vodnike uredniški odbor že pripravlja za tisk, v kratkem pa bo razpisana tudi subskripcija.
Za vse tri vodnike pa primanjkuje primernih črnobelih fotografij. Upravni odbor Planinske založbe zato naproša vse, ki imajo primerne posnetke, da kopije poljubnih velikosti pošljejo na Planinsko zvezo (Ljubljana, Dvoržakova 9 - za vodnike) na vpogled.

Alpinismus o naših
Med natančnejšim pregledom zadnje številke Alpinismusa so bralci odkrili še dve vesti o našem alpinizmu. V rubriki »Ckronik« je omenjena prva ponovitev v smeri KCF v Rocchetta Alta (Bosconero - Dolomiti), ki jo je opravil Peter Ščetinin v navezi z Georgom Haiderjem. V »Himalaya - Chronik 1969« pa je omenjen poskus vzpona II. JAHO na Kangbačen ter opisana III. JAHO, ki se je lansko leto povzpela na Anapurno II in IV. Članek je napisal G. O. Dyhrenfurth.

Vesti iz Kamnika
Pretekli teden so imeli v AO Kamnik izpite za sprejem med alpiniste. Komisija, ki so jo sestavljali alpinisti - reševalci, je sprejela šest novih članov.
Jane Volkar in Miha Lah sta opravila drugo ponovitev smeri »Nad slapom« v južni steni Planjave.

Odobritve nepalske vlade
Pred kratkim je vlada kraljevine Nepal objavila spisek odprav, ki jim bo v letu 1971 dovolila vzpone v nepalski Himalaji. Izmed 19 odprav jih je kar 12 japonskih. Med odpravami, ki imajo dovoljenje, je tudi mednarodna (pod vodstvom Normana Dyhrenfurta), katere cilj je JZ stena M. Everesta.

 17.12.1970


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti