Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 15.10.1970

Delo, Šport: ... Pelc nad Klonicami

Pelc nad Klonicami (2361 m), vrh ki se dviguje v neposredni bližini zavetišča pod Špikom, je imel doslej le pet smeri: Greben s Skutnika, Krušičevo smer, Vzhodni greben ter Direktno smer in Severozahodni greben. V soboto pa so Franc Jeromen, Janez Rupar in Ali Simonič preplezali tudi »zajedo« v vzhodni steni. Ocenili so jo s V, mestoma VI-, 400 m. Plezali so 11 ur, vendar računajo, da bo ponavljalcem zadostovalo 5 do 6 ur.

Živahno v stenah
V soboto in nedeljo je bilo v stenah živahno kot že dolgo ne. Plezali sicer niso najtežje smeri, toda vzponi nekaterih navez dajo slutiti, da že mislijo na zimsko sezono. V soboto sta Bajde in Gselman ponovila smer Modec - Režek v Štajerski Rinki. Hkrati sta plezala Zafošnik in Risto Igličevo smer v Mali Rinki. V Prisojniku so ponovili »Spodnjo polico«, Cedilnik, Komac in Krivic pa so plezali greben Kanceljni - Planja.

Tura za konec sezone
AO Jesenice pripravlja za konec letošnje plezalne sezone skupinski izlet alpinistov in reševalcev v Zahodne Julijske Alpe. V soboto in nedeljo mislijo obiskati skupino Montaža. Na Poliški Špik (2754 m) se bodo povzpeli iz doline Zajezera po Kugyjevi smeri, po smeri italijanskih lovcev in prek »Zmajevega grebena«. Sestopili bodo na planino Pecol in sedlo Neveja. Nameravajo se povzpeti tudi na Kanin (2587 m), in sicer mimo koče Gilberti.

Zavarovanje v Švici
Letošnja plezalna sezona je pokazala, da se naši alpinisti zopet ne zavedajo, kakšne posledice ima lahko tudi najmanjša nesreča in reševalni stroški v tujih gorah. Pri skladu PZS se je namreč zavaroval le zelo majhen del plezalcev, ki so potovali v tuje gore.
Predstavniki PZS, ki so letos sodelovali na gorskoreševalnih srečanjih v tujini, so zvedeli za novo možnost zavarovanja. Realna možnost je, da se plezalci, ki bodo odhajali v Švico zavarujejo že iz domovine za vsa reševanja, pri katerih sodeluje tudi letalska služba. Premija je 20 Šfr, pokrije pa stroške reševanja do zneska 5000 Šfr.

Velika zajeda v Malem Mangrtu
Tržaška alpinista Enzo Cozzolino in Armando Bernardini, sta opravila prvenstveni vzpon po »Veliki zajedi« v severni steni Malega Mangrta. Po oceni (VI, VI+, 800m) in po tem, da so vzpon poskušali zaman že »Pajki« iz Lecca,
uvrščajo smer med najtežje v Vzhodnih Alpah.
Medtem ko se v ostenjih neposredno pred našimi očmi naprezajo italijanski plezalci pa naši - čeprav narodnostno vezani na to ozemlje, odhajajo raje v stene Dolomitov in Zahodnih Alp, bližnjih gora pa skoraj ne poznajo.

Nova smer v Marmeladi
Alessandro Gogna in Bruno Allemand ter Alberto Dorigatti z Almo Giambisijem so v južni raz Punta Rocca (3309 m) v ostenju Marmolade zarisali novo smer, direttissimo. Plezali so v »klasičnem stilu«, brez uporabe svedrovcev. Stena je visoka 800 m, ocena stalno VI, VI+, nihajne prečnice, dva bivaka (eden že na vrhu).

Čehi o Vachanu
Sredi septembra se je iz Afganistana vrnila odprava praških alpinistov. V dolini Pigiš (Vachan), je opravila dva prva pristopa na okoli 6000 m visoke vrhove. Potovali so s tovornjakom in džipom preko SZ, vračali pa so se skozi Turčijo. Zanimiva je njihova ocena tamkajšnjih razmer. Prva ČS odprava (1965) je nosače plačevala še po 50, letošnja pa že po 250 afganov.

Poljaki v »Koplju«
Še en primer, kako zanemarjamo domače stene, že nekajkrat so naši alpinisti poskušali preplezati izredno zanimivo steno imenovano »Koplje« v masivu Karanfila (Prokletije). Lansko leto so to poskušali tudi udeleženci odprave AAO. To se jim ni posrečilo, letos julija so se poljski alpinisti z 200 klini pretolkli 80 m pod vrh, toda obljubili so, da pridejo ponovno.

 15.10.1970


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46074

Novosti