Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 06.08.1970

Delo, Šport: ... Nanga Parbat in nove polemike

Nanga Parbat je bil po 17 letih brezuspešnih poskusov končno dosežen tudi prek Rupala. Dosegla sta ga brata Gunther in Reinhold Messner, toda Gunther je pri tem izgubil življenje, Reinholdu pa so morali amputirati več prstov na levi nogi. Tako kot pri večini ekspedicij na to goro, so se že med vračanjem odprave pričele ostre polemike. Reinhold Messner je na pogrebu, ki se ga je udeležil z drugimi 8 brati izjavil, da bo dal odgovor nanje šele, ko povsem ozdravi.

Vrnitev iz Patagonije
Cesare Maestri se je vrnil iz Patagonije, kjer so zaman naskakovali Cerro Egger. Kljub najmodernejšim pripomočkom (svedri, itd.) alpinisti ostenju niso bili kos zaradi vetra, ki je pihal s hitrostjo nad 170 km na uro. Maestri se misli vrniti v Patagonijo še letos.

Pale di San Lucano
Alessandro Gogna in Leo Cerutti, dva izmed najuspešnejših italijanskih plezalcev, sta pred kratkim opravila prvenstveni vzpon prek 1400 m visoke južne stene Pale di San Lucano blizu Marmolade (ostenje je še zelo malo raziskano in nudi obilo možnosti lepih vzponov). Novo smer sta plezala 54 ur (2 bivaka), pri čemer sta uporabila 50 normalnih klinov, ocenila pa sta jo s V/VI.

Prvenstvena vzpona
Janez Kosec s tovarišem je preplezal steber Vežice, smer pa sta imenovala po ponesrečenem Marjanu Perčiču. Plezala sta 16 ur (z bivakom), višina stebra je okoli 200 m, uporabila pa sta okoli 80 klinov (1 svedrovec) in 15 zagozd. Ocenila sta jo s VI, zelo previsno. Plezalca, ki sta doslej edina ponovila (dvakrat) »Akademsko smer« v istem ostenju, dajeta po težavah prednost novi smeri. Med plezanjem sta tudi snemala, sestopila pa sta prek »Akademske smeri« (4 spusti).
Anton Novak, Ciril Praček in Milan Trček so 2. avgusta preplezali smer v »Grebencu« (JV greben Male Mojstrovke). Smer poteka po izrazitem stolpu, ocenili pa so jo s II-III, zgoraj IV- (4 ure).

Uspeh Poljakinj
Dve poljski alpinistki - Vanda Blaskijevič in Halina Kruger sta prvi plezalki, ki sta samostojno preplezali znano steno Trolrigen na Norveškem, pod katero so sedaj tudi naši alpinisti.

Češkoslovaška odprava na Manaslu
Češkoslovaški alpinisti so se že pričeli pripravljati na drugo odpravo v Himalajo. Prihodnje leto bodo odpotovali pod Manaslu - (8125 m), ki so ga prvi osvojili Japonci (2. maja 1956).

 06.08.1970


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti