Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 04.06.1970

Delo, Šport: ... VTK memorial

Tradicionalni veleslalom pod Jalovcem, v spomin na ponesrečene tovariše in prvenstvo alpinistov Jugoslavije, je tudi letos privabilo številne tekmovalce. Z eno ekipo so sodelovali tudi člani AO Velebit iz Zagreba. Prijavljenih je bilo 75 tekmovalcev, med njimi 13 alpinistk in pripravnic, proga pa je bila dolga približno 1200 m, z 32 vratci.
REZULTATI - alpinistke - 1. Stanka Beden (Jesenice) 1:15,0, 2. Andreja Prevc (Jesenice) 1:20,9, 3. Marička Horvat (AAO) 1:22,0; alpinisti - 1. Tomaž Jamnik (Kranj) 1:05,0, 2. Rado Košir (Radovljica) 1:06,6, 3. Lojze Jerman (Kamnik) 1:06,8; ekipno - 1. AO Kranj (Belehar, Jaklič, Jamnik) 3:25,3, 2. AO Mojstrana (Košir, Kofler, Mlekuž) 3:25,7. 3. AO Lj.-matica (Belak, Šerjak, Udovič) 2:40,0.
Pokal VTK je torej za las osvojila ekipa AO Kranj, smučarsko prvenstvo alpinistov Jugoslavije pa Tomaž Jamnik. Drugače pa je s slovenskim prvenstvom, za katerega točkujejo vsa tri tekmovanja (Kramarjev smuk ter Štuparjev memorial in VTK). Med ekipami se je najbolj izkazal AO Mojstrana (z dvema zmagama in enim drugim mestom), med posamezniki pa Rado Košir (AO Mojstrana), saj je tako kot ekipa zmagal dvakrat, enkrat pa je bil drugi.

Skupinski pohod na Stenar
V nedeljo bo AO Jesenice priredil skupinski pohod na Stenar - (2501 m). Zbor udeležencev je v soboto v Aljaževem domu v Vratih, v nedeljo zjutraj, ob 4. uri pa bo odhod mimo bivaka IV prek Križa na vrh in skozi Sovatno nazaj v Vrata. Udeleženci morajo imeti potrebno kondicijo ter zimsko opremo.
AO že nekaj časa prireja skupinske izlete v zimskem času (Stol, Titova štafeta s Triglava, Triglavska smučarska magistrala, Oltar, prehod grebenov Mojstrovk, Travnika in Šit), toda žal so še vedno v preveč zaprtem krogu. V prihodnje bi bilo dobro, da bi taka akcije prišle v republiški program in bi se jih lahko udeležili tudi drugi AO.

20-letnica Anapurne
Anapurna (8078 m) je deseti najvišji vrh na svetu in prvi osvojen nad 8000 m. Prvič je bila omenjena leta 1949 skupaj z Dhaulagirijem, toda videli so jo le iz daljave. Leta 1950 so Francozi najprej poskušali na vzhodnem ledeniku Dhaulagiriju, ko pa so spoznali, da ne bo šlo, so hitro krenili pod Anapurno. Hitra in drzna odločitev jim je prinesla eno najlepših zmag. 3. junija sta M. Herzog in L. Lachenal, ob 14. uri stopila na vrh prvega osemtisočaka.
Anapurna ima več vrhov, med katerimi so tudi trije osemtisočaki. Najnižji vrh - Anapurna IV - so prvi osvojili (30. maja 1955) H. Steimetz, H. Biller in J. Wellenkamp. Lani so bili na njej tudi naši alpinisti (J. Andlovic, L. Golob in A. Kunaver), letos pa so jo petič osvojili Japonci. O Anapurni III (7577 m) je malo podatkov Anapurna II (7995 m) je zopet bolj poznana, saj je doslej najvišji dosežen vrh naših alpinistov.

Angleži na Anapurni I.
Angleški odpravi je 20. maja uspelo povzpeti se na Anapurno, in sicer po južni steni. Na vrh sta prišla dva člana.

Japonci na Čomolungmi
Vesti o Japoncih na Mt. Everestu so še vedno nekoliko nejasne. Po novih vesteh naj bi bili prvič na vrhu 11. maja (Macura, Eumura). Naslednjega dne naj bi ga dosegla še dva (Hirabajasi in šerpa Čotura), nekoliko pozneje pa je menda uspelo še tretji navezi. Poročajo tudi, da so vzpon prek južne stene, ki je bila njihov glavni cilj, opustili.

Planinski domovi
Od 1. junija sta odprti koča na Bibi planini in Poštarska koča na Vršiču. Odprta je tudi koča na Naravskih ledinah pod Uršljo goro, Vojkova koča na Nanosu in Češka koča ob sobotah in nedeljah. Planinsko zavetišče na Ravnah nad Cerknem je začasno zaprto, prav tako planinski dom na Zelenici. Pač pa sta že redno odprta dom na Kofcah in pod Storžičem, koča na Dobrči pa bo od 15. junija (sedaj le ob sobotah in nedeljah).

 

 04.06.1970


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45946

Novosti