Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 23.04.1970

Delo, Šport: ... Ženski višinski rekord

V polemiko o »najvišji alpinistki« je sedaj posegel še Dyhrenfurt. V zadnji številki Alpinismusa navaja podatke, ki so jasni in prav gotovo najbolj natančni. Ludmila Agramovskaia nima ženskega višinskega rekorda z vzponom na Pik Komunizma, ki je visok le 7482 m (in ne 7495 m kot so poprej mislili). Agramovskajo in Alico Lisko (Noshaq v Hindukušu - 7492 m) so presegle že Kitajke, ki so se leta 1959 udeležile (8 žensk in 25 mož) vzpona na sorazmerno lahki Mustagh Ata (7546 m) v skupini Kašgar. 17. junija 1961 pa je bil opravljen rekorden vzpon »Kitajska ženska odprava« pod vodstvom Yuang Yang je dosegla 7595 m visoki Kongur Tjube Tagh. Na vrh sta stopili dve tibetanski mladenki - Sheirab in Phundob.
Najvišji dosežen vrh, ki ga je doslej dosegla alpinistka, je torej znan, ni pa to tudi najvišja dosežena višina. V tem področju prednjači Claude Kogan, ki je leta 1954 poskušala z Lambertom doseči Cho Oyu (8153 m). Letos pa lahko pričakujemo novo rekordno višino na Anapurni (8078 m), kamor so se namenile Japonke.

Štuparjev memorial
AO Kamnik vabi na tradicionalni veleslalom s Kamniškega sedla za memorial Alberta Štuparja. Tekmovanje bo v nedeljo, 10. maja. Proga za moške bo dolga 2000 m z 450 m višinske razlike, ženske pa bodo vozile na 800 m dolgi progi z 200 m višinske razlike. Tekmovanje bo posebej za alpiniste (registracija za letošnje leto) in planince (plačana članarina) in sicer v ekipni in posamični konkurenci. Tekmovanje se skupaj s Kramarjevim smukom in VTK memorialom šteje za slovensko smučarsko prvenstvo alpinistov.
Prijave sprejema PD Kamnik, možne pa so tudi v soboto do 19. ure na Kamniškem sedlu. Koča bo zasilno oskrbovana že od sobote zjutraj, razglasitev rezultatov pa bo v nedeljo, ob 15. uri v Kamniški Bistrici. Če bo potrebno tekmovanje preložiti, bo prireditelj poskrbel za objavo v radiu v petek popoldan in zvečer ter v soboto zjutraj.

Čehi v Andih
Danes bo iz Prage odletela alpinistična odprava iz Liberca - (ČSSR), katere cilj je Hauscaran v Cordilleri Blanki. V odpravi sta tudi dr. Arnošt Černik, avtor znane knjige »Zemepis velehor« in svetovno znani planinski fotograf Vilijem Heckel. Knjiga z izbranimi fotografijami je zagotovljena!

Lavinski tečaj
V Tamarju bo od 8. do 10. maja republiški lavinski tečaj, ki ga bo vodil Zvone Ažman, priredila pa ga bo postaja GRS Jesenice. Tečajniki z lavinskimi psi se morajo javiti v Tamarju najkasneje v četrtek, 7. maja zvečer, do 18. ure.

Triglavska smučarska magistrala
Zbor udeležencev pohoda po triglavski smučarski magistrali bo v petek zvečer na Voglu (zavetišče železarjev ali hotel). Odhod z Vogla bo v soboto, ob 5. uri zjutraj prek Komne do koče pri Sedmerih jezerih. V nedeljo bodo nadaljevali pot do Vodnikove koče, v ponedeljek pa bo vzpon do Staničeve koče in spust v dolino po smeri »Triglavskega smuka«. Turni smuk bo vodil Ciril Praček.
Ker pričakuje prireditelj (AO Jesenice) rekordno udeležbo, bo potrebna popolna disciplina, vsi udeleženci pa morajo imeti s seboj celotno visokogorsko smučarsko opremo (zaščitne maže, očala kože za smuči, lavinsko vrvico itd).

Rušani na Boču
Večina mariborskih in PD iz okolice je pričelo, kakor vsako leto, sezono izletov s turo na Boč, ki je v aprilu še posebno zanimiv, saj se razcveti velikonočnica, ki je ni videti nikjer drugje. Tudi PD Ruše ima ta izlet redno na programu. Toda take udeležbe kot so jo imeli preteklo soboto ne pomnijo. Izleta se je udeležilo kar 90 mladih planincev iz Ruš in okolice.

Skupen odhod na triglavski smuk
Kakor smo že javili, bo tradicionalni smuk izpod Rži šele v nedeljo, 10. maja. Ker je za smuk veliko zanimanje, bo PD Iskra priredilo skupen avtobusni prevoz. Odhod iz Ljubljane bo v soboto, ob 4. uri zjutraj, prijave in informacije pa v pisarni PZS - (312 553).

Že drugič v Paklenici
Peter Ščetinin je letos že drugič obiskal steno Anič kuka v Paklenici. Medtem ko prvič ni imel sreče z vremenom in je ponovil le »Mosoračko smer«, je bil drugi obisk uspešnejši. Viki Šoštarič s tovarišem je ponovil »Brahmovo« in »Mosoračko smer«, Ščetinin s Tinetom Kunaverjem pa prvič - »Ljubljansko smer« (20. t. m.) in prvič »Funkcijo« (19. t. m.). Zadnja smer, ki so jo lansko leto preplezali splitski plesalci, zasluži oceno VI mestoma A2.

Razmere na Kaninu
Za prvomajske praznike bo marsikoga zamikal tudi visokogorski svet okoli Kanina. Kakšne so snežne razmere?
Do višine 800 m je le okoli 30 cm snega. V Krnici (1250 m) ga je 150 cm, na Prevali (prehod h koči Gilberti), v višini 1855 m ga je okoli 450 cm, vrh Skripov pod Prestreljenikom, na višini - 2220 m, kjer bo zgornja postaja prve krožne žičnice, je okoli 600 cm snega. Prav toliko ga je tudi v Tihi dolini —-Velikem grabnu in na Škrbini (2405 m), od koder je odličen smuk do koče Petra Skalarja (1811 m). Koča ni oskrbovana (ključ se dobi pri gospodarju v Bovcu), okoli nje pa je 400 cm snega.

  23.04.1970


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti