Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 16.04.1970

Delo, Šport: ... Zmaga AO Mojstrana

V nedeljo je AO Tržič pod pokroviteljstvom zveze borcev Tržič organiziral na plazu pod Storžičem tradicionalni »Kramarjev smuk«. V lepem vremenu in na dobro pripravljeni, čeprav nekoliko težki progi se je pomerilo 93 tekmovalcev iz vse Slovenije. V moštveni konkurenci je zmagal AO Mojstrana z 2.38,9 pred AO Tržič 2.40,4 in alpinistično sekcijo PD Vrhnika 2,51,5. Med desetimi alpinistkami je bila prva Eli Kurnik (Tržič) pred Stanko Beden (Jesenice) 1.07,2 in Erno Salberger (Tržič) 1,20,1. Alpinistov je štartalo največ - 46. Zmagaj je Rado Košir (Mojstrana) 51,8 pred Jankom Štefetom (Tržič) 52,6 in Janezom Brojanom ml. (Mojstrana) 53,3. V planinski konkurenci je bila med ženskami prva Maja Kramar (Tržič) 1,00.0, za njo sta se uvrstili Lojzka Praček (Jesenice) 1.06,0 in Nina Ahačič (Tržič) 1,12,5. Planincev je štartalo 26, zmagal pa je Branko Klemenčič (Tržič) 49.6 pred Milanom Nadižarjem (Tržič) 50,5 in Francijem Kotnikom (Mojstrana) 52.6.
Štuparjev memorial na Kamniškem sedlu, ki ga organizira AO Kamnik bo 10. maja, »VTK« memorial, združen s prvenstvom alpinistov Jugoslavije, pa 31. maja na plazu pod Jelovcem. Organizira ga akademsko planinsko društvo.

Zbor alpinistov »Paklenica 70«
Zbor alpinistov v kanjonu Velike Paklenice letos organizira AO Mosor iz Splita (Marmontova 2). Zbor se bo pričel 30. aprila, uradno pa končal 4. maja. Sodeč po dosedanjih vesteh, lahko tudi letos pričakujemo množično udeležbo slovenskih alpinistov.

Tekmovanje z akia čolni
Tekmovanje gorskih reševalcev v vožnji z akia čolni, ki bi moralo biti pred štirinajstimi dnevni, je bilo zaradi slabega vremena preloženo na nedeljo. Tekmovanje bo na Zelenici.

Ali je še prvenstven?
24. marca so Maresi, Sioli in Boreati iz Lecca opravili vzpon po SZ žlebu Pizzo Palu v skupini Bernina. Sedaj se vprašujejo, ali bo priznan kot prvenstveni zimski vzpon ali ne? Razmere se v treh dneh prav gotovo bistveno niso spremenile, le koledarska zima je bila že mimo!

Gigantsko prečenje v Tatrah
Poročali smo že o nameri češkoslovaških plezalcev, da v zimskih razmerah prečijo celoten greben Visokih Tater, na kar doslej nihče ni niti pomislil. Čeprav je bilo v začetku videti, da bo »podjetje« imelo veliko publiciteto, smo šele pred dnevi izvedeli kako se je končalo.
Od skupno osmih plezalcev, ki so se v slabih razmerah podali na pot, so prečenje po 32 dneh končali le trije. To so bili Dieška in brata Pochyly, skupina ki jo zaradi njenih izrednih plezalskih kvalitet imenujejo »pajke«. Drugih pet plezalcev je turo predčasno končalo v bolnišnici in dvema so morali celo opraviti amputacije na nogah.
Še hujše posledice pa ima poskus češka taborniške zveze, katere člani so kljub prepovedi pričeli 28. marca prečenje v obratni smeri. Zaradi nepoznavanja razmer in začetništva jih je že po dveh dneh odnesel plaz, ki je terjal dva smrtni žrtvi.

Prvi v Kleku
Že v petek popoldne so odšli Gselman, Jerabek, Koren in Meden (AO Kozjak) z osebnimi avtomobiloma v Klek. Žal pa sta jim okvara in prometna nesreča preprečili pravočasen prihod pod to zanimivo steno. Vstopili so šele v nedeljo okoli 10. ure. Ker so poleg drugih nevšečnosti morali še počakati, da je skopnel sneg. Ponovili so »Dragmanovo smer« in JV glavo.
Prva ponovitev »Železničarske« torej čaka naslednje naveze.

V nedeljo ustanovitev že 111. PD
Odkar so v delovnih kolektivih spoznali vrednost rekreacije in še posebej planinstva, število planinskih društev naglo narašča. Pred kratkim so ustanovili PD Iskra, sledilo je PD Mirna na Dolenjskem, v torek so ga ustanovili v kolektivu RTV Ljubljana, v soboto so na vrsti člani kolektiva PTT v Celju, v nedeljo ob 9. uri pa bodo v dvorani gasilskega doma v Lovrencu na Pohorju ustanovili že 111. planinsko društvo.

Udeležencem turnega smuka po triglavski magistrali
Zbor udeležencev bo na Voglu v petek, 24. t. m. zvečer. Odhod proti Konjskemu sedlu pa bo v soboto ob 5. uri. Vsi udeleženci morajo obvezno imeti s seboj popolno visokogorsko smučarsko opremo (očala, mast proti sončnim opeklinam, lavinsko vrvico in zavoj prve pomoči, kože za smuči), na turi pa se bodo morali ravnati po navodilih vodstva. Ni pa potrebno, da sodelujejo na celotnem pohodu. Lahko se bodo odcepili že na Komni, pri Sedmerih jezerih ali v Vodnikovi koči. AO Jesenice, ki je organizator tega pohoda tudi prosi, da se ga udeleže le izkušeni smučarji.

Start planinske Titove štafete
V primeru lepega vremena in ugodnih snežnih razmer, bo planinska Titova štafeta krenila s Triglava v soboto 2. maja. Zbor vseh, ki se je žele udeležiti, bo v petek 1. maja na Staničevi koči. Vzpon na vrh bodo lahko opravile le samostojne naveze s popolno alpinistično opremo.

Avstrijci že pod Lothsejem
Sedemčlanska avstrijska odprava, katero spremlja deset Šerp, je po 20 -dnevnem pohodu že dosegla vznožje južne stene Lothseja in postavila bazno taborišče v višini 5500 m. Njen cilj je Lothse Šar, ki doslej še ni bil osvojen.

  16.04.1970


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti