Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 13.03.1970

Delo, Šport: ... Sestanek načelnikov

V petek, ob 16. uri se bodo v domu slovenskih planincev »Zlatorog« sestali načelniki alpinističnih odsekov Slovenije. Razen poročila načelnika komisije za alpinizem, Aleša Kunaverja, bo posebno zanimiv pogovor o seminarju vodij alpinističnih šol. Važna točka bo tudi program odprav v tuja gorstva za naslednjih pet let. Marsikaj zanimivega pa bodo prav gotovo povedali posamezni zastopniki, saj je bilo obdobje od zadnjega sestanka zelo plodno in pestro.

Alpinistična šola na Jesenicah
Tudi alpinisti PD Jesenice bodo kmalu pričeli z letošnjo alpinistično šolo. Vodil jo bo sedaj najuspešnejši jeseniški plezalec, Mitja Košir, vse informacije o njej pa nudijo v društveni pisarni.

Alpinistična stara mama
Tudi alpinisti imajo sedaj svojo »staro mamo«. To ni nihče drug kot slavna Loulou Boulaz. Lansko leto je kljub 63 letom preplezala še znano severovzhodno steno Piz Badile (V/VI). Kakor je izjavila, je bil ta vzpon njen dolg iz mladih let. Kar sedemkrat je namreč poskušala preplezati to steno toda vedno jo je zavrnilo vreme.

Računajo tudi na Malubiting
Dunajska akademska sekcija - ÖAV se v letošnjem letu zopet odpravlja v Karakorum. Njihov cilj je znani Khiangyang - Kish - (7852 m), za katerega trdijo, da je drugi najvišji še neosvojeni vrh na svetu. Če bi bila trditev, ki jo objavlja »Alpinismus« pravilna, potem bi moral biti najvišji še neosvojeni vrh nam dobro znani Kangbačen (7902 m)! Za nas pa je zanimiv tudi njihov tolažilni vrh. Tako kot naša prva odprava v Karakorum, ki pa bo odpotovala šele prihodnje leto, so Avstrijci planirali Malubiting (7459 m). Če ne bi uspeli na Khianayang - Kishu, tako kot že niso uspeli Angleži in Japonci, potem nam lahko prekrižajo račune na Malubitingu, saj verjetnost, da Pakistanci odobre Broad Peak, ni velika.

Svedrovci - da ali ne?
Reinhold Messner, eden od vodečih plezalcev in alpinističnih ideologov, je goreč zagovornik prostega plezanja in je prav zato napovedal »vojno« svedrovcem. Oglejmo si, kaj pravi ta mladi Tirolec.
Svedrovec je majhen, lahek, poceni in zanesljiv. Z njim je mogoče preplezati praktično vsako steno in to stori lahko celo laik, tak ki še nikoli ni plezal. Plezalec s svedrovcem v žepu se smeji pripovedovanju starejših o občutkih negotovosti ob vstopu. Skratka, svedrovec je odlično nadomestilo za pomanjkljivo plezalsko znanje! Svedrovec odvzame alpinističnemu doživetju ves čar. Vrtanje je degeneracija alpinizma in svedrovci vale alpinizem v zaton.
Veliko je resnice v teh trditvah in prav bi bilo, da bi o tem razmišljali tudi naši plezalci - še predno so svedrovci dobili širšo uporabo!

Nova smer v Kleku
Stena Kleka, ki je v nekem smislu visoka šola hrvaških alpinistov, je dobro poznana tudi našim plezalcem saj jo večkrat obiščejo. Letos bodo imeli možnost ponavljati novo smer - »Železničarska 20«. Vzpon sta 11. oktobra lani opravila Vedran Bubanj in Velimir Barišič, imenovala pa sta jo po 20-letnici matičnega društva (PD Železničar - Zagreb).
Vzpon je trajal pravzaprav štiri dni. Toda ker sta se vsak večer vračala v planinski dom, sta izračunala, da sta za plezanje porabila le 26 ur. V smeri sta skupno zabila 90 klinov (20 svedrovcev), od katerih sta jih le 10 izbila. Ocena smeri je VI, mestoma A2 in A3 ter VI+.
Bubanj je že znan plezalec, ki je kljub mladosti (23) preplezal že 130 smeri, med katerimi so tudi: Raz Dedca, Čopov steber, Aschenbrennerjeva v Travniku in podobne. Barišič pa je mlajši, ima komaj 19 let in za seboj le 40 vzponov.

  13.03.1970


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46064

Novosti