Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 27.02.1970

Delo, Šport: ... Odprava v Karakorum šele leta 1971

Prireditelji I. Jugoslovanske alpinistične odprave v Karakorum so se odločili, da odhod odlože na prihodnje leto, ker vse do danes še niso dobili soglasja pakistanske vlade za vzpon na Broad Peak (8010 metrov).
Na zadnjih posvetih o nalogah odprave je bilo ponovno potrjeno načelo, naj bo cilj odprave Karakorum in da bo vodja odprave (dr. Ivo Valič) po potrebi tudi z osebnim posredovanjem v Karakorumu skušal zagotoviti dovoljenje za izbrani cilj.
Med rezervnimi, nadomestnimi cilji je na prvem mestu Malubiting (7453 m), ki v alpinističnem svetu v zadnjem času veliko pomeni. Odgoditev odprave bo sicer v zaporedju odprav PZS povzročila vrzel in zavrla priprave in odhod drugih, toda tolažimo se lahko s tem, da bo zato prvi poseg v Karakorum lahko bolje pripravljen.

Kamniška alpinistična šola
Po dosedanjih podatkih so letos prvi pričeli z alpinistično šolo v Kamniku. V četrtek so imeli že uvodno predavanje, v nedeljo pa pripravljajo zanimivo turo: Kamniška Bistrica - Žagana peč (prosto plezanje) - Sivnica (tehnično plezanje) - Kaptanski plaz (uporaba zimske opreme) - Rokovnjaške luknje - Predaselj. V soboto 7. marca bodo priredili smučarsko prvenstvo mladinskega in alpinističnega odseka ter postaje GRS.

Spominski turni smuk
V soboto, 21. marca se bodo v Erjavčevi koči na Vršiču spet zbrali planinci in alpinisti na spominski turni smuk v spomin tovarišev, ki jih je pod Mojstrovko odnesel plaz. Turni smuk bo vodil prek Slemena v Tamar.

Prijave za seminar
Število prijavljencev za seminar vodij alpinističnih šol se vsak dan veča. Odzvali so se že alpinistični odseki iz Makedonije, Srbije in Hrvaške, iz Slovenije pa Kamnik, APD, Tržič, Jesenice, Lj. - Matica in Slovenj Gradec. Skupno je doslej prijavljenih že 28 alpinistov.
Seminar bo od 28. marca do 1. aprila v Ljubljani. Teoretičen del bo verjetno v prostorih kadetske šole v Vikrčah, praktičen pa na Turncu pod Grmado.

Alpinistična smučarska tekmovanja
Prvo letošnje alpinistično smučarsko tekmovanje bo pod Storžičem - Kramarjev smuk, in sicer 5. aprila, Štuparjev memorial na vesinah pod Kamniškim sedlom bo drugo nedeljo (12. IV.), VTK memorial pod Jalovcem pa bo 31. maja.

Sestanek načelnikov
V petek, 13. marca bo v Ljubljani (PZS - Dvožakova 9) sestanek načelnikov alpinističnih odsekov iz vse Slovenije. Pogovorili se bodo o bližnjem seminarju vodij AŠ, programu za letno sezono, opremi, ki je primanjkuje večini odsekov, odpravah in še o marsičem.

Dom na Kofcah zaprt
Planinsko društvo Tržič je sporočilo, da so zaprli dom na Kofcah. Večje skupine, ki bi dom želele obiskati, naj se pravočasno najavijo društvu.

Postaja GRS Kranj
Postaja GRS v Kranju je imela pred dnevi na Krvavcu dvodnevne vaje s tečajem smučanja. Obdelali so sisteme improvizacij in vožnjo z »aika čolnom«.
Vsi člani ekipe (24) so imeli posebno zaščitno opremo: vetrovke, vetrne hlače in pokrivala, prek zime pa imajo enkrat tedensko telovadbo združeno s plavanjem v zimskem bazenu.

Češka ekspedicija Indus-Haramuš
Češki alpinisti so se z ljubitelji vodnega športa odločili za kaj nenavadno ekspedicijo v Pakistanu. Alpinistični del ekspedicije pod vodstvom zaslužnega mojstra športa Jana Červinke bo poskusil opraviti drugi vzpon na 7397 metrov visoki Haramoš. Vrh so prvi dosegli avstrijski alpinisti leta 1958. Drugi »vodni« del ekspedicije pod vodstvom inž. J. Štetina pa ima za cilj prepluti zgornji del Inda v dolžini 600 km v vojaškem gumijastem čolnu. Oba dela ekspedicije, ki jo organizira Prirodoslovna fakulteta Univerze v Olemucu, bo vodil dr. Otokar Šterba. Za akcijo so že dobili dovoljenje pakistanskih oblasti.

  27.02.1970


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti