Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

V Mali Mojstrovki ...

22. decembra 2013 smo Rene Lisac (AO Željezničar, Zagreb), Dario Majetić (AO Bršljan, Osijek) in Marko Petrunić (Zagreb) preplezali slap nad v ostenju Male Mojstrovke, 200 metrov desno od sedla ob Slemenovi špici. 

Kdo ve, če je bil slap že preplezan in kako se imenuje? So še preplezani slapovi v Mali Mojstrovki, bolj levo in višje od tamarskih slapov, proti Slatnicam in Slemenovi špici?

Slap je bil, še posebej v spodnjem delu, v zelo slabem stanju (ojužen), pa je nekako le šlo, zaradi položnosti ... 120 m, WI 4 -R; varovali smo se na frende in kline, pa s trakovi na ledne sveče ter drevesa; 80 metrov je bilo ledu, ostalo je položna grapa 40-50 stopinj.

Med dostopom sem preplezal kratko grapo desno od Severnega raza Male Mojstrovke, in jo tudi presmučal (100 - 200 m, S5, 55-60/45°). Tudi za to me zanimajo podatki: ime, prvi plezali ... in ali je že bila presmučana?


Mali mojster v Mojstrovki

Prispeval Urban Golob
Petek, 27. december 2013 20:25

Nov slap v naših hribih!

Friko: Včasih se kakšen slap kar pojavi, kakšen drugi pa na lepem izgine (no, celo za nekaj dni lahko izgine cela reka, kot smo pred leti opazili pri Iški v Iškem Vintgarju). A če ostanemo pri slapovih: nekoč Rastlince v Tamarju sploh ni bilo (vsaj ne do te mere, da bi se jo dalo preplezat), danes pa lahko zaman iščemo nekatere slapove v Soteski pri Bohinju, ki so v zgodnjih osemdesetih zabeležili vzpone, danes pa je njihov potek kar uganka.

Pred nedavnim se je očitno pojavil še en slap in sicer v Mali Mojstrovki. Prvi so ga »zavohali« hrvaški plezalci Rene Lisac (AO Željezničar Zagreb), Dario Majetić (AO Bršljan Osijek) in Marko Petrunić (Zagreb) in ga tudi preplezali. Ko so spraševali o ledu, ki so ga pravkar premagali, nihče ni vedel nobenega odgovora. Dober poznavalec slapov pri nas in predvsem vršiškega okoliša Andrej Pečjak jima je odgovoril takole: »V Mojstrovki do sedaj ni bilo preplezanih slapov, se bo pa to očitno spremenilo s podnebnimi spremembami. Led se prestavlja višje in višje. Grapa, kjer se nahaja vaš slap, je očitno dostopna grapa k Zahodnemu grebenu Male Mojstrovke in smeri Guru. Tam je sneg tudi poleti in je bila gotovo že presmučana. Posebnega imena nima, sem pa nekje prebral, da jo imenujejo tudi Grapa pri severnem grebenu Male Mojstrovke ...«

Očitno so Rene, Dario in Marko 22. 12. 2013 res opravili prvi vzpon v novonastalem slapu in tako predlagajo ime Mali mojster, ki so ga ocenili s 4, 120 m.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti