Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 24.12.2013

Zmaj tik pred zimo

Dogajanje v gorah se je spet umirilo in če upoštevamo vremensko napoved bo ostalo takšno do novega leta. Večinoma se je treniralo z orodji v dolini in lažjih slapovih. V začetku tedna pa je bil opravljen še en zahteven vzpon v Ojstrici.

Zmaj in še kaj

Po Herletovi se Markove misli nikakor niso hotele oddaljiti od severne stene Ojstrice. V torek, 17. decembra sta Marko Mavhar in Matevž Mrak vstopila v steno in pričela z osemurno pustolovščino v Spominski smeri Iva Reye - Zmaju (VII-, 470 m). Najprej sta plezala s cepini in derezami, ponekod z rokami, v najtežjih raztežajih pa so jima prav prišle plezalke. Smer ju je dodobra fizično zdelala, doživljajsko pa popolnoma napolnila in obogatila. Več ...>

Drugod se je prav tako preplezalo kako kombinirano smer. V Nad Šitom glavi sta 23. decembra Jan Podgornik (AAO) in Domen Košir (AO Železničar) preplezala Kranjsko poč (IV, 300 m). Istega dne je ponovitev doživela tudi Celjska smer v Mali Rinki, ki so jo preplezali člani AK Slovenska Bistrica.

Na Jezerskem je najbrž prvi vzpon letos doživel Spodnji ledinski slap (WI 6-, 150 m). 20. decembra ga je preplezal Rok Tičar s soplezalcem. Led ni bil idealen, do pod slapu pa sta morala kar gaziti. Do vrha sta potegnila tri raztežaje.

V zibelki alpinizma

Dejan Koren je z mladim soplezalcem Tinetom obiskal gore nad Chamonixom. 12. decembra sta plezala v Petites Jorasses smer Omega (IV, M7+, 600 m (700 m), 8 h). Smer sta zaključila potem, ko je Dejan preplezal najtežji raztežaj. Prijateljstvo je le več vredno od ocen. Po tej preizkušnji sta se podala na lov za slapovi. Obiskala sta dolino Vallon de Sales kjer sta plezala v Faucilles du Chantet. Tu sta 15. decembra preplezala smer San Valentino (WI6, M7+, 250 m, 5 h), naslednjega dne pa smer Tutti tre (WI5+, 350 m, 5 h).

Za meglene praznične dni bo prav prišla Nedeljska reportaža iz Vala 202. Dejan Koren in Boštjan Mikuž opisujeta še sveže vtise iz Patagonije in povesta nekaj o naslednjih alpinističnih ciljih.

Novice iz tujine

Zlati cepin 2014

Marca bosta Courmayeur in Chamonix gostila 22. tekmovanje za zlati cepin (Piolets d´Or). Znan je že dobitnik zlatega cepina za življensko delo, to je ameriški alpinist John Roskelley, ki je bil najprej poznan po svojih težkih vzponih v Skalnem gorovju, kasneje pa je svoje znanje prenesel na najvišje vrhove Himalaje. Več...>

Zima v Himalaji

Po preplezanem Broad Peaku, kar so lansko leto izvedli Poljaki, ostajata le še dva pozimi nepreplezana osemtisočaka. To sta K2 in Nanga Parbat. Slednji je bil preteklo zimo precej oblegan, vendar mu nihče ni prišel do živega. Tudi letos bodo bazni tabori pod njim oživeli. Trenutno so znane tri odprave, ki bodo poskušale priti na vrh iz Rupalske strani. Štiričlansko poljsko odpravo bodo sestavljali Tomasz Mackiewicz, Marek Klonowski, Jacek Teler in Paweł Dunaj. Poleg njih bo tik pred koncem leta pod goro odšel tudi izkušeni, zimski himalajec Simone Moro s soplezalcem Davidom Goettlerjem. Pod stenami pa se že nahaja Nemec Ralf Dujmovits. Ta si je s predhodno aklimatizacijo na Aconcagui poskušal prihraniti nekaj energije in bo ob ugodnih razmerah poskušal s hitrim vzponom proti vrhu.
Nekaj glavnih akterjev je na festivalu v Bilbau razjasnilo kar nekaj pojmov, ki izhajajo iz te dejavnosti ... o zimskem himalaizmu

Srečno in vesele praznike!

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti