Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Božič in Štefanovo

Poleg tega bo v božičnih praznikih tečaj za smučarje. Ravno od Svetega Janeza ima smučar lahek dostop do lepih terenov, bodisi, da se povzpne na valovito pobočje Rudnice ali da napravi izlet v Dolino Voje, v to tiho zimsko kraljestvo. In ko se spopolni v svoji stroki, mu je na razpolago najlepša in največja Hanssenova skakalnica v bližini Hotela Sveti JanezJanez Pikon: Zimski dnevi v praznično so odeti, adventu v slovo s čisto bližino in človeško toplino so pripeti.

Božič in Štefanovo

Bohinj je lep in očarljiv najbolj takrat ko ga pokrije sneg. Ob lepem Bohinjskem jezeru pri Svetem Janezu stoji Hotel SPD Sveti Janez. Skrbna gospodinja Marica že pripravlja sobane in intimne prostorčke za božične goste SPD je za zimsko sezijo tako, da lahko tudi skromen smučar prelivi božične praznike v tem hotelu. Poleg tega bo o božičnih praznikih tečaj za smučarje. Ravno od Svetega Janeza ima smučar lahek dostop do lepih terenov. Če se povzpne na valovito pobočje Rudnice, ali pa če napravi izlet v Dolino Voje. In ko se spopolni v svoji stroki, mu je na razpolago najlepša in največja Hanssenova skakalnica v bližini Hotela Sveti Janez. Naravnost idealen je izlet s smučkami čez Senožet in Košenice proti Bistrici, tudi okolica Stare Fužine nudi več ko dovoli terenov za smučanje.

Zimski čari Bohinja

Druga zimska postojanka je Hotel »Zlatorog,« čigar lastnik je tudi SPD. Tudi Hotel »Zlatorog« se pripravlja za praznike saj bo najbolj važno izhodišče za one, ki bodo napravili izlet na Planino Na Kraj, v Dolino Sedmerih jezer ali pa k novi postojanki TK Skale Rjavi skali na Voglu. Kdor pa je še bolj v pričetku smučarske umetnosti, se bo zadovoljil s terenom okrog hotela v obširni Ukanci.

Bohinj: Zimski dnevi v praznično so odeti, adventu v slovo s čisto bližino in človeško toplino so pripeti ...Bohinj: Zimski dnevi v praznično so odeti, adventu v slovo s čisto bližino in človeško toplino so pripeti ...

Tudi za ta hotel, ki je prava idila, veljajo znatni popusti za prenočišče v zakurjenih sobah. Na skupnem ležišču samo 8 Din. Prepričani smo, da bodo letos zlasti božični prazniki v Bohinju nudili vsem posetnikom kar največ užitka. Že samo bivanje ob tihem jezeru, sprehodi ob obrežju jezera skozi zasnežene gozdove, bajni smučarski tereni in povsod tople zakurjene sobe s prvovrstno hrano in pijačo po nizkih cenah, vse to jamči posetnikom obilo užitka. Nudi se tudi lepa prilika za vožnjo s sanmi okrog Bohinja, ni bolj primernega in lepšega izleta, kakor s sanmi skozi zgornjo dolino v Srednjo Vas, Češnjico in Jereko, skozi Vintgarsko sotesko proti Bistrici in nazaj do Svetega Janeza ali do Zlatoroga. Spretnejši se bodo pa privoščili posebno delikateso za smučarja - skijöring.

Ravno od Svetega Janeza ima smučar lahek dostop do lepih terenov, bodisi, da se povzpne na valovito pobočje Rudnice ali da napravi izlet v Dolino Voje, v to tiho zimsko kraljestvo. In ko se spopolni v svoji stroki, mu je na razpolago najlepša in največja Hanssenova skakalnica v bližini Hotela Sveti Janez. Naravnost idealen je izlet s smučkami čez Senožeti in Košenice proti Bistrici, tudi okolica Stare Fužine nudi več ko dovolj terenov za smučanje (bohinjski lovci - smučarji)Ravharski smučarji iz leta 1952 pri karavli (Mencingerjeva koča) na terenih današnje Koble. Stojijo z leve, Janez Cerkovnik (Tubejov Janez), Tine Ravnik (Ženčov Tine), Jože Rozman (Frančov Joža), Jože Pikon (Dolinarjov Joža), Janez Ravnik (Pangrčov Janez), Janez Ravnik (Marklnov Janez), Peter Šorli (Šorlijev Peter) Janez Pikon (Dolinarjov Janez), Filip Ravnik (Cjanov Filip), Franc Rozman (Frančov Franc), Polde Pikon (Dolinarjov Polde), sedijo Janko Ravnik (Ženčov Janko), Jože Rozman (Rožmanov Joža), Jože Ravnik (Klemenč'n Joža)Naš kraj je v snegu in tem zimskem času letošnjih dni silno mikaven. Posebno v solnčnem vremenu te zadnje dni mu je težko najti primere. Pa kar pridite tudi vi k nam kaj pogledat, da se razvedrite in da po domače še malo pokramljamoTekmovalno sankanje na sankališču ob Bistrici. Ker je na dan tekme in prejšnji dan pričakovati velik naval občinstva, naj blagovolijo pred vsem p. n. tekmovalci in tudi p. n. občinstvo sobe in prehrano naročiti do 24 ur prej pri vodstvu dirke - na fotografiji najboljši sankač in domačin Ivan Logar (Lazarjov Ivan) iz Bohinjske BistriceNavdušenje nad razvojem bohinjskega turizma pa je tako prevzelo bistriškega župnika Pibra, da je na banketu ob otvoritvi vzkliknil:Pred osemdesetimi leti se je zbralo nekaj tisoč gledalcev iz krajev po Kranjskem in tujine. Prvi se je spustil po naletu inž. Hanssen. Zavlada popolna tišina. Gledalci se niso mogli načuditi, kaj zmore človek na smučeh, ob doskočišču je bilo tako veselo, kot pozneje pod skakalnico na Poljah nikdar več

Kdor je preživel nekaj zimskih dni v kraljestvu Zlatorogovem, ta bo gotovo tudi letos sklenil preživeti počitnice v Bohinju. Novo otvorjene višinske postojanke nudijo najlepše izlete iz Bohinja. Vse te postojanke smučar doseže v enem dnevu in se zvečer zopet vrne bodisi v Zlatorog ali k Svetemu Janezu. Poleg omenjene zimske postojanke na Voglu, na Planini Na Kraju, Koča pri Triglavskih jezerih je tudi velikega pomena postojanka Smučarskega kluba Ljubljane pri Mrzlem studencu. Kako lahek je dostop na primer iz Bohinja preko Koprivnika do Mrzlega studenca, ali pa obratno izlet z Bleda do Mrzlega studenca (3 ure in pol) in od Mrzlega studenca po lepih planinah proti Koprivniku na Jereko, skozi Srednjo vas k Svetemu Janezu. Ta izlet bi priporočali slehernemu smučarju za božične praznike ali pa za Novo leto, ker se ga lahko absolvira v dveh dneh. Prijatelji narave in zimskega športa obiščite za praznike bohinjski zimski raj.

Nedavno se je vršilo v Hotelu Sveti Janez informativno zborovanje za ureditev regulacijskega načrta za bohinjsko dolino, ki ga je sklicala banska uprava. Zborovanja so se udeležili poleg domačih faktorjev, zainteresiranih na tujskem prometu, tudi zastopniki raznih oblastev. Zborovalci so z zanimanjem sledili izvajanjem predsednika zborovanja g. inž. Skaberneta o nujnosti izvedbe načrta, da se ohrani Bohinj nedotaknjen v svoji romantiki. Večina govornikov se je izrekla za strogo izvajanje sklepov, sprejetih na zborovanju. Marsikaj je že zamujenega, kar bo težko popraviti. Z zadovoljstvom pa moramo beležiti izjavo šefa Higienskega zavoda v Ljubljani g. dr. Petriča, da bo izdelal zavod na črte za napeljavo prepotrebnega vodovoda za kraje ob jezeru. Letos je posetilo Bohinj 3002 letoviščarjev raznih narodnosti, največ seveda Jugoslovanov. Skupno je bilo 13.818 nočnin. Vkljub krizi se Bohinj naglo razvija in ima v tujsko prometnem oziru veliko bodočnost.

Vir: časnik Jutro - četrtek, 21. december 1933


Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Božič in Štefanovo

Video: Novoletni koncert

Video: Božič

Hotel ZlatorogBohinj ni samo lep v pomladnem cvetju, ko dehtijo po košenicah šmarnice, ne samo takrat, ko se v poletni vročini hladimo v jezerskih valovih, ne samo v jeseni, ko odpada zlato-rumeno listje, ko že na obronkih Bogatina kraljuje zima in je v Bohinju še topla jesen. Bohinj je lep in očarljiv najbolj takrat, kadar ga pokrije snežena odeja. Ob lepem Bohinjskem jezeru pri Svetem Janezu stoji Hotel SPD Sveti Janez Hotel Sv. JanezKdor je preživel par dni pozimi v kraljestvu Zlatorogovem, ta bo gotovo tudi letos sklenil preživeti počitnice v Bohinju. Novo otvorjene višinske postojanke nudijo najlepše izlete iz Bohinja. Vse te postojanke smučar doseže v enem dnevu in se zvečer zopet vrne bodisi v Hotel Zlatorog ali k Svetemu Janezu

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti