Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ledeni žleb v snežni gori (Ak-too)

Tien Šan ’85 - Ivan Rejc: Tolminski ozebnik -  Po uspehu v SV stebru Boksa nad glavnim prelomom ledenika Ak-Sai sva se spustila v dolino po nove zaloge hrane, pa tudi, da si malce odpočijeva.

V veličastni verigi nad ledenikom so naju posebno privlačili še nepreplezani ledeni ozebniki. Na nasprotni strani doline je v naših očeh še posebno izstopal ozebnik v desnem boku gore Ak-too, ki je v našem frontalnem pogledu deloval prav impresivno. Zato sva se v noči od 29. - 30. 6. z Edom podala čez ledeniški plato in se kmalu znašla v dnu pod nejasno sivino gore, ki se je pela v kristalno zvezdnato nebo. Da je bila stvar še bolj pestra, se je v desnem delu ozebnika sprožil kamnit plaz in z iskrenjem dokazal, da sva le bedna vsiljivca.

Spodnji del sva napredovale nenavezana in globina pod nama je hitro naraščala. Tako sva bila že ob prvem svitu pod ključnim mestom, ki pa ni presegal 75° naklona. Razmere so bile res idealne, tako da je bilo plezanje užitek za vsakega ljubitelja lednih vesin. Orodje in telo - vse gibanje je bila harmonija, vse v popolnoma neposrednem odnosu. Varovališča sva si, če je bilo le mogoče, urejala v skalah levo in desno od lednega tobogana. No, strmina je kmalu popustila, pa tudi jutro je ožarilo okoliške vrhove in stene s popolno jasnostjo žarenja, ki nas vedno, čeprav smo v senci, navdaja s posebnim toplim občutkom varnosti - vse kaj drugače, kot če je nad teboj svod sivih oblakov, iz katerih naletava sneg.

Rob stene se je hitro približeval in kmalu sem kopal zadnje stopinje pod vršno opastjo v sipkem nanešenem snegu. In izstop v sonce, na greben, kjer se kot prvo ponudi pogled na številne Tienšanske grebene in vrhove, ki se bleščijo v jutranjem soncu. Stisk rok pove vse, potem pa se odločiva še za vrh Ak-tooja, od kjer se ponuja pogled na celotno Ak-saisko dolino, še posebno na steno Svobodne Koreje, ki dominira nad njo. Preplezati njeno steno je želja vseh nas!

Nato se odločiva za spust. Najprej nekaj ur po razbitem granitnem grebenu do gore Teke-tor ter po njenem snežnem boku spust v dolino. 

Ivan Rejc

 

Tien Šan ’85


Za G-L pripravil Genadij Štupar (brošura osebni arhiv)

Kategorije:
Novosti PrV VTG SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45947

Novosti