Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Previdno v gore

Večer, 16.08.07, Narava, gore in ljudje: Napotke za obiskovalce gora so pred najbolj obiskano poletno planinsko sezono pripravili tudi v Planinski zvezi Slovenije

Previdno v gore


Napotke za obiskovalce gora so pred najbolj obiskano poletno planinsko sezono pripravili tudi v Planinski zvezi Slovenije


Pred nami je druga polovica avgusta, ko se v gore napoti največ ljudi in po statistikah se v tem času zgodi tudi največ nesreč. Kondicijska nepripravljenost in slaba obutev pripomoreta k temu, da je število zdrsov in padcev večje. Zato pri Planinski zvezi Sloveni je ponovno opozarjajo, da si je treba za gore vzeti čas, tako za turo kot za pripravo nanjo.
Verjetno ste članarino že poravnali, če pa je še niste, to storite takoj, saj boste le tako zavarovani, deležni določenih popustov pri nabavi opreme in nočitvah ter zavarovani v primeru nesreče v gorah Evrope kot tudi za plačilo stroškov reševanja, če se mora leto aktivirati. Vstopite v svoje matično planinsko društvo, kjer dobite vse potrebne informacije in napotke za gore in planinski svet ter nasvete za kar najpopolnejšo varnost zase in vaše najbližje. Ko se podate v gorski svet, upoštevajte potrebna zaporedja abecede preventive in varnosti.
Ko si izberete cilj, spremljajte vremenske napovedi in se prilagodite trenutnim zmožnostim. V društvu ali na internetni strani PZS se pozanimajte o določeni planinski postojanki ali koči in si rezervirajte prenočišče. Vsaka planinska postojanka ima telemobilno povezavo. Upoštevajte klimatske spremembe in to, da je moč UVžarčenja v višinah večja, zato se je treba ustrezno zaščititi.
Poskrbite tudi za zaščito proti klopom in ostalim insektom, zlasti pa preverite opremo za v gore: ali je obutev in ostala osebna oprema še brezhibna, je komplet prve pomoči popoln, ali je nahrbtnik brez poškodb ali manjkajočih delov. Ne pozabite na samovarovalni komplet, čelado, baterijo, vrvice, vponko. Testirajmo svojo kondicijsko zmožnost, in četudi šele na turi spoznamo, da zastavljenim načrtom nismo kos, hodimo počasneje in izbirajmo lažje poti.
Priskrbite si telefonske številke planinskih koč, kamor ste namenjeni. Ne pozabite upoštevati vremenskih napovedi in predvsem upoštevajte nasvete izkušenih planincev, vodnikov in mentorjev, ne zanemarjajte njihove planinske modrosti. Poskrbite za pravilno izbrano, telesu prijazno prehrano. Tekočina, plastenka vode, mora biti obvezen del planinske opreme. Planinska koča je tudi gorska reševalna obveščevalna točka v primerih klicev na pomoč ali posredovanja nujnih sporočil (112). Tudi ob odhodu od doma pustite sporočilo, kam ste namenjeni in kdaj se predvidoma vrnete. Ne izzivajte slabega vremena in si poiščite zavetišče, če vas ujame nevihta; strela ne izbira. Dosledno in čitljivo se vpisujte v planinske knjige, vpisne knjige v planinskih kočah in na vrhovih. Vedno vpišite smer prihoda in nadaljevanje poti. Po poteh hodite kulturno, spoštujte ostale planince.
Družinski pohodi v gore z otroki naj bodo strokovno skrbno pripravljeni in ocenjeni s telesnimi možnostmi, v opremi, prehrani, pestrosti, tempu hoje. Tudi pot in cilji morajo biti prilagojeni najmlajšemu in najšibkejšemu sopotniku. Ves čas pa moramo na poti v planinskogorski svet skrbeti za prijetno počutje in varnost.
Ne valite kamenja, bodite tudi tovariški, ko prijatelj planinec potrebuje pomoč. Če nismo zadosti vešči o poti in cilju, kamor se nameravamo napotiti, se priključimo planinski skupini z vodnikom. Izberemo lahko planinskega vodnika PZS, če želimo v visokogorje in na zahtevnejše vzpone, pa poiščemo gorskega vodnika. Vodništvo je dobra oblika zagotavljanja varnosti, čeprav popolne varnosti ni, gorske aktivnosti pa so varnejše, če smo spoštljivi do gora, če se ne precenimo in če znamo uporabljati planinsko opremo. Za vsakega obiskovalca gora pa so koristni tudi strokovni planinski priročniki o varnem gibanju v gorskem svetu, karte in zemljevidi.

Urška Šprogar



Planinska koča je tudi gorska reševalna obveščevalna točka v primerih klicev na pomoč. (Urška Šprogar)

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti