Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zlati cepin 2014

Od 26. do 29. marca 2014 bosta Courmayeur in Chamonix gostila 22. prestižno tekmovanje za Piolets d'Or - oskarje v alpinizmu. Takrat bo ameriški alpinist John Roskelly prejel priznanje Piolet d'Or za življenjsko delo.

Prestižnemu seznamu alpinistov, katerih dosežki so priznani od leta 2009 s Piolet d'Or Carrière, nagrado za življenjsko delo, se bo po Walterju Bonattiju, Reinholdu Messnerju, Dougu Scottu, Robertu Paragotu in Kurtu Diembergerju, zdaj pridružil ameriški alpinist John Roskelley. Prestižna nagrada je od leta 2012 poimenovana po Walterju Bonattiju.

Alpinizem je v letu 2013 naletel na resne težave, povezane z razmerami, ki so nastale v Himalaji med nekaterimi Šerpami in alpinisti, toda športni in fair play je zmagal in nekaj dobrih vzponov, opravljenih v letošnjem letu, se lahko uvrsti med najboljše vseh časov. Ekipe so bile zelo motivirane, mladi alpinisti so uspeli elegantno izraziti svojo ljubezen do gora. Vzponi niso bili omejeni le na Himalajo. Več alpinistov se je odločilo za obiske drugih destinacij, kot so Aljaska, Patagonija in kitajski vrhovi, kjer je še precej raziskovalnega dela. Intenzivno se je plezalo tudi v Alpah, zlasti v Dolomitih so bili opravljeni nekateri vrhunski vzponi.

Še vedno je v ospredju lahek alpski slog, preproste odprave, ki so se lotile tudi tehnično zahtevnih sten. Tako alpinisti še vedno izpostavljajo vrednote, kot so: pogum, iznajdljivost in nadarjenost.

Seznam odličnih vzponov, izvedenih v letu 2013, bo objavljen na spletni strani Piolets d'Or od 1. februarja 2014 naprej.


6. Zlati cepin za življenjsko delo - Nagrada Walter Bonatti
Šesti Piolet d'Or Carriere gre ameriškemu alpinistu Johnu Roskelleyu. Rojen leta 1948. Roskelley živi v Spokane, Washington. Plezati je začel leta 1970 v Skalnem gorovju in na velikih kanadskih ledenih slapovih, kjer je opravljal številne pomembne vzpone. Ko je bil že znan v ZDA, je bil Roskelley še relativno neznan vsej Evropi, tako zelo, da je revija Mountain v naslovu enega izmed izmed svojih člankov zapisala: »Kdo je ta človek?«

V času, ko je bil John Roskelley še »outsider«, je plezal zelo hitro. Uspeh v SZ steni Nanda Devija (7816 m) leta 1976 je bila v veliki meri zasluga Roskelleya, kjer je tudi dodobra spoznal sposobnost za spopadanje z izzivi na visoki nadmorski višini in močne osebnosti. Leta 1977 je s soplezalci: Galen Rowell, Kim Schmitz in Dennis Hennek uspešno opravil prvi vzpon na Veliki Trango Tower (6286 m). Leto kasneje, po neuspelem poskusu v severni steni Jannuja, je na K2 s soplezalci uspel preplezati zelo zahteven SV greben. Američani so uspeli brez dodatnega kisika in brez višinskih nosačev.

Leta 1979 je bil Roskelley uspešen na Gaurišankarju (7134 m), kmalu zatem je skupaj s soplezalci: Kim Schmitz, Ron Kauk in Bill Forrest opravil prvi vzpon na Uli Biaho (6109 m). Leta 1980 se je po zahodnem stebru povzple na vrh Makaluja (8481 m). V naslednjih letih se je Roskelley še naprej udeleževal odprav. JZ stena Cholatseja (6440 m), leta 1982 s soplezalci: Vern Clevenger, Galen Rowell in Bill O'Connor, in SV stenaTawocheja (6501 m) februarja 1989 z Jeffom Lowom.

John Roskelley je svoja doživetja na odpravah opisal v številnih knjigah, pozneje pa se je posvetil politiki. ... Dodatne informacije na uradni spletni strani: pioletsdor

John Roskelly na G-L


Kaj je tako dobrega v vsem tem posebnem trpljenju, ki ga alpinist izkusi v mrzlih stenah?
Odgovora še do danes nisem našel, le težave, in vesel sem, če jih lahko najdem in premagam, še posebno, če ti pri tem pomaga prijatelj. Vse skupaj pa je ena velika šola za življenje.

Marko Mavhar

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46074

Novosti