Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinsko slavje na Smrekovcu

Jutro (1933): Šoštanj, 13. septembra.

Kakor je »Jutro« že obširneje poročalo, je dobil Smrekovec, 1570 m nad Šoštanjem, svojo planinsko kočo, katero je dogradila in dne 3. t. m. slavnostno otvorila šaleška podružnica SPD. Že na predvečer je ugasli ognjenik Smrekovec zopet zažarel, to pot v odsvitu mogočnega kresa, ki je oznanjal Šaleški in Savinjski dolini slavnosten dan. Koča, ki je sicer zelo prostorna, je komaj sprejela pod streho mnoge planince in domačine okoličane, ki so prispeli že v soboto zvečer. Kljub nekoliko deževnemu nedeljskemu jutru so prihiteli še številni zunanji gostje, med njimi tudi 6 članov kluba »Sljeme« iz Zagreba. Na idilični, s smrečjem obdani planoti Romi, kjer stoji koča, je opravil č. gospod Glasinc, župnik iz Belih vod, službo božjo na prostem; zatem pa je z lepim nagovorom blagoslovil kočo in kraj dolgoletni član šaleške podružnice SPD č. gospod Rožman, župnik iz Zavodnje. Načelnik domače podružnice SPD gospod ravnatelj Koritzky je pozdravil v imenu društva vse navzoče, med njimi tudi vse delegate posestrimskih podružnic ter prečital došle brzojavne in pismene čestitke: Osrednjega odbora SPD, g. Pučnika Karla, nadzornika SPD, g. Tillerja Frana, častnega predsednika savinjske podružnice SPD, g. Badjure Rudolfa, referenta za turizem pri dravski banovini, Hrvatskega planinarskega društva, Zagreb; Društva Fruška gora; Društva planinara Sarajevo, Srpskega planinarskega in turističkega dvuštva, Sarajevo in SPD Gorje pri Bledu. V nadaljnjem govoru je kratko orisal zgodovino postanka prepotrebnega planinskega doma ter se imenoma zahvalil vsem podpornikom in mecenom zlasti: kr. banski upravi dravske banovine, Tujsko prometni zvezi Maribor, mestni občini Šoštanj, Olepševalnemu in tujsko-prometnemu društvu, Šoštanj; tvrdki Westen, Celje; Zedinjenim tovarnam stekla v Hrastniku, tvrdkama Rakusch v Celju in Woschnagg & sinovi v Šoštanju, nadalje g. Mazeju za podarjeni prostor, gospodoma Badjuri Rudolfu in Tillerju Franu ter dnevniku »Jutru« in vsem darovateljem za opremo koče, kakor tudi obrtnikom, ki so v redu izvršili svoja dela.

Nato je g. načelnik s prisrčnimi besedami predal kočo javnemu prometu. V imenu članstva je spregovoril šolski upravitelj Lojze Menhart, ki je izrekel zahvalo in priznanje odboru, zlasti pa neumornemu in požrtvovalnemu načelniku gospodu Lucetu Koritzkemu, kateremu je s trdno voljo in ljubeznijo do stvari v teh težkih gospodarskih prilikah uspelo to veliko in občekoristno delo. Med viharnim odobravanjem vseh navzočih je nato gospod Menhart, izpolnjujoč željo in sklep celotnega članstva, v priznanje dela in zaslug načelnikovih za zgradbo krstil kočo na njegovo ime: »Koritzkega koča na Smrekovcu. « — G. ravnatelj Koritzky je preko svojih predsodkov glede osebnega poimenovanja koč, med navdušenjem in pritrjevanjem navzočih, to spontano priznanje članstva sprejel.

Hrvatski turistični klub »Sljeme« je zastopal njegov predsednik g. Jakšič, ki je prinesel tople pozdrave in čestitke svojega kluba ter poklonil dograjeni koči 3 odeje in lepo umetniško planinsko sliko. Te izraze iskrenega tovarištva kluba »Sljeme« so prisotni sprejeli z velikim odobravanjem. Nato je povzel besedo nadzornik SPD gospod sodni svetnik dr. Senjor, ki je v daljšem govoru razmotrival zadnja leta tako oživljeno delovanje šaleške podružnice SPD ter kot častni predsednik mariborske podružnice SPD izrekel čestitke k dograditvi koče Nadalje so še čestitali gg.: dr. Jančič v imenu Tujsko-prometne zveze Maribor, Ivo Kvac za mislinjsko podružnico SPD v Slovenj Gradcu, Stane Rudolf za olepševalno in tujskoprometno društvo v črni. Bep Ante za trboveljsko podružnico SPD, Anton Kopinšek pa za savinjsko podružnico SPD v Celju; na svoj znani humoristični način je zaključil vrsto govornikov. Medtem pa je že tudi toplo jesensko solnce dvignilo meglene koprene ter z otvoritvijo koče odprlo tudi diven razgled daleč naokrog. Zavriskala so planinska srca in po kratkem, toda tem bolj veselem planinskem rajanju ob zvokih godbe iz Javorja se je začela armada planincev polagoma razhajati Koritzkega koča na Smrekovcu, dobro opremljena, z vodovodom in planinsko udobna, vse leto dobro oskrbovana, vabi zdaj vse ljubitelje planin, ko pa bodo zaplesale prve snežinke, zlasti tudi smučarje pod svoj gostoljubni krov.

Jutro, 17. september 1933

 

17.09.1933

dLib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti