Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 17.12.2013

Klasični slapovi in nekaj lepih vzponov

Nadaljuje se sončno vreme, snega pa je vedno manj. Stene se spet počasi polnijo plezalcev, čeprav so plezališča še vedno pogosta izbira. Pretekli teden se spet je plezalo na običajnih lednih lokacijah, ki vedno ponudijo kakšen dovolj zmrznjen slap. Nekaj plezalcev pa se je preizkusilo tudi v višjih stenah.

Prve daljše smeri

Že z začetkom nove alpinistične sezone so se pojavili vzponi v višjih stenah. Težavnost teh se le še stopnjuje. Pretekli teden sta se v Ojstrico odpravila Marko Mavhar in Miran Šumak (AO Grmada Celje) ter preplezala Herletovo smer (V, A1/IV, oz. VI, 450 m). Po osmih urah težav sta bila na vrhu stene ter pristopila še na vrh Ojstrice. Nad Jezerskim je bila obiskana Teranova smer, ki sta jo preplezala Tone in Žan Karničar (AO Jezersko). Razmere v njej so precej zahtevne, zato še ni pričakovati množične obiskanosti. Nad Baško grapo sta pred kratkim nastali dve smeri. O Miklavževi smeri se je že pisalo v prejšnjih novicah, omenimo le, da je smer že dobila ponovitve. V bližini pa je verjetno nastala še ena nova smer. Preplezala sta jo Peter Podgornik in Milan Velikonja. Poimenovala sta jo Tantadruj (IV/III, 55°/45°, ok. 350 m). Plezala sta jo dve uri. Obisk stene je bil namenjen predvsem reševanju neznank, ki so nastale ob širjenju zbirke smeri. Plezalo se je še nad vršičem Severni raz Male Mojstrovke in Uroševo grapo, v Turski gori Peščeni raz, V Mrzli gori Dopoldansko smer, v Mali Rinki Celjsko smer. Precej plezane so tudi grape v Begunjščici.

Cerro Torre se ne da

Po uspešnem vzponu na Fitz Roy je za škofjeločane prišel na vrsto še Cerro Torre, ta pa se letos ne da kar tako zlahka. Spet se je zaprl vase in ne spusti nobenega na vrh. To so okusili tudi Anže Jerše, Matjaž Cotar, Uroš Stanonik in Miha Hauptman okrepljeni z Italijanom Francescom Salvattero v smeri Ragni. Po napornem vzponu so morali obrniti tik pod vrhom. Sredi zadnjega raztežaja so se po dolgotrajnem kopanju, ki bi jih zaposlilo še nekaj ur, odločili za sestop. Odločitvi je botrovalo slabšanje vremena in bližajoča se noč. Pred zaključkom odprave sta Anže in Uroš opravila še vzpon na Cerro Solo.

Filmski december in predavanje

V prihodnjih dneh in tednih pričakujemo kar nekaj filmskih večerov in predavanja. Zanimive posnetke bomo lahko gledali danes v Kinu Metropol, tik pred novim letom pa na bovškem Boff-u. 19. decembra bo v dvorani Mladinskega centra Celje imel predavanje Danilo Cedilnik - Den.

Reševanje iz plazu

Ob bolj obilni snežni odeji lahko vsakdo zaide v težave s plazovi. Nasvetov o reševanju ni nikoli dovolj. Več...>

Tuje dogajanje

Posnetki iz Dawn Walla

Tommy  Caldwell Chris Sharma, Kevin Jorgeson in Jonathan Siegrist so letos v jeseni poskušali v kombinaciji smeri Dawn Wall in Mescalito. Po poškodbi in prenehanju vzpona sta se Caldwell in Jorgeson spet zagrela za smer. A trenutno je mraz tisti, ki ju grize v prste. Nekaj posnetkov iz smeri...>

Srečno!

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti