Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 23.03.1978

Delo, Šport: ... Zimske sezone je konec

V torek smo zakoračili v (koledarsko) pomlad in čas bo, da se ozremo na preteklo alpinistično sezono. Je bila uspešna? Če ne drugega, minila je mirno, praktično brez nesreč, vsaj težjih in tudi vzponov ni manjkalo. Sicer pa upajmo, da bomo kmalu dobili seznam pomembnejših vzponov in da ga bo kak kolektivni organ (morda komisija za alpinizem, zbor načelnikov ...) tudi ocenil, čeprav tega doslej nismo bili vajeni. Nekaj pa lahko rečemo že sedaj - zabeležili nismo niti enega zimskega plezalnega vzpona na tujem, na kar bi morali v bodoče pravočasno misliti.

V Kamniških in Savinjskih Alpah
Dušan Podbevšek in Mišo Spruk sta opravila 1. zimsko (in 2. sploh, za navezo Kopač-Tarter leta 1939) ponovitev smeri Benkovič-Kemperle (1938) v V steni Kalške gore (4 ure in pol, III/II), levo od Sončne smeri. Cene Berčič in Bojan Pollak sta opravila 1. ponovitev smeri Jožeta Muleja (prva plezala
Čebulj-Mulej okoli leta 1950) v Z steni Brane: okoli 300 m, IV/III, 5 ur. Berčič, Tatjana Golob, Klemenc (Domžale, vsi drugi Kamnik) in Pollak pa so preplezali še novo smer med Centralno in Kamniško grapo v V steni Brane. Ocena: 700 m, V/III-IV, 9 ur. Postojnčana Bojan Kranjc in Alenka Žnidaršič pa sta v soboto ponovila smer Humar-Škarja v JV steni Planjave. Sneg sta imela le na policah, ovirali pa so ju slapovi vode, ki jo je bilo največ prav na ključnih mestih, člana AO Rašica Pozvek in Susič sta v soboto ponovila Centralno v Planjavi, v nedeljo pa Bosovo grapo. Člani, Zasavskega AO (nekdanjega AO Trbovlje): Marko in Matevž Lenarčič, Samo Podmenik ter Renato Vrečar so v soboto (dobrih 10 ur so potrebovali za vzpon) opravili prvo ponovitev Zelenega raza v Mrzli gori. Čulk in Verdnik (prvi ŠAO drugi TAM) sta v soboto in nedeljo (23 ur) opravila 1. zimsko ponovitev redko plezane Elčeve smeri v Planjavi. Tudi onadva se z razmerami nista mogla pohvaliti, saj sta naletela na 30 cm novega snega.
V soboto sta Franček Knez in Aco Pepelnik v treh urah opravila 1. zimsko ponovitev smeri Y v Mrzli gori (IV, 300 m), enako Debeljakove (V, 200 m, 2 uri) v istem ostenju, vzpon po Pustni smeri v Mrzli gori (III-IV, 300 m, 2 uri) pa je bil 2. zimska ponovitev. Sestopila sta skozi Hudi prask. Proti večeru pa sta Knez in Jože Zupan nenavezana opravila še prvenstveni vzpon (smer čez Piramido, 200 m, 30 stopinj, 1 ura), ki se je zgoraj zaključila v Tschadovi smeri. V nedeljo sta Knez in Pepelnik opravila 2. zimsko ponovitev Direktne smeri v Mrzli gori (IV+ , 300 m, 3 ure) in sestopila po Poševni grapi, Zupan pa je sam ponovil (6.-7. zimska ponovitev) Vzhodno smer v Križu (300 m, III, 1 ura). Vsi so člani AO Celje.

Nove smeri v Raduhi
V petek (10. t. m.) popoldne je Milan Vošank sam preplezal Vetrne police v Mali Raduhi. V soboto pa sta dve navezi Irena Komprej in Milan Vošank ter Rok Kolar in Stanko Mihev preplezali novo smer med Malo in Veliko Raduho. Zaradi nevarnosti plazov so namreč plezali naravnost navzgor, tam, kjer so poleti nepreplezljive mokre in navpične črne plošče. Nova smer (Smer preko črnih plati, 70 st./45 st., 250 m) se priključi Stanetovi smeri. Kolar in Mihev sta potem počakala, da se je stemnilo in preplezala še eno prvenstveno smer (Rampa, 50-60 st., III). Vsi štirje so člani AO Ravne, oziroma AS Prevalje.

Ponovitve in prvenstveni vzponi
Zlatko Gantar, Leo Svetličič in Emil Tratnik (vsi AO Idrija) so 11. in 12. t. m. opravili prvenstveni zimski vzpon po SZ stebru Srebrnjaka. Za vzpon so potrebovali 15 ur, stena pa je bila zelo poledenela, sila neudoben pa je bil tudi bivak. Škofjeločana Franc Bernik in Franc Langerholc sta 11. t. m. preplezala Grapo v Veliki Babi (II, III, 700 m, 3 ure) in po njej potem tudi sestopila. Tržičan Iztok Tomazin je petek, 10. t. m., spet dobro izkoristil, saj je opravil kar pet vzponov. V SV steni Visoke Vrtače je najprej opravil 1. zimsko ponovitev »Zapeljivke« (80-70 st., IV, zgoraj 40-50 st., 200 m), pa 1. zimsko ponovitev SV grebena Visoke Vrtače (III/I-II, 300 m), za konec pa se je povzpel še na Zelenjak ter Palec. Dan nato sta z Borutom Bergantom opravila še 1. zimsko ponovitev Rdečega kamnoloma, o čemer pa smo že poročali.
Dodatne novice so nam posredovali tudi iz AO Bohinj. 5. t. m. sta Franc Arh in Lojze Budkovič v slabih razmerah preplezala novo smer v vzhodnem delu stene Male Tičarice (II-III, 40-50 st.,170 m, 2 uri) 11. t. m. so Arh, Budkovič in Žmitek preplezali prvenstveno še v S steni Jezerskega Stoga. Poteka po snežnih vesinah z naklonino 50-60 stopinj (izstop 60-70), višina je 200 m, plezali pa so 8 ure. Takoj za tem so opravili še 2. zimsko ponovitev Stogove grape. V nedeljo pa je ista naveza opravila še 1. zimsko ponovitev grape v J steni Mišelj vrha. Naklonina grape je 40-50 stopinj, gladek skok pa so obplezali po levi strani (IV+, 60 m/400 m, 3 ure).
AO Jesenice je imel 11. in 12. t. m. na Vršiču v Erjavčevi koči kratek zimski tečaj, ki ga je vodil načelnik Janez Kunstelj. 16 udeležencev je opravilo skupno 33 vzponov.

AO Domžale prvi
V soboto, 11. t. m., je bilo tradicionalno meddruštveno smučarsko tekmovanje na Veliki planini. Med moškimi ekipami je bil najboljši AO Domžale (B. in M. Veselko, Grad) pred GRS Kamnik (D. in S. Podbevšek, Bauman) in AO Kamnik (Kregar, Vetorac, Orehek), pri ženskah pa prav tako AO Domžale (Bitenc ter B. in L. Ristič).
V nedeljo, 26. t. m., bo pod Storžičem tradicionalni Kramarjev smuk, ki ga organizira AO Tržič in velja tudi za smučarsko prvenstvo slovenskih alpinistov. Prijave bodo sprejemali tudi še v soboto do 20. ure v domu pod Storžičem, ki bo oskrbovan.
V nedeljo organizira AO Bovec II. spominski turni smuk, posvečen ponesrečenima tovarišema Igorju Marki ter Damjanu Mlekužu. Udeleženci se morajo zbrati v nedeljo do 6.45 na postaji A kaninske žičnice, poleg smučarske je potrebna še zimska planinska oprema, smuk pa bo prek celotnega masiva.
AO Ljubljana-matica organizira v soboto turni smuk z Rink skozi Žmavčarje. Zbor udeležencev bo v petek zvečer v Kamniški Bistrici.
Podkomisija za turno smučanje PZS pa obvešča, da bo prihodnjo nedeljo turni smuk Komna-Krn-Komna, ki ga bo vodil Danilo Škerbinek. Zbor bo v soboto do 20. ure v domu na Komni, prijave pa sprejema pisarna PZS (tel. 312-553) do srede.

Predavanji AŠ
Akademski AO vabi drevi ob 20. uri na zanimivo predavanje Andreja Skalarja »Gore, narava, eksperiment«, ki ga bo spremljal z glasbo in 400 diapozitivi.
AO Ljubljana-matica pa vabi drevi ob 19.30 na predavanje Draga Metljaka o vremenu v gorah. Obe predavanji bosta v društvenih prostorih.

Tečaj na Komni
Komisija za alpinizem PZS obvešča vse, ki so se prijavili na zimski začetniški alpinistični tečaj, ki bo prihodnji teden na Komni, da so sprejeti in naj se v vsem ravnajo po razpisu. Tečaj bo vodil Tone Sazonov.

  23.03.1978


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G. Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti