Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 02.03.1978

Delo, Šport: ... Matični list 2. PL-Yu odprave

PD Domžale, kot soorganizator druge poljsko-jugoslovanske odprave »Hindukuš 78«, je pred dnevi poslalo komisiji za alpinizem PZS t. i. matični list odprave, kar je dolžan storiti vsak organizator. Tudi to 16-člansko odpravo bo vodil Stanislav Rudzinski, vodja našega moštva pa bo Stanislav Šikonja, namenjeni pa so na najvišji vrh Hindukuša, na 7706 m visoki Tirič Mir. Na pot bodo bržčas odšli 1. junija in se vrnili 30. avgusta. Potovali bodo z vlakom, tovornjakom, pa tudi z letalom. Razen Šikonje bodo od naših alpinistov v odpravi še Janez Šuštaršič, Matjaž Veselko, Cene Berčič in Miro Štebe. Predračun za udeležbo znaša 120.000 din, ki jih bodo zbrali s samofinanciranjem, del pa bo prispevalo tudi matično društvo in TKS ter zainteresirana podjetja.

Tretja selekcija
Da bi lahko priprave na našo doslej največjo alpinistično odpravo »Everest 79« nemoteno potekale in ne bi zastale, ko bo odšla na pot ogledna skupina, se je selekcijska komisija v ponedeljek odločila, da pospeši dokončen izbor članov. V tednu dni bo zato razposlan zadnji razpis, v katerem so predvideni nekoliko blažji kriteriji, saj vseh zahtevanih tur zaradi kratkega roka najbrž nihče ne bi mogel opraviti. Seznam 27 izbrancev bo tako bržkone znan že prve dni aprila.

Dve reprezentanci
Medtem po smo pri nas šele v zadnjem času začeli delati s selekcijami, imajo na Češkoslovaškem že dolgoletne izkušnje. Imajo kar dve državni ekipi (razen republiških in ponekod tudi pokrajinskih). V prvi so v glavnem mladi (povprečna starost 27 let), toda s najmanj desetletnim stažem in večina tudi že z doseženo višino 7000 m. Priprave in aktivnost usmerja trenerski svet, ki ga vodi Milan Krišak, trenerja pa sta Ludovit Zahoranski ter Jaroslav Flejberk. V drugi, enako močni, pa so obetavni (do 26 let) plezalci, vodi pa jih Jan Krh.
Zanimivo je tudi, kakšna bo aktivnost obeh ekip. Pozimi, razen plezanja v domačih stenah, še tabor socialističnih držav na Poljskem ter vzponi v Alpah (ena njihovih skupin čaka na boljše razmere tudi v Vratih!). Poleti pa Pamir, Kavkaz, Hindukuš in državna odprava v kašmirsko Himalajo, pa seveda spet Alpe, Tatre ... Vodstva ekip načrtujejo vse, od individualnih priprav, skupnih treningov ter pohodov, do ključnih vzponov.

VIII. pohod na Lupoglav
Organizatorji spominskega pohoda na Lupoglav (2102 m), letos je bil med 17. in 18. februarjem, tudi letos niso imeli sreče z vremenom. Sodelovalo je sicer kar 30 pripravnikov in alpinistov iz Sarajeva, Zenice in Vareša, toda le desetim se je posrečilo priti na vrh, in sicer od JZ. Stena je bila povsem okovana v led, motila pa jih je tudi gosta megla ter snežno neurje.

Turni smuk
Podkomisija za turno smučanje KA PZS je za 12. t. m. napovedala turni smuk za Zelnarico. Prijave sprejema pisarna PZS vključno do srede, 8. t. m., za stroške organizacije in vodstva pa bo potrebno prispevati po 50 din. Zbor bo v soboto ob 14. uri pri hotelu Triglav v Stari Fužini, prenočevali pa bodo na Planini pri Jezeru.

Sporočila AO
Akademski AO vabi drevi ob 20. uri na predavanje Rudija Rajarja o vremenu v gorah, ki so ga pripravili v okviru alpinistične šole. Predavanje bo v društvenih prostorih na Trgu osvoboditve 1 (soba 56), kjer dajo tudi vse informacije o nadaljnji vzgoji ter vključitvi v delo odseka.
AO Ljubljana-matica obvešča vse interesente, da začno drevi ob 19.30 z alpinistično šolo, ki jo bo vodil Janez Marinčič. Uvodno predavanje bo imel Viki Grošelj. Odsek od nedavnega občnega zbora vodi Jure Ulčar, njegov namestnik pa je Drago Metljak.
AO Velebit je tudi letos organizator zagrebške alpinistične šole, ki bo od 23. marca do 4. maja. Vodil jo bo Jerko Kirigin, razen predavanj in skupnih tur pa imajo na programu tudi tabor med prvomajskim zborom jugoslovanskih alpinistov v Paklenici, poleti tabor v Chamonixu, jeseni pa v naših Alpah.

Ob lavinskih nesrečah
Podkomisija GRS za plazove, ki jo vodi inž. Pavle Šegula, je v posebnem poročilu objavila nov pregled vodnikov lavinskih psov ter minerjev snežnih plazov. Kar deset psov je v razredu L - II, torej najkvalitetnejšem, štirje so v L - I, dvanajst pa jih je za zdaj le delno uporabnih v reševalnih akcijah. V okviru slovenske GRS je tudi 24 minerjev. Razen tega ima nekaj psov in minerjev tudi milica, pa tudi nekatera zainteresirana podjetja so že izšolala svoje delavce za razstreljevanje snežnih nevarnosti. Ko bodo dokončno zaživele še krajevne komisije za varstvo pred snežnimi plazovi, bomo lahko precej mirneje opazovali tudi najhujše sneženje.

Očistili najglobjo jamo
Jamarje neredki imenujejo tudi podzemne alpiniste in niso redke planinske organizacije, ki jim posvečajo skoraj enako pozornost. Imajo pa tudi podobne probleme, vse bolj tudi z varstvom narave. Pred kratkim je komisija za jamski alpinizem pri poljski alpinistični zvezi organizirala enomesečno (!) čistilno akcijo, v kateri je sodelovalo 130 jamarjev iz 13 klubov. V najglobji poljski jami - Velika Snežna (783 m) so zbrali okoli dve toni odpadkov: konzervnih škatelj, baterij, plastičnih vreč in posod, odpadnih vrvi itd. Toda le dobro tono tega so spravili na površino in odpeljali na smetišče, drugo pa so morali pustiti še pod zemljo v posebnih plastičnih vrečah. Toda tudi to bodo po-tegnili na površje še letos.

Razmišljajo o osemtisočaku
Bolgarski alpinisti so doslej organizirali pravzaprav le dve samostojni odpravi v Hindukuš, vsa druga njihova aktivnost pa je potekala v bližnjih gorah ali skupaj s sovjetskimi tovariši. Sedaj pa so uradno sporočili, da pripravljajo večjo odpravo, ki naj bi se skušala povzpeti na enega od 14 zemeljskih osemtisočakov. Cilj naj bi bila Anapurna ali Manaslu, oziroma eden od pakistanskih vrhov (toda ne K-2), priprave pa naj bi trajale dve leti.

  02.03.1978


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G. Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti