Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 19.01.1978

Delo, Šport: ... Določena je druga selekcija

V ponedeljek je v Ljubljani zasedala zvezna selekcijska komisija, ki je imela nalogo določiti alpiniste, izmed katerih bo najbrž že konec marca ali v začetku aprila (letos) potrebno formirati odpravo »Everest 79«. Na sestanku, ki so mu prisostvovali Stane Belak, Roman Robas in Tone Škarja kot zastopniki KOTG, Zvone Korenčan, zastopnik KA PZS, Miroslav Pleško, načelnik hrvatske KA in Rašid Mulahusič, zastopnik KA PZ BiH (Rade Kušič, predsednik KKE in Franci Savenc, predsednik KKA pa sta bila službeno zadržana), so bili izbrani: Zvone Andrejčič (Radovljica), Stane Belak (Matica), Borut Bergant (Tržič), Zoran Bešlin (Matica), Stipe Božič (Mosor, Split), Janez Dovžan (Mojstrana), Slavko Frantar (Tržič), Muhamed Gafič (Sarajevo), Viki Grošelj (Matica), Tomaž Jamnik (Kranj), Franček Knez (Celje), Ivč Kotnik (ŠAO), Janez Lončar (Tržič), Marjan Manfreda (Matica), Štefan Marenče, Vanja Matijevec, Roman Robas (vsi Šmarna gora), Muhamed Šišič (Sarajevo), Andrej in Marko Štremfelj, Nejc Zaplotnik (vsi Kranj) in Jože Zupan (Celje). Vodja odprave leta 1979 in tudi raziskovalne skupine, ki bo odšla na pot letos spomladi, bo Tone Škarja, vodja zdravniških priprav pa Evgen Vavken.

Naveza za ameriške gore
Pred dnevi je komisija za alpinizem PZS dobila tudi uradno vabilo American Alpine Cluba, ki mu predseduje James F. Henrison, da dva naša alpinista letos poleti obiščeta njihove gore, njihova naveza pa bo k nam prišla poleti 1979. Zato bo KA v kratkem razposlala vsem AO ter AS vabilo, da prijavijo svoje kandidate. Pogoj bo seveda znanje angleščine, prednost pa bodo imele kompletne naveze. Rok in druge podrobnosti bomo še sporočili.

Kdo bo šel v SZ?
Pred dnevi smo zvedeli še za eno zanimivo vabilo, na katero nas je opozoril Kranjčan Franci Šter, ki študira v Moskvi. Moskovski alpinisti predlagajo za letos poleti zamenjavo skupine 12-15 alpinistov. Nudijo pa Fanske gore, za katere smo že nekajkrat kandidirali. Upajmo, da bo tokrat prišlo do realizacije. Pred tem pa je že prišlo vabilo za tabor Adil-Su v Kavkazu.

V Novi Gorici sedaj AO
S sprejemom ene pripravnice ter dveh pripravnikov med alpiniste (6. t. m. na Trstelju) je AS pri PD Nova Gorica izpolnila pogoje in se preimenovala v alpinistični odsek. V Novi Gorici so sicer pred več kot 25 leti že imeli svoj odsek, toda kasneje je zamrl in so bili aktivni le redki posamezniki. Sedaj je pred vodstvom novega AO kot prva naloga vsekakor poživitev alpinizma v tem delu Primorske in vzgoja novih alpinistov ter njih povezava z ljubitelji alpinizma v SPD Gorica, prav tako kot s člani drugih slovenskih alpinističnih kolektivov.

Novice iz Mengša
V nedeljo, 8. t. m., sta Vanda Reščič in Janez Šušteršič opravila 2. zimski vzpon prek Z stene Planjave (Majska smer, IV+, 3.30 ure). Isti dan so Cene Berčič (Kamnik), Jure Hrovat, Jože Štih in Miro Šušteršič v 8 urah opravili 2. zimski vzpon po smeri Desno od okna v Z steni Planjave (III-IV, slabe razmere - led in pršič). V torek, 10. t. m., pa sta Miro Šušteršič in Franc Vetorac (Kamnik) v 4 urah preplezala še Centralno smer v Z steni Planjave (V, A1). Le prvi raztežaj je bil v ledu, vsa preostala smer pa je bila kopna.

Na Prenju
Tudi sarajevski alpinisti so takoj po začetku koledarske zime začeli z zimskimi vzponi. 24. decembra sta Muhamed Gafič in Naim Logič opravila 2. ponovitev Bosansko-banijske smeri v S steni Zelene Glave, v Z steni Otiša pa sta prvič pozimi preplezala smer Jeka. Muhamed Šišič pa je sam opravil drugo ponovitev »žleba S« v Veliki Glavi s prvenstveno izstopno varianto.

Smer DD že preplezana
Stanko Mihev iz Raven na Koroškem nas je opozoril, da sta smer DD v Raduhi že 26 decembra 1971 kot prva pozimi preplezala Ivan Cverlin in Davorin Podrebšek (oba AO TAM), in sicer v 7 urah. Rok Kolar in Milan Vošank sta torej (7. t. m.) opravila drugi zimski vzpon.

Kje so predlogi?
Podkomisija za kategorizacijo pri KA PZS, ki se ukvarja s problemom, kako dokazati realnost predloga (ki ga je kot vemo komisija SFLJ dne 7. decembra 1977 zavrnila, kot kaže največ zaradi pomanjkanja tolmačenja) kategorizacije alpinističnih dejanj in klasifikacije alpinistov, je še pred enim problemom. Čeprav je bilo dogovorjeno, da morajo vsi AO odgovoriti na vprašanje, ali imajo predloge za kategorizacijo, oziroma za pohvale in nagrade ter lete prikazati na dogovorjenih formularjih upoštevaje predlagano kategorizacijo, je to doslej storilo le 15 AO.

Le trije aktivni
AO Mežica je bil lani v krizi, vsaj tako si lahko razlagamo dejstvo, da sta bila poleg načelnika Milana Kolarja aktivna le še dva pripravnika. Toda upajmo, da se je že obrnilo na bolje, že na samem začetku leta so opravili celotno prečenje Pece, Kolar pa je 8. t. m. sam prečil greben Rinka-Skuta.

Smuk z Viševnika
Podkomisija za turno smučanje PZS je napovedala za nedeljo turni smuk z Viševnika. Zbor bo ob 9. uri na Rudnem polju (Pokljuka) prevoz z osebnimi avtomobili. Seveda bo smuk le v primeru ugodnih razmer.

Umrl založnik Alpinismusa
Na zadnji dan lanskega leta je v Münchnu preminil dr. phil. Walther Heering (75), založnik in glavni redaktor Alpinismusa, Foto-Magazina, Film-Ton-Magazina, Submarina in Südkursa.

PV v znamenju jubileja
Letošnja prva številka Planinskega vestnika je že z ovitkom posvečena 200-letnici prvega vzpona na Triglav. Triglavu je posvečen tudi uvodnik Antona Ingoliča, med tekstom sta dve perorisbi Vlasta Kopača, ki ponazarjata ta veliki dogodek itd. Za vsebino pa lahko rečemo, morda celo v večji meri kot običajno, da je izredno pestra in informativna, tako da bo v njej resnično vsak našel veliko zanimivega.

Alpinistične šole
Akademska AŠ: Drevi ob 20. uri bo predavanje o opremi, ki ga je pripravil Andrej Škafar. V soboto in nedeljo pa bo na vrsti spet obisk plezalnega vrtca Črni kal, kjer so bili nekateri že konec preteklega tedna.
AO Rašica: Vabi drevi ob 19. uri na predavanje Toneta Strojina o planinski in alpinistični zgodovini, ki bo v društveni sobi v prostorih KS na Celovški 420, Šentvid.
AO Mengeš: Vabi drevi ob 18.30 na predavanje o bivakiranju in taborjenju, ki ga bo imel načelnik AO Janez Šušteršič. Predavanje bo v novih društvenih prostorih na Kolodvorski cesti.

  19.01.1978


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G. Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti