Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 06.02.1970

Delo, Šport: ... Serija prvih vzponov

Letošnji zimski alpinistični tabor v Tamarju, ki ga vodi Boris Krivic bo zapisan kot doslej eden najuspešnejših. Od 25. januarja do konca meseca se ga je udeležilo 54 plezalcev iz vse Slovenije (na dan jih je bilo povprečno 25), opravili pa so skupno 107 vzponov, 35 poskusov pa je bilo neuspešnih.
Zaradi težkih pogojev v severnih stenah je bila večina vzponov opravljenih v verigi Rateških Ponc. Prvo prvenstveno sta opravila brata Mitja in Matija Košir (24.-25. 1.) v vzhodni steni Srednje Ponce. Košir in Krivic sta 26. I. preplezala Steber v isti steni, Mitja Košir (Jesenice), Cedilnik in Horvat pa grapo ob Torellijeve smeri v Kotovi špici. 28. I. sta Čopič in Krivic preplezala »Veliko grapo« v vzhodni steni Kotove špice. Dan za tem so opravili kar tri zimske prvenstvene vzpone: Čopič in Krivic sta preplezala Vzhodni greben Struga, Horvat vesine desno ob »Veliki grapi« v Kotovi špici, Andrejčič, Kunstelj in Mlač pa zahodno steno Slemena. 30. I. so Andrejčič, Kunstelj in Mlač preplezali vzhodno steno Zadnje Ponce v smeri desno od vrha, Čopič in Krivic Severno grapo (med Malim in Velikim) Jalovca, Cedilnik in Horvat pa skrajno desno varianto Jesihove smeri v Šitah. Zadnji dan preteklega meseca pa sta Gselman in Jeržabek preplezala novo smer v zahodni steni Ciprnika (levo od Krušičeve). Prečenje grebenov od Zadnje Ponce do Jalovca je sam istega dne opravil Krivic.

Prvenstvena v Mali Raduhi
Po dveh neuspelih poskusih v lanskem februarju, da bi preplezali »Kovačevo smer« (VI) v severni steni Male Raduhe, je 31. jan. vzpon uspel. Uspešna naveza Marjan Prelog - Drago Kavnik (AO TAM) je v novozapadlem snegu plezala 6 ur, čeprav je stena visoka le okoli 200 metrov.

Gogna spet uspešen
Alessandro Gogna (23), Cerruti (30), Di Pietro (29) in Machetto (33) so opravili prvi zimski vzpon preko 1400 metrov visoke SV stene Grivole v Gran Paradisu. Dostop do stene je terjal dan in pol naporne hoje, plezanja pa osem ur in pol. Največje težave jim je povzročal veter, ki je pihal tudi s 100 km/h, nič manj pa tudi temperatura (-20 stopinj C) in trd led na ploščah, v katerega mestoma niso mogli zabijati niti klinov. Sestop so opravili po V grebenu Les Clochers, k bivaku Balzola (3477 m), kjer so prespali. Sledil je še spust po vrvi na ledenik Nomenom in sestop v Vieyes.

Katastrofa na Daulagiriju
10. novembra preteklega leta se je na pobočju Daulagirija IV (7660 m) zgodila ena najhujših nesreč v zgodovini himalaizma, o kateri so poročali vsi časopisi. Celotna udarna skupina avstrijske himalajske odprave je izginila brez sledu.
Tega dne so bili Richard Hoyer (vodja), Kurt Reha, Peter Nemec, Kurt Ring in Peter Lavica - plezalci iz prve garniture avstrijskih alpinistov, ter eden najuspešnejših Šerp zadnjih let - Ang Dawa v taboru V. Radijska zveza z bazo je bila prekinjena. Ker so tovariši zaslutili nesrečo, je zdravnik odprave dr. Klaus Kubien pohitel v najbliže naselje in poklical pomoč. Helikopter, ki je kmalu priletel, ni našel ničesar, prav tako tudi ne letalo Pilatus - Porter, ki so ga kasneje najeli preživeli člani. Plezalci so izginili verjetno v greben, ki ga je pred pogledi iz baze zakrival vrh, visok okrog 6200 m. Greben je zelo težaven in daljši od znanega Peutereya v Mont Blancu. Tudi snežne razmere so bile zelo slabe.
Katastrofo na Daulagiriju primerjajo z znano tragedijo na Nanga Parbatu, ko je leta 1937 plaz sredi noči zasul sedmerico nemških alpinistov in devet Šerp. Pojasnjena pa verjetno ne bo nikoli.

Eiger - največje reševanje
Kljub dokaj neugodnim razmeram severna stena Eigerja tudi letošnjo zimo ne sameva. Nasprotno, zopet si je priborila mesto na prvih straneh časopisov. Pet mladih švicarskih alpinistov iz pokrajine Thun je v dneh od 20. do 25. januarja pod vodstvom Petra Xachsersa (21) preplezalo »Japonsko direttissirno«. Dan pred njimi pa je v »Klasično« smer vstopila petčlanska japonska naveza.
26. jan. je Kimuri, ki je za japonske razmere pravi orjak (1,90 m in 90 kg), popustil klin 300 metrov pod vrhom. Tovariš ga je po desetih metrih padca sicer zadržal, toda Kimura si je zlomil nogo. Nesrečo so takoj javili v dolino.
V reševanju je sodelovalo 30 najboljših švicarskih reševalcev. Na jeklenih vrveh so v steno spustili reševalca, ki je ponesrečenca na hrbtu odnesel v Grammingerjevem sedežu, drugi štirje japonski plezalci pa so izplezali sami. Tehnika reševanja je bila torej podobna kot pred približno 13 leti, ko so rešili Italijana Cortija, njegov ponesrečeni soplezalec Longhi pa je v steni ostal še dve leti.

Dyrenfurth - odprava na Everest 1971
Triinpetdesetletni Dyrenfurth je objavil, da bo odprava na Everest, ki jo pripravlja po japonski (1970), resnično mednarodna. Med »izbranci« sta tudi znana, zakonca iz Švice - Voucher.

Italijani na Ruvenzori
Petčlanska odprava alpinistov iz Torina je pred kratkim odpotovala v Kongo in Ugando. Njihov cilj je med drugim vzpon na Ruvenzori, zdravnica Barabin pa želi proučiti rastlinstvo tega področja.

Španci v bolivijskih Andih
Osem španskih plezalcev odprave »Monesana« je v gorah Bolivije opravilo vzpone na 22 vrhov, med katerimi jih je bilo kar 20 še neosvojenih. Med njimi so Monserrat (5525 m), Presidente (5700 m) in Apollo XI (5680 m). Na zadnjega so se povzpeli istega dne, ko je prvi človek stopil na Luno.
Zanimivo je, da so tudi njihovi tovariši, ki so se pod vodstvom Anglade mudili v Hindukušu, imenovali enega od novo osvojenih vrhov »Apollo XI Zom«. Odpravo v bolivijske Ande smatrajo kot doslej eno najuspešnejših, kar so jih organizirali španski alpinisti.

Zimski tabor v Makedoniji
Od 21. do 28. februarja bodo imeli na Ljubotenu zimski alpinistični tabor makedonski alpinisti. Za tabor so dobili sredstva le z največjo težavo, zato ga žele čim bolje pripraviti. Za vodstvo želijo alpinista iz Slovenije.

  06.02.1970


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti