Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 30.01.1970

Delo, Šport: ... Uspešno sodelovanje

Gorski reševalci iz Gornjesavske doline že dalj časa uspešno sodelujejo z reševalci s Koroške, ki so lani večkrat prišli na pomoč, predvsem pa so odločno pomagali s helikopterjem.
Tudi pozimi povezava ni prenehala. Posebno je bila uspešna na lavinsko reševalnem področju. Dva člana jeseniškega odseka za lavinske pse pa sta se udeležila njihovega mednarodnega tabora pod Grossglocknerjem.

Calanques
Končno smo tudi v Ljubljani lahko videli odlični francoski film o obmorskem plezalnem vrtcu «Calanques», ki je bil v Trentu nagrajen z zlatim encianom. Film je na Akademskem planinskem društvu predvajal francoski kulturni center v Ljubljani.

Jesenice - o III. JAHO
V četrtek, 5. febr., ob 18. uri bo v veliki dvorani Delavskega doma na Jesenicah predaval Tone Sazonov. Tematika bo nadvse zanimiva - tretja jugoslovanska alpinistična odprava v Himalajo. Kdor pozna Sazonova kot predavatelja, ve, da je odličen fotograf in da bo zato predavanje prav gotovo zanimivo.

Dyhrenfurth priporoča Malubiting
Zaradi težav, ki jih imajo odprave z dovoljenji za pristope na izbrane vrhove, se je v zadnjem času udomačila navada, da hkrati prosijo za več ciljev. Tudi z letošnjo odpravo v Karakorum je tako. Njen prvi cilj je bil drugi vrh Broad Peak (8007 m), med drugimi pa tudi Malubiting z dvema še neosvojenima vrhovoma.
Znani poznavalec azijskih vrhov »oče himalajizma«, G. O. Dyhrenfurth iz Švice je o Malubitingu sporočil organizatorjem naslednje: »Če imate možnost dobiti dovoljenje pakistanske vlade za vzpon na slavni Malubiting, ki ga oblegajo Angleži, Avstrijci, Nemci in Poljaki, ne odlašajte! Priporočam vam, da si telegrafsko zagotovite soglasje. To je velika priložnost, saj so doslej prišli le na vzhodni (6970 m) in severni vrh (6843 m). Srednji (7291 m) in glavni vrh (7453 m) pa še čakata.
Vrh je zanimiv in vreden truda. Ni sicer osemtisočak, ki si ga po uspehu na Anapurni prav gotovo želi naša javnost, toda kaže, da je za sedaj edini možni cilj in povrhu tega še zelo poznan.

Alpinismus o III. JAHO
»Alpinismus« je že v prvi letošnji številki objavil zapis o vrnitvi in uspehu naše tretje alpinistične odprave v Himalajo. Vest je napisal seveda G. O. Dyhrenfurth, ki je poseben sodelavec revije za ta vprašanja.
Zanimiva je njegova zelo pozitivna ocena, ker je znano, da je v tem pogledu zelo strog. Že v začetku navaja, da je vrh Anapurne II. povsem samostojen, končuje pa s stavkom: »Izreden dosežek!«.

  30.01.1970


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46029

Novosti