Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Komentarji

Prvomajski vzponi naših plezalcev

Bojan Leskošek, ponedeljek, 17. maj 2004, ob 21:43

Gorazd, hvala za pojasnilo.
Samo še ena pripombica: v vodniku, ki ga omenjaš ("ruska izdaja" je na http://baurock.ru/arco_route/a2.htm), je dolžina 35 m.
Bi bilo pa dobro v takih primerih (podaljšane variante sicer starejših, velikokrat plezanih smeri z ustaljenimi ocenami) pri poročanju dodati kakšno opombo.

Prvomajski vzponi naših plezalcev

Gorazd Pozvek, ponedeljek, 17. maj 2004, ob 21:07

Smer Bonsai v plezališču Massone je v plezalnem vodničku ARCO FALESIE avtorjev Diega Depretta in Margareth Eisendle ocenjena s 7c, kot je napisal Bojan, njena dolžina pa je 30 metrov. V novejši izdaji tega istega vodnička je pridana v oklepaju ocena 8a, vendar še ni upoštevano in vrisano, da je smer podaljšana kar za deset metrov in se konča čisto na vrhu stene. Sedaj je smer daljša celo od do sedaj najdaljše smeri v tem predelu -Abissi, ki je dolga 40 metrov. Smer je s podaljšanim delom tudi dosti težja, tako da zasluži oceno 8a, kot je napisano tudi v novejši izdaji plezalnega vodnička. To oceno so potrdili tudi plezalci, ki so jo plezali tiste dni.

Prvomajski vzponi naših plezalcev

Bojan Leskošek, nedelja, 16. maj 2004, ob 16:14

Smer Bonsai je ocenjena s 7c (IX-) in ne 8a.

Neformalen zbor alpinistov – Kamnik 2004

Tomaž Jakofčič, ponedeljek, 10. maj 2004, ob 08:56

Ni hudega a nisem izrecno omenil osemtisočake. Rekel sem le, da so nas lansko leto tujci najbolj prehiteli tam kjer smo bili nekdaj najboljši; v Himalaji.

Glede na trume slovenskih alpinistov, ki odhajajo(mo) v Azijo bi znalo biti letos bolje, ne?. Lep pozdrav !

Tomaž Jakofčič

Protest zaradi zaprtega Vršiča

Mire Steinbuch, četrtek, 6. maj 2004, ob 12:13

Glede na to, da Avstrijci svojo Großglockner Hochalpenstraße, ki je speljana preko 2500 m/nm visoko, odprejo že za 1.maja, in seveda pridno pobirajo cestnino, predlagam obupanim vrlim Trentarjem, da dajo vršiško cesto v najem Avstrijcem. Drznem si domnevati, da bodo oboji zadovoljni.

Morda pa se bo potem le zganil kdo od pristojnih in pristavil svoj piskerček, da bi vanj padlo vsaj nekaj cekinov.

Lep pozdrav,
Mire Steinbuch

Protest zaradi zaprtega Vršiča

Bojan Turšič, torek, 4. maj 2004, ob 13:22

Vršič bi med prazniki vsekakor moral biti odprt. Če je že bila kaka možnost plazenja, se to (zaenkrat samo v tujini) lahko uredi z kontroliranim (miniranim) proženjem le teh.
Če pa država nima interesa (turizem itd.) za razvoj Posočja, potem naj tisto področje razglasi za IZREDNO ogroženo in jim temu primerno namenja letno VISOKO odškodnino. In naj potem tamkajšnji prebivalci živijo na račun države, s turizmom pa naj se ukvarjajo za hoby (beri: žepnino).
Morda pa se rešitev ponuja sama od sebe:
Razpiše naj se referendum z zahtevo, da se razglasi Avtonomna pokrajina Trenta z glavnim mestom Bovec. Potem se najde nišo v evropski zakonodaji in se od tam črpa denar za razvoj turistične infrastrukture. Itd.....
Brez zamere in lep pozdrav, Bojan

Lukič še petič! Tokrat z Grmovškom

Rok Dečman, ponedeljek, 3. maj 2004, ob 20:10

Pa spet ŠTAJERCI... BRAVO...Najboljši smo...

Prva vetrnica bo na Volovji rebri

Avtor odstranjen, ponedeljek, 3. maj 2004, ob 10:18

Po doslej dostopnih informacijah je gospod okoljsko-energetski minister zaradi vetrne elektrarne ukazal "izrezati" Volovjo reber iz predloga območij Nature 2000. O obeh zadevah (VE in Naturi 2000) je odločala Vlada 29.4.2004, tako da nimamo še vseh dokumentov. Ko bo z Evropske komisije prišel račun za to balkansko svinjarijo, ga seveda ne bo plačal on.

Zagotovo ni slučaj, da se predsednik vlade te države piše Rop, okoljski minister pa Kopač. "Nomen est omen" (ime je pomen), so rekli včasih (Rimljani ali že stari Grki?), drži pa še danes.

Dajte si predstavljati, da bi se angleški mandatar pisal Robbery, okoljski minister pa Digger.

Lukič še petič! Tokrat z Grmovškom

Branko Ivanek, ponedeljek, 3. maj 2004, ob 10:14

Bravo naši! Najboljši ste...

Prva vetrnica bo na Volovji rebri

Ivan Pepelnjak, ponedeljek, 3. maj 2004, ob 08:25

Očitno sem zmeden ... kaj ni taista država pred nekaj dnevi razglasila tretjine Slovenije za varovana območja (Natura 2000)? Kaj ni Volovja reber tudi v teh območjih? Ali so morda vetrnice zdaj "obstoječe stanje", ki ga je treba vzdrževati?

Če lahko kdo prežene tole "upravno meglo" iz moje glave, bom zelo vesel.

Lep pozdrav,
Ivan

Uspešen začetek skalne sezone in nov projekt

Franci Savenc, petek, 30. april 2004, ob 13:41

To ni pripomba na avtorjev zapis, je na »Pripombe«

> Urednik, prosim razmislite o primernosti tovrstnih objav …

Dragi Tomaž, (*)
sem že davno, že precej prej, preden si se ti rodil. In mislim, da sem to že z objavami v časopisu Delo (pa ne le v Alpinističnih novicah, tudi v Planine in ljudje …) poskušal dopovedovati: prikazujem(o) dogajanje, dejavnosti … v kar najširših krogih, naj nam ne bodo mar le ekstremni dosežki.
S tako vizijo sem se lotil tudi mojega zadnjega projekta gore-ljudje.net: pripovedujmo kar največ o vsej naši dejavnosti pa tudi miselnosti, idejah in poskusih … pa bomo lažje doje(ma)li in prav vrednotili tudi ekstremne dosežke.
»Pripombe« k objavam pa smo namenili dopolnitvam in popravkom podatkov in miselnosti, ne pa omalovaževanju … kogarkoli.
P.s.: Se morda motim, je moja usmeritev preveč konzervativ, že presežena ...?!
Naj bo to zato tudi poziv, napišite kaj je narobe, kako naj bi bilo ... Polemiko o tem pa seveda spada v »Diskusije«.


Se oproščam, napisano bi seveda moralo biti: Matjaž

Uspešen začetek skalne sezone in nov projekt

Matjaž Jeran, petek, 30. april 2004, ob 09:38

Čestitam Eriku za izredne vzpone in mu želim, da uspešno zaključi svoj nadstandardni projekt!
Ni kaj strani gore-ljudje.si vsekakor vedo, kaj so kvalitetni vzponi in za kaj naj se namenja prostor!

Urednik, prosim razmislite o primernosti tovrstnih objav, naši mladinci podobne smeri plezajo na pogled že od leta 1998, pa naša dekleta prav tako!

Vsekakor pa sem navdušen nad izjemno zbirko Erikovih sponzorjev.
Ni kaj smetana zna uporabljati glavno oglaševalsko orodje, PR.

Pa živela leva scena, Matjaž

Odprte planinske koče

Franci Savenc, sreda, 28. april 2004, ob 16:00

Iz pisarne PD Nova Gorica so nam posredovali pismo, ki dobro ilustrira našo informiranost.Zadnje tri dni smo skupaj z ostalimi planinci preživeli nekaj čudovitih turnosmučarskih trenutkov v vaši Koči pri Krnskih jezerih. Ture smo imeli na Lanževico, Mahavšček, Šmohor, Peske, Prag, Batognico, Krnska škrbina, Krn, Čez potoče, sem ter tja...

Ker so vsi, ki smo jih kakorkoli srečevali na poti od Savice dalje, Komne do Bogatinskega sedla začudeno zmajali z glavo, da Koča pri Krnskih jezerih vendar ni odprta (tudi naključni obiskovalci vaše koče niso vedeli tega in so bili pripravljeni na bivakiranje) sem poslal obvestilo na spletno stran gore-ljudje.net, ki je osnovna točka za te informacije (še bolj kot stran PZS). Urednik strani g. Savenc je info takoj objavil za kar mu lepa hvala.

Zanimivo, da tudi oskrbnica Koče pod Bogatinom ni vedela (?!) za to informacijo in je planincem, ki so želeli odriniti v to smer, dajala napačne informacije in jih žal prikrajšala za lepe trenutke.

P.s.: Vašemu oskrbniku Brankotu pa: kapo dol!

Andrej ManfredaP.s.: Kočo pri Krnskih jezerih smo šele dodatno, po Andrejevem sporočilu, dodali na objavljeni seznam.

»Pijano planinko zvlekli s Kofc«

Iztok Snoj, sreda, 28. april 2004, ob 11:07

Čeprav včasih v svojih prispevkih omenjam gospoda Mirka, je to zgolj zato, ker je podpisan pod prispevke v SN (ki niso Sportske novosti). Mislim, da gospod ni kriv, ker smo Slovenci kot narod taki, da nas najbolj privlačijo nesreče, da so SN časopis z največjo naklado v Sloveniji, da kolona avtomobilov ob nesrečah stoji zgolj zato, da si vsak lahko v miru ogleda, kaj se je zgodilo itd.
Gorske nesreče so zgolj novo področje v SN in je kot tako obravnavano na enak način, kot druga, recimo: kako je sosed zaštihal ženo in otroke, ko je za nekaj vrstic dejstev, vse ostalo pa je ... hmmm... Res pa je, da do sedaj nismo bili navajeni takih poročanjih o gorskih nesrečah.
Lp Iztok
P.S. Sploh nisem pisal o tem, ali se z gospodom Mirkom strinjam ali ne. Pa še kak lep izlet vam želim!

Odličen vzpon v Kanadi

Franci Savenc, ponedeljek, 26. april 2004, ob 14:03

Marko Prezelj je opozoril, da je nadnaslov članka Prezelj in House prva po 20 letih uspešna v smeri Lowe – Jones zavajujoč.
Midva sva bila po 20 letih prva uspešna (skupno pa tretja) naveza v steni North Twina, (zgornji del) smeri Lowe-Jones pa je na ponovitev čakal 30 let.

So nedeljski maligani omagali gospo na poti s Kofc?

Franci Savenc, nedelja, 25. april 2004, ob 17:49

"Pripombo" Toneta Škarjo, ki jo je poslal tudi v Slovenske novice, objavljamo kot samostojno objavo, toda z drugačnim naslovom, takim kot ga je članek dobil v uredništvu.
Glejte torej »Pijano planinko zvlekli s Kofc«

So nedeljski maligani omagali gospo na poti s Kofc?

Iztok Snoj, petek, 23. april 2004, ob 10:47

Ja, kot vedno slovenci najraje prebiramo zgodbe o nesrečah!

SMS gostila Reinholda Messnerja

Avtor odstranjen, petek, 23. april 2004, ob 10:21

Samo dve pripombi o zelenosti zelene SMS.

Igor Štemberger, vodja poslanske skupine SMS, je pred časom za enega od časopisov izjavil, da so postali "zeleni", ker je bila to prazna niša. Ko so se med seboj "poklali" različni zeleni (jaz jih ne ločim), je res ostala prazna in neizkoriščena. V SMS niso postali zeleni, ker bi bili okoljevarstveniki in/ali naravovarstveniki, marveč le zato, da bi še enkrat prišli v parlament. Finta z mladimi pač ne bo še enkrat vžgala.

Isti Igor Štemberger sedi tudi v občinskem svetu Ilirske Bistrice, kjer je poleg župana Antona Šenkinca eden med najbolj zagretimi zagovorniki gradnje VE na Volovji rebri. Videoposnetki sej občinskega sveta so po bizarnosti boljši od vseh filmov....

Državi, v kateri bi se SMS uspelo prodati za zeleno stranko, ni pomoči.


SMS gostila Reinholda Messnerja

Bojan Leskošek, petek, 23. april 2004, ob 08:47

>"Izpostavil je tudi problematiko kmetijstva in položaj kmetov v EU. Povedal je, da se slovenski kmetje morajo osredotočiti predvsem na eko kmetijstvo ter proizvajanje posebnih proizvodov, ki bodo lahko našli svojo specifično tržno nišo v državah unije in širše."

Slovenske kmetije z vstopanjem v EU postajajo in bodo v prihodnje očitno dokončno postale državni vrt, kmetje pa državni uslužbenci-vrtnarji, ki jih bomo mi - davkoplačevalci - vzdrževali iz lastnih žepov. In če jih že moram plačevati, potem raje plačujem za to, da se ohrani tradicionalna podoba slovenske pokrajne, ne pa "Messnerjeva" monokultura.

Cenovna zmeda v gorskih kočah

Velimir Baćko Bijelić, četrtek, 22. april 2004, ob 15:22

Za mene kot plačnika zelo sprejemljive cene za planinsko izkaznico ni nobene zmede v cenah prenočišč.Če samo dvakrat prespim v koči mi se je že splačala včlanitev v plansko druščino. Sprenevedanje obskrbnikov koč da ne morejo zaračunati nečlanom tako visokih cen se meni osebno zdi zelo vprašljivo če vemo po kakšnih cenah prodajajo posladkano toplo vodo˙za katero trdijo da je pristen domač čaj.

« Prejšnja stran | Število komentarjev: 10449 | Stran 517 od 523 | Naslednja stran »
eXTReMe Tracker