Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Komentarji

Sklenjeno tekmovanje alpinističnih filmov

Aleš Šef, ponedeljek, 22. marec 2004, ob 09:56

Hm, a ni Inurrategi Bask? Pa tako zelo smo bili slabe volje, če so nam rekli Jugoslovani, zdaj pa že pozabljamo na to...

Je na internetu res vse dovoljeno?

Primož Auersperger, ponedeljek, 22. marec 2004, ob 06:23

Lep primer lepo urejene "klepetalnice" je tale stran, kjer so se razmere po uvedbi prijavljanja še dodatno popravile. Drug primer je npr. finančni forum finance.on-net, kjer so teme razdeljene po segmentih, vsako nakladanje oziroma pljuvanje pa je potrebno uvrstiti v poseben segment "odklop" ali "solata". Tretji primer je lokalni forum www.kamnik.info, kjer je prav tako želena registracija. Četrti primer pa je forum PZS, kjer prihaja do ekscesov ravno zaradi odsotnosti prijavljanja.

Mrzla gora/vrh za smučarje

Črtomir Reberšak, sreda, 17. marec 2004, ob 12:27

Lani v marcu sva z Damjanom Vrenčurjem opravila vzpon po Centralni grapi Mrzle gore. Sam pa sem potem opravil še smuk z desko levo od Centralne. Večinomapo plezalni smeri Sprehod, le na začetku se je potrebno malo motoviliti, da najdeš vstop v grapo.
Na spodnjem delu se pojavita dve ožini, široki le ok. 40 cm in sta težje prevozni.
O samih težavnostih nikoli nisem rad govoril, je pa smer res prekleto "zagulena". Za ožje dele bi bilo potrebno več snega; morda ga je letos dovolj?

Na poziv se nisem odzval, ker nimam nobene fotografije celotne gore. Na vasi fotografiji pa smer "pade ven". Če kdo premore primeren posnetek celotne stene bom z veseljem vrisal smeri, ki sem jih opravil.

Lep pozdrav in poravičilo zaradi pasivnosti!
Črt

Mrzla gora/vrh za smučarje

Franci Savenc, ponedeljek, 15. marec 2004, ob 17:18

Dare Turnšek, ki je (po doslej znanih podatkih) prvi smučal Dopoldansko grapo (III, S4, 200 m) 2. maja 1987 je na prošnjo za ev. dopolnitve k objavljenemu sporočil:

Zgoraj sem smučal po grapi - polna rdeča črta - spodaj po izhodu iz grape, pa sem zavil desno, po rdečih pikah.
Ocena mojega smuka je za čudovite razmere tistega majskega dne kar pravilna; konec koncev naklonina je še vedno ista, skokov ni in grapa ima lep in relativno varen iztek ... Spodnji (Strmškov) del pa seveda ne morem ocenjevati.

Drugi pa na pozive žal niso reagirali.

Triglavski boj med ljubitelji gradenj in varuhi neokrnjenosti

Marjan Petrovič, ponedeljek, 15. marec 2004, ob 11:26

Popolnoma se strinjam z mnenji, da je v novem predlogu zakona preveč poudarjena korist za domačine oz morebitni zaslužek s turizmom. Ker pa ta ozka miselnost prizadane vse Slovence, saj menda narave okoli bohinjskega kota niso delali sami, je potrebno pretehtati kako uveljaviti širši interes, ki je:ohraniti naravo takšno kot je, brez kakršnih koli posegov v ožjem območju parka. Mogoče bi država lahko pogledala kako je to urejeno v Avstriji in Švici, pa bi bilo lažje!

Snega je še pa še!

Avtor odstranjen, četrtek, 11. marec 2004, ob 12:31

Potem, ko so Bohinjci odkidali gospe Anico in Toncko, so na Kraj v nedeljo 7.3. prišli študenti Fakultete za sport. V nedeljo in ponedeljek je potem padlo se 40 - 50 cm pršiča, tako da smo na Kraju namerili od 350 do 400 cm snega! V naslednjih dneh (torek, sreda) se je sneg zelo lepo sesedal, tako da smo opravili kar lepe ture na Lanževico in Mahavšček. Grebeni so večinoma spihani, osoje so pršičaste, prisoje pa se čez dan lepo ojužijo, ponoči pa zmrznejo. Sneg se sicer predira pod težo smučarja, včeraj večinoma okoli 20 cm, ponekod pa več, drugod pa manj. Komna je trenutno pravi raj za turno smučanje, paziti pa je seveda treba, da se ne sili na pobočja, kjer bi se lahko sprožil kakšen plaz. (Popoldne se podre kakšen plaz južnega nesprijetega snega) .Pot na Komno je prehodna peš ali s smučmi, tudi smučljiva je lepo, le pešci so pri sestopu naredili kar preveč toboganov.

Najbolj razbuljiv je bil zadnji dan

Branko Ivanek, ponedeljek, 8. marec 2004, ob 07:23

Fantje: Bravo! Odlično ste se borili...

Slovenska alpinistična odprava Daulagiri 2004

Iztok Cukjati, petek, 5. marec 2004, ob 20:00

Postavlja se mi strokovno vprašanje (sem "dif"ovc, sedaj Fakulteta za šport) kako neki potekajo fizične priprave za odpravo na 8-tisočak, če pa so rezultati razpisa znani šele mesec dni pred odpravo. V mesecu dni se v tej smeri ne da narediti praktično nič. Mar ne bi bilo smiselno takšne razpise izdati že vsaj leto pred odpravo in nato načrtno sestaviti priprave? Saj to so počeli že pred 30 in več leti.
Želim vam uspeha, kljub pripombi!
Iztok

Kralj planin

Matej Pivec, četrtek, 4. marec 2004, ob 09:52

Dvomim, da je imel tisti, ki je postavil ličen in lepo izdelan stolpič na vrh Travnika slab namen. Enim se to ne zdi primerno, drugim je to všeč, tretji pa nimajo mnenja o tem. Manjkajo merila. Vendar kdo jih bo postavil. Drugega, kot pameten dogovor in konsenz ne bo obrodilo sadov. Sodelovati pa morajo vsi, ki jih to zadeva: "PZS, TNP, Skalaši, lovci, lokalne skupnosti, turistične organizacije..." Najslabše pa bi bilo, da bi vsak podrl tisto, kar mu ni všeč. Ali bomo potem žagali križe in zvezde, zažigali lovske koče metali v brezna taka ali drugačna obeležje? Ali ni o tem pisal že Kugy?
Pa še moje osebno mnenje. Če se le da, naj se pusti narava povsem neokrnjena. Na neokrnjene vrhove, po moje, sodi le kakšen možic.

Lep pozdrav: Matej

Zaključki posveta

Avtor odstranjen, sreda, 3. marec 2004, ob 06:10

Sklepom posveta se z aklamacijo pridružuje tudi Fundacija "Poti miru v Posočju", ki skrbi za strokovno in trajnostno turistično rabo dediščine soške fronte v Gornjem Posočju in s tem tudi znotraj TNP (kot vemo, je njen strokovni nadzornik vseh strokovnih preurejanj bojišč v turistične produkte hkrati tudi namestnik predsednika Sveta TNP). Propagandno gradivo za delovno sezono strokovnih preurejanj posoških bojišč 2004 v turistične produkte in razširitev obsega strokovnega poslovanja je že pripravljeno.

Udeležencem posveta Evropska zveza (EU) in zavarovana območja predlagam, če je seveda še mogoče, da bi v sklepe smiselno vključili tudi člene Vimy deklaracije o varstvu zgodovinskih bojišč (draft dokumenta, ki ima postati ključni dokument varovanja bojišč, se usklajuje med pristojnimi institucijami Francije, Velike Britanije, ZDA in Kanade) in že ratificirane, torej tudi v Sloveniji veljavne Beneške listine.

Enega od obeh odstavkov zgoraj ni treba jemati čisto resno. Katerega, presodite sami.

Kralj planin

Mitja Pelc, torek, 2. marec 2004, ob 16:00

Tudi mene moti "packanje", ki se zadnje čase pojavlja na še zadnjih neokrnjenih vrhovih naših gora. Res ne vem, v čem vidijo "novodobni" Skalaši smisel in navdih (kolikor vem Tuma ni počenjal nič podobnega) za to početje in predvsem kdo jim je dal pooblastilo.
Očitno se mestni človek ne počuti dobro, če ni v bližini nobenih sledi "tehnike in napredka". Upam, da bo narava ali pa "sveta jeza" resničnega ljubitelja samotnih vrhov poskrbela, da bo ta navlaka sčasoma izginila.

V deželo na koncu sveta

Boris Strmšek, ponedeljek, 1. marec 2004, ob 15:19

Hja, tale sestavek je prišel dober mesec in pol prepozno v cajtng. Poleg tega je tudi fotografija povsem napačna - vzeta je iz Večerovega računalniškega foto arhiva, saj je z vrha Aconcague. Toliko, če se bi kdo slučajno preveč čudil v stilu "ja, kaj pa tale Strmina spet nekaj bluzi". Hvala za razumevanje!

Cochamo v Čilu

Franci Savenc, ponedeljek, 1. marec 2004, ob 10:29

Boris Čujić nas je opozoril, da smo napačno razumeli tisti del njegovega pisanja, kjer je navedel datum(e) plezanja prvenstvene smeri:
(26.-30.01.) preplezala 550 m visoko smer

Dejansko sta začela 26.01., preplezala 100 m in se potem zaradi dežja vrnila. 30.01. sta vstopila še enkrat in - v enem dolgem dnevu splezala do konca.

Urednik

Trenta

Franci Savenc, četrtek, 26. februar 2004, ob 10:21

Avtor je novinar Mile Smolinsky, ki je tudi tisti, ki je pomagal najti mesto za spomenik, je sporočil Žarko Rovšček, ki je to izvedel od Franca Ceklina, ki se je z avtorjem tudi dopisoval.

Vstopnice za plezališča

Aleš Zdešar, petek, 20. februar 2004, ob 08:05

V vsem se strinjam z Vilijem. Šele ob branju članka sem začel razmišljati o problemih, ki jih on navaja. Misel na to, da bi za obisk plezališč in njihove bližnje okolice, kjer se nemalokrat da tudi prosto prespati (tudi v tujini je tako), predvsem pa uživati svobodo in mir, morali plačevati na nekakšnih vstopnih trafikah mi je tuja in me odvrača. Zato je predlog za nekakšno plačilo na državni ravni (v smislu KŠP) za urejanje vseh plezališč v obliki prispevkov klubov oz. organizacij vsekakor smiselna. Verjetno bi se lahko uredila tudi vsa tista plezališča, ki danes zaradi neurejenosti, nevarnosti, pomankanja sredstvev samujejo, čeprav so vredna obiska. Mislim, da moramo plezalci sprejeti odgovornost za svoje početje (opremljanje plezališč, obremenjevanje okolja - hrup, odpadki, avtomobili, ...) - spoznati moramo, da ima svoboda svojo ceno (odgovornost), saj prav zato sploh pojem svobode obstaja!

Hvala Vili

Druga tekma v tekmovalnem turnem smučanju Pokljuka 2004

Franci Savenc, sreda, 18. februar 2004, ob 08:37

Fotografije 2. tekmovanja v turnem smučanju na Pokljuki si lahko ogledate na Skirally.com

Srečno!
Jože Primožič

Kresal in Miškovič preplezala »Jožka«

Gregor Kresal, torek, 17. februar 2004, ob 19:39

Pravzaprav ni v članku nobene novinarjeve pisne napake. V prvem raztežaju - stropu, je bilo res zabitih 70 klinov. Včasih tudi po šest - sedem skupaj, ki so povezani v vago pomenili šele enega dokaj slabega. Da sem si od kolegov izposodil zadostno število "specialcev" sem potreboval skoraj dva meseca. Kar nekaj ur pa sem doma potem porabil zato, da sem jih zbrusil do rezila. Razčlembe v stropu so namreč zgolj nakazane. Bistvo pa je v ne-uporabi svedrovcev.

Kresal in Miškovič preplezala »Jožka«

Andrej Pečjak, torek, 17. februar 2004, ob 18:43

V članku je verjetno pomota, ki jo je "zagrešil" novinar. Za 30 m namreč ni možno porabiti 70 klinov - to pomeni 1 klin na 43 cm !!!! Verjetno je mišljeno 70 klinov v smeri.
Sicer čestitke obema za novo smer!

Bergant-Manfreda v Debeli peči: 1.zP

Franci Savenc, torek, 17. februar 2004, ob 09:24

Dolžan sem pojasnilo: Očitno se je Urban zatipkal, jaz pa pri prenosu v spletno obliko nisem dovolj pazil. Da ne bi poznala Čitinega pravega imena, mislim ni vzrok.
Od včeraj je popravljeno (s pripombo).

P.s.: Domnevam, da VELIKE črke v pripombi niso bile uporabljene namenoma; velja(lo je) namreč, da pomenijo v takih pisanjih kričanje...

Urednik Franci Savenc

Bergant-Manfreda v Debeli peči: 1.zP

Matej Meglič, ponedeljek, 16. februar 2004, ob 16:34

BORUT BERGANT PROSIM NE BORIS.

Lep pozdrav!

Zloba

P.S.pa čestitam za vzpon

« Prejšnja stran | Število komentarjev: 10366 | Stran 516 od 519 | Naslednja stran »
eXTReMe Tracker