Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Komentarji

Čista energija za dve koči

Boštjan Majerič, petek, 13. avgust 2004, ob 11:42

Pohvale vredno!

Jože, s hribi se ni za hecat!

Marko Kern, petek, 13. avgust 2004, ob 10:44

Luštna karikatura, žal preveč resnična!

V zadnjih dneh so politiki okupirali Kredarico in ker seveda oni vse najbolje vedo in znajo, so jih morali reševati, no vsaj enega. "Dr." Andrej Bajuk je bil baje tako izčrpan, da ga je s Kredarice v dolino pripeljal helikopter. In mi naj politikom verjamejo, da bodo znali upravljati z državo, ko pa še sebe ne znajo "splanirati".

Kako to, da se sploh dovolijo takšni prevozi. Gospod Bajuk (če vmes seveda ni bila kakšna resna poškodba) bi prav lahko počakal kak dan na Kredarici, obnovil moči, sestopil na Vodnika, prespal še en dan in šel lepo dol na Pokljuko. Če se pa kakemu planincu taka reč zgodi, je pa takoj v kroniki. In ponavadi z zajedljivimi komentarji.

"Baje" se pomembneži dajo pripeljati na Kredarico kar s helikopterjem. Je to res, ali samo natolcevanje. Kaj pravi TNP? Je to sploh dovoljeno?

V gorah je tako lepo, samo gostiln se moraš na daleč izogibati!

:))

Razgibajmo življenje 11.08.04

Franci Savenc, sreda, 11. avgust 2004, ob 17:13

Mislim, da bodo pohodniki za cel dan zamudili meteorite!?
Nam je sporočil Boštjan in dodal
Space Weather News for August 10, 2004 spaceweather.com

Črn oblak nad vremensko postajo

Boštjan Nachbar, nedelja, 8. avgust 2004, ob 12:01

Kako to da so zaposleni samo očetje in sinovi?
Je to kakšno kadrovanje po zvezah ali imajo vsi tudi primerno izobrazbo ?
Kakšna pa je sploh potrebna za to delo, glede na to da se vodja boji da ne bodo našli novih delavcev?

lp Boško

V Mojstrovki omahnil v smrt

Gregor Malenšek, sobota, 7. avgust 2004, ob 22:14

Iz podatkov sodeč se je nesreča zgodila v lažjem delu smeri (II. stopnja). Zato verjetno ni zabijal vmesnih klinov, da se mu bo podrlo celo stojišče, pa tudi ni mogel pričakovat.

Sicer pa tudi sam ugotavljam, da so naši hribi letos bolj krušljivi in nevarni kot lani. Dolga zima in potres sta očitno naredila svoje.

V Mojstrovki omahnil v smrt

Iztok Snoj, sobota, 7. avgust 2004, ob 12:07

Vsakič, ko berem o kaki nesreči, pomislim, koliko okoliščin se je hkrati zgodilo, za katere iz novice niti ne moremo izvedeti. Seveda so možni na oko taki in drugačni pomisleki. Edino, kar je na uč zares možno videti, da gre za žalosten dogodek.

Kot nealpinist bom raje rekel - fant je za preplezanje raztežaja gotovo uporabil pravšnjo mero varnosti. Da bi pa samo zato - ker bi se mu lahko podrlo celo varovališče - zabil nekaj vmesnih klinov, bi moral predvideti tudi to? Slovenci tako radi celo pri nesrečah iščemo krivca...

Lp Iztok

P.S.
Kot sem pred časom že napisal, je poročanje Novic o nesrečah v gorah postalo dejstvo. Ob tem se je treba zavedati, da vsi bralci niso inštruktorji plezanja, prej so na drugi skrajnosti - o tem ne vedo skoraj nič.

Opaziti tudi morate, da se gospod Mirko Kunšič sedaj tudi trudi pisati o teh nesrečah z večjo mero občutka. Pred časom sem videl članek o Stroju, dobro napisano, potem je pred kratkim dobro pisal o meteorološki postaji na Kredarici. Na koncu mislim, da je članek o tej nesreči napisan zelo korektno.

Plaz pokopal planince

Andrej Magajne, sobota, 7. avgust 2004, ob 06:21

Tu v Kirgiziji je govora o vsaj 11 mrtvih približno toliko pa je tudi pogrešanih. Število se nanaša za širše območje okoli Karakola, razmere pa so najbolj alarmantne na območju doline pod ledenikom Engilcek, kamor zahaja veliko pohodnikov. Glavna atrakcija za omenjene so Merzbacherjeva jezera, prav za slednja pa trenutno obstaja velika verjetnost izlitja, zato je do nadaljnega odsvetovano gibanje po dolini. Vzrok nastali situaciji je letošnje neobičajno deževno poletje.

LP iz Kirgizije

V Mojstrovki omahnil v smrt

Boštjan Virc, petek, 6. avgust 2004, ob 12:08

Kljub tragičnosti nesreče pa v oči zbode naslednji citat v članku: "...in sta se Kranjske poči, ki je zahtevna smer, lotila tako, kot je treba. Res je tudi, da med prvim in drugim varovališčem stojiščem plezalna vrv ni bila vpeta v varovalni klin."

Če prav razumem, se nesrečni fant med plezanjem ni vpel v nobeno vmesno varovanje. Kar je komajda (če sploh) malo boljše, kot če bi soliral. Tako da je morda s strani GRS zavajujoča trditev, da je šlo zgolj za nesrečni slučaj.

Klasične dileme, verjetno bodo tudi klasični odzivi. Fanta ni več, ostaja pa grenak priokus, da bi se lahko nesreča razpletla srečno, če bi se smeri res "lotila tako, kot je treba."

Planinci, pozor!

Andrej Pečjak, petek, 6. avgust 2004, ob 10:29

Nisem član nobene stranke in si z večino Slovencev in Slovenk delim mnenje, da so pri nas vse stranke zanič in da gledajo le na lastne koristi.
Opozoril bi gospode, ki se nameravajo povzpeti na Kredarico na udeležbo političnega shoda, da so taki množični pohodi v nasprotju s smernicami razvoja narodnih parkov in varstva gorske narave. Politične shode imate lahko na kakšni bolj primerni lokaciji, popularnost si pa lahko dvigate s kakšno koristno akcijo (npr. da greste za dva dni pomagati obnavljati Posočje).
Pozivam vse gornike, ki bodo v soboto in nedeljo srečevali "SDS-ovce" in predstavnike medijev, da jih opozorijo na neprimernost njihovega početja in slab zgled, ki bo za seboj potegnil tudi ostale stranke.
LDS žal že več kot 10 let na ta način kaže svoj odnos do gorske narave -:(((

Andrej Pečjak
VGN pri PD Domžale

Kam to pelje?

Emil Pevec, četrtek, 5. avgust 2004, ob 09:14

Hmm, tole s kamnolomom v Stahovici je lahko sicer res - prav nič ne pripomore k "lepšemu izgledu" neokrnjene narave v dolini Kamniške Bistrice. A sam sem rave prireditev vendarle razumel drugače (ne gre, da bi v to mešal kamnolom!) - to bi bila popolnoma nesprejemljiva prireditev v "osrčju" Grintovcev, katero se da prepovedati, odpovedati, ... Koliko časa pa se potrebuje za sanacijo kamnoloma - če se to res sploh da?
In ker se vsaka pot začne s prvim korakom, je bil morda v "rave primeru" prvi korak ta, da se je zganilo veliko posameznikov in organizacij. Morda se bo kaj premaknilo. To me veliko bolj navdušuje kot to, da bi se "obesili" na velik kamnolom, pri "stranskih" vratih pa bi v dolino prodiral nebodigapotreben ropot.

PS:
Glede "narodnjakov" se pa strinjam - to je problem posebne vrste.
A žal nekateri planinstvo še vedno razumejo kot kombinacijo sprehoda do prve skale, nar.-zab. muzike, kranjske klobase in kakšen liter ali dva na mizi ... In takim je ta hrup namenjen. Oni so nad tem navdušeni ... :-(

Kam to pelje?

Primož Auersperger, sreda, 4. avgust 2004, ob 19:19

Zadnja pripomba o narodnjakih je izredno na mestu, sem hotel nekaj podobnega napisati, le da sem imel v mislih slavni kamnolom v Stahovici. Dokler bo tam kamnolom, pa še kaj drugega veliko "trajnejšega" kot rave party, do takrat je brez pomena govoriti o zaščiti neokrnjene narave ali kakršnemkoli parku na območju Kamniških.

Kam to pelje?

Marko Kern, sreda, 4. avgust 2004, ob 19:04

V nedeljo se vzpenjam na Kaptan (južno pobočje) in pri sobni jakosti poslušam najbolj osladne narodnjake (kar je na Kaptanu klasika). In se vprašam, če tako hrupna glasba v zatrepu Kamniške Bistrice (planinska koča, sic) že mora biti, ali ne bi bilo lažje plezati ob bolj dinamični (rave) glasbi :))

Na (ne)srečo se je pripodila nevihta in prinesla tišino.

Bi lahko PD Matica (P kot PLANINSKO?) tu objavila kako uradno sporočilo na to temo. Odgovori, da je asfaltna cesta do doma, da številni obiskovalci želijo glasbo,... vam niso ravno v čast.

Matej umrl v Andih

Boris Strmšek, torek, 3. avgust 2004, ob 19:16

Se mi zdi, da je folk preveč občutljiv na pripombe. Domen je hotel poudariti, da delajo Slovenske novice iz nesreče pač senzacijo in si s tem zvišujejo branost. Torej služijo na naših nesrečah. Ob tem pa pogosto natresejo tudi kup netočnih podatkov in še kaj, kar ne bi sodilo tja. Kar pa se glave naprodaj tiče - ne nosimo jo naprodaj vsak dan, če seveda ne hodimo čez ledenik vsak dan brez vrvi. Ja, škoda je predvsem, da takšni fajn fantje odhajajo na takšen način. Takšna je pač usoda, ki pa si jo pišemo tudi sami, brez skrbi.

Za obveščenost objavljamo

Darja Jenko, petek, 30. julij 2004, ob 09:11

30. 07. 2004 Na internetni strani http://www.spiritofthemoon.com/ v zbirki novic oglaševalec še vedno ponuja 4 dni in 3 noči "psihokulturnega" druženja, umetnosti, plesa in kozmične energije.

V kolikor bi tovrstne prireditve spremljal le "duh lune" sploh ne bi bilo tako problematično. Vsekakor pa tovrstne prireditve spremlja zelo glasna glasba z enoličnim ritmon, ki bi se jo dalo primerjati z delovanjem glasnih gradbenih ali kakih podobnih strojev in naprav.
V tako občutljivem prostoru je hrup vsekakor zelo problematičen, ne le ker ne spada v vznožje gora, ker moti prebivalce in obiskovalce doline Kamniške Bistrice, razlegal se bo celo do najvišjih vrhov, odbijal od strmih sten in posledično povzročal tudi proženje kamenja.

Vsekakor pa menim, da prireditve pri katerih se sproščajo tako velike količine in jakosti zvoka sodijo v taka okolja, ki so ustrezno zvočno zaščitena, ne motijo okolice in ne povzročajo hudih poškodb okolja.

Kam to pelje?

Avtor odstranjen, sreda, 28. julij 2004, ob 22:11

Radio Slovenija 1 je ob 13. uri poročal, da je internacionalna psihedelična rave party, ki naj bi bila na prostoru International picnic centra v Kamniški Bistrici (po domače na travniku pri Jurju nasproti planinskega doma), sedaj odpovedana. Organizirana naj bi bila na željo skupine mladih iz Ajdovščine. Kamniški župan je novinarju še povedal, da je bil deležen številnih pritiskov organizatorjev. Res me zanima, po kakšnem receptu in s kakšnimi sredstvi lahko »skupina mladih iz Ajdovščine« tako hudo pritiska na našega župana in njegove, da so po mnogih protestih planincev in naravovarstvenikov dovoljenje za prireditev preklicali šele danes.

Kralji Grossglocknerja

Iztok Snoj, torek, 27. julij 2004, ob 10:30

Če Tadej Kosmačin pravi: "P.s.:To bi lahko bilo tudi v razmislek organizatorju gorskega teka na Grintavec, kjer je časovna omejitev 2 h 30 min, kar je pa za normalnega rekreativca težko dosegljivo."

Letošnji tek je torej mimo. Morda Tadej ne pozna, koliko je treba narediti za organizacijo takega teka. koliko ljudi je potrebno, da vse špila. Koliko vode je treba znositi za 200 tekmovalcev, ki pridejo do vrha in še toliko več do Kokrškega sedla. Kajti tekmovanje je zelo preraslo organizacijo prvih tekem. Rečem lahko - vsa čast Papežem! Časovna omejitev je skoraj dvakratni čas zmagovalca. Sprašujem se, zakaj pa bi morali imeti tako množičen tek na Grintavec, kot je tisti na Veliki Klek? Ali ni smešno, da so vse poimenovali Kralje Grossglocknerja? Ko nihče ni bil niti na vrhu? Razlika je očitna - v Heiderjevi deželi je pač vsak lahko kralj.


Kralji Grossglocknerja

Tomaž Košir, sreda, 21. julij 2004, ob 09:11

Ines Hižar je bila 6. med ženskami, njeno absolutno 61. mesto pa je za dekle, glede na število tekmovalcev (skoraj 1000), prav tako odličen rezultat.

Truplo je Jožetovo

Matija Klanjšček, torek, 20. julij 2004, ob 11:01

Nepravilnost v članku - Jože se je ponesrečil na povratku odprave iz baznega tabora v dolino (treking okoli Daulagirija), tik nad vasjo Tukuče, in ne na sestopu do baze. Pred tem je Jože zaradi težav z višino sestopil z gore v bazo teden dni pred zaključkom vzpona oz. delovanja odprave na gori.

Matej umrl v Andih

Domen Camlek, ponedeljek, 19. julij 2004, ob 09:42

Odzivi (razen Roka s katerim se strinjam) so pričakovani. Glede na to, da je bil moj komentar namenjen prvenstveno medijem, pa neutemeljeni.

Res je, Mateja nisem poznal, zato tudi nisem govoril konkretno o njem. Šlo je zgolj za pripombo in misel, ki se mi je porodila o branju članka! Glede na mentaliteto večine Slovencev, pa se mi ne zdi niti tako neumestna!

Tudi meni gore pomenijo nekaj več kot samo sprostitev. Kljub ustrezni opremljenosti, telesni pripravljenosti lahko vsak od nas ta "užitek" plača z življenjem. Vendar sem prepričan, da naslov vsaj v rumenem časopisju ne bo tako "herojski"!

Matej umrl v Andih

Irena Praznik, nedelja, 18. julij 2004, ob 11:35

Mateja osebno nisem poznala, vem pa, preko njegove mame, da so mu gore zelo, zelo veliko pomenile.

Globoko se strinjam z Rokovimi besedami, da nosimo življenje vsak dan naprodaj in da je razlika med nami le v tem, da se eni tega zavedamo, drugi pa ne. Zato bi Domnu svetovala naj pomisli, preden si bo naslednjič drznil pisati sodbe in pripombe o življenju ljudi, ki jih ne pozna.
Vsak človek, vsak izmed nas, nosi namreč svojo usodo. Dobro pri tem je, da je ne poznamo do konca svojega življenja. In naše največje bogastvo ob tem je, da znamo ponujeno življenje izkoristiti, uživati sleherni trenutek v sreči in notranjem zadovoljstvu ter to dopustiti tudi našim najbližjim. Kajti, ko pride usoda, je nemogoče čas zavrteti nazaj...
Naša velika veličina je v razumevanju tega, da kar je nekomu pomembno, je lahko drugemu čisto nepomembno.
Irena Praznik

« Prejšnja stran | Število komentarjev: 10492 | Stran 515 od 525 | Naslednja stran »
eXTReMe Tracker