Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Komentarji

Zaradi manjšega obiska manj negativnih vplivov na naravo

Filip Vidmar, četrtek, 28. oktober 2004, ob 10:47

Citiram:

"Upravljalci planinskih koč ocenjujejo, da je bilo letos na Triglavu približno 15 tisoč ljudi, kar je skoraj za dve tretjini manj kakor leto poprej."

Nekako nisem najbolj gotov v to matematiko. Če jih je bilo letos skoraj za dve tretjini manj, jih je moralo biti lani nekje med 40 in 45 tisoč. Da bi bil tolikšen upad, pa težko verjamem. Kako se sploh vodi ta evidenca? Ko sem bil letos gor, na vrhu ni bilo vpisne knjige, na Kredarici prav gotovo nobeden ne sedi za nekim oknom in dela črtice, vpisna knjiga na Kredarici pa ne more dati podatka, koliko jih je bilo tudi na vrhu.

Tudi v nadaljevanju je igračkanje z matematiko zelo lahkotno, saj navaja k sklepu, da bi Bohinj imel ravno toliko prihodka od turizma, če bi pripeljal en sam avtobus turistov ali pa še tisti ne.

LP

Ekar še na čelu planincev

Filip Vidmar, sreda, 27. oktober 2004, ob 11:08

Citiram:

"... težje pa bo argumentirati očitke Ekarju zaradi njegove bivše "rdeče" naravnanosti - recimo očitek, da je bil leta 1982 v delegaciji, ki je Edvardu Kardelju podelila naziv častnega člana Planinskega društva Kranj."

Ja, take očitke bo res težko argumentirati s takimi argumenti. Tovariš Kardelj je namreč umrl 10.2.1979. Dobro vem, ker sem ga tudi jaz skupaj z nekaj kolegi šel "kropit", ko smo bili že enkrat v LJ, v osnovi sicer zaradi povsem druge zadeve. Bom tudi jaz deležen kakšnih disciplinskih ukrepov dandanašnje partije??

LP

Nadaljevanje prekinjene skupščine PZS

Tomaž Ogrin, sreda, 27. oktober 2004, ob 06:00

Predlagam, da zaradi nujnosti ustavitve rušenja gorske narave na Zelenici predsednik PZS skliče vse, ki morejo priti na Zelenico, da ustavimo s svojo številno prisotnostjo ta fizični in družbeni vandalizem. Vpeljemo dežurno službo, nas je 60.000, cilj pa je plemenit in v skladu z našimi načeli in smislom naše organizacije, dokler organi naše države ne pridejo na mesto kriminalnega dejanja in odpeljejo stroje.
Ne dovolimo, da cesto dokončajo!
Gospod predsednik mag. Ekar, pozivam vas na dejanja, prepričan sem, da imate vso podporo!Nagovor predsednika

Tomaž Ogrin, sreda, 27. oktober 2004, ob 05:42

Spoštovani predsednik Planinske zveze Slovenije g. mag. Ekar,
prosim vas, kot eden od njenih članov, da dosežete takojšnjo (gre za ure) ustavitev del na Zelenici. Ne dovolite, da dokončajo cesto. To bo najboljši odgovor planinske organizacije na vandalizem v gorah. Večkrat pazimo na posamezne gorske rožice, v PZS vzgajamo varuhe gorske narave.
Ne moremo biti dvolični.
Zato sem povezal zahtevo po vašem ukrepanju z vašim nagovorom, ki daje vsem planincem in planinkam, vam pa kot avtorju in vrhu PZS vso zaslombo, pravico in dolžnost za ustavitev rušenja narave in gorskega sveta na Zelenici.
Da ne govorim o množici pravnih aktov...

Skočil v 190-metrsko brezno

Franci Savenc, sobota, 23. oktober 2004, ob 16:04

------------- Konec --------
Potegnimo črto, rezultat pa naj si predstavi vsak sam; nadaljevanje bi nas še bolj oddaljilo ob bistva objave.

Gremo dalje!
Urednik, Franci Savenc

Skočil v 190-metrsko brezno

Miha Franko, sobota, 23. oktober 2004, ob 09:32

Ovčak,s cem pa ti propagiraš svojo bolano rit?

Aja! Iščeš sponzorja,ker boš skočil v 3-metersko brezno brez padala. Kaj ti bo padalo,če pa imaš leseno bučo.

Skočil v 190-metrsko brezno

Avtor odstranjen, sobota, 23. oktober 2004, ob 00:16

(T. Košir) "Zakaj pa bi morali MEJE vedno povezati s smrtjo!? Za športnike velikokrat rečemo, da so "šli preko svojih meja", ko dosežejo nekaj izjemnega in s tem dvignejo MEJE mogočega."

(T. Košir) "Felix Baumgartner je poklicni kaskader, ki od svojih projektov živi, torej jih razumljivo tudi promovira."

Kaj je torej naš junak, ki s padali skače v brezna? Koliko se spomnim, se je debata začela okoli vprašanja, ali je res športnik, ki je šel preko svojih meja. Očitno smo le razčistili, da je kaskader.

Šala z U2 je bila očitno trši oreh, kot sem mislil. Namig: je kolesar morda tekač? ;)

Predlagam, da končamo, preden se še kdo zaplete v večje nesmisle. :))))))))

Skočil v 190-metrsko brezno

Tomaž Košir, petek, 22. oktober 2004, ob 22:23

Felix Baumgartner je poklicni kaskader, ki od svojih projektov živi, torej jih razumljivo tudi promovira.

U2 je letalo s pogonom. Felix pri preletu Kanala ni imel pogona.

Skupina Monty Python goji humor, ki ga nekateri ne zastopijo, medtem ko jih zabavajo nadaljevanke tipa Naša mala klinika. Za vsakogar se nekaj najde.

Podobnih, zelo polarnih, diskusij na temo felixovih podvigov je po svetu kar nekaj in glede na naravo njegovega početja je to pričakovano, na koncu pa koristno predvsem zanj. "Klubu" slovenskih cinikov, ki redno zaseda na teh straneh, gre torej velika zahvala za izredno promocijo, ki jo je bil deležen z njihove strani. Ob vsem skupaj so nekaj profitirali celo Irski glasbeni velikani, ki so si pred več leti nadeli ime letala...

Skočil v 190-metrsko brezno

Avtor odstranjen, petek, 22. oktober 2004, ob 18:57

Se res ni še nikomur posvetilo, da Srečko B. ni športnik, marveč kaskader, ki premika meje kaskaderstva in samopromocije? ;-)

http://news.bbc.co.uk/1/hi/uk/3112095.stm (ko si bo na hrbet privezal U2, bo lahko kot prvi v "prostem padu" preletel Atlantik :)))

Zakaj vzbuja tolikšno pozornost?

1. Ker je to glavni, če ne kar edini cilj njegovih predstav. Brez publike ni kaskaderstva.

2. Ker s svojim početjem cilja na tisti del naše podzavesti, kjer sta "spravljena" Superman in Batman, očitna Srečkova vzornika (do popolnosti mu manjkata le raketi na gležnjih in čelada s krilci).

3. Ker je Leteči cirkus Felixa Baumgartnerja enako bizaren kot Leteči cirkus Monty Pythona *

* Ko je skočil z viadukta, je naslednjič inovativno prestavil "športno" mejo tako, da je skočil z vrha vlačilca, ki se je s 50 km/h peljal prek istega viadukta. :)))))

Skočil v 190-metrsko brezno

Tomaž Košir, petek, 22. oktober 2004, ob 17:03

Kratek video poleta čez Kanal: tidakrila.com
Pa še: felixbaumgartner.com in redbull.com

Skočil v 190-metrsko brezno

Bojan Leskošek, petek, 22. oktober 2004, ob 16:25

(S. Juvan) "Doseganje takšne razdalje v prostem padu je tako vrhunski dosežek, ki zasluži malo več spoštovanja, kot pa ignorantno javno izražanje osebnega nepoznavalskega mnenja."

Aha, sedaj razumem. Velepoznavalci so postavili naslednjo definicijo:

prosti pad = letenje s fineso 1:3

za katero jaz, ignorant, seveda nisem vedel. Za kar kot bralec Brezna-ljudje, pardon Gore-ljudje, ki redno objavlja članke o tehničnih podrobnostih tega športa, seveda nimam nobenega opravičila.

Absolutno se strinjam tudi s tvojim stališčem, da ignoranti ne smejo diskutirati. Ne smejo niti izražati dvomov. Če smem, bi te predlagal kar za moderatorja teh diskusij. Potem bi lahko kar sproti izločal ignorantske prispevke ali - še bolje - ignorantom za stalno preprečil, da bi se v diskusije sploh prijavljali.

Skočil v 190-metrsko brezno

Saša Juvan, petek, 22. oktober 2004, ob 13:06

[F. Vidmar:]:"Če se sprašujemo, za kaj gre pri vsem tem - gre tudi za močno in natančno načrtovano propagandno akcijo za neko pijačo, saj veste, za katero."

Hvala bogu, da še obstajajo podjetni ljudje, ki s počenjanjem stvari, ki so jim všeč, znajo še kaj zaslužiti. Morda se zdi to lahko, PA NI! Koliko od vas si upa živeti od svojega hobija?!? No?! Me zanima, če se bo kdo javil! Zame je Felix legenda! Kot tudi vsi tisti, ki imajo motivacijo in jajca, da uresničujejo svoje sanje. Za to moraš biti "svinjsko" ustvarjalen in odločen! Ostali pač šihtamo iz dneva v dan za takšne in drugačne plače in ko vidimo nekoga, ki se je odločil drugače, se pač nekje globoko oglasi "faušija". Brez nje bi Slovenci res težko. In če mislite, da je Red Bull pripravljen "kar tako" odšteti "ficke" za nek projekt, poskusite še sami.

(B. Leskošek) "Čeprav o letenju nimam pojma, bi dvomil tudi o podatku, da je prosti pad z 9.000 m trajal 14 min."

Prav zato, ker o letenju nimaš pojma (in očitno tudi interesa ne, da bi to spremenil), bi bilo bolje, če svoje dvome obdržiš zase! Za ilustracijo: Izkušeni "Baserji" so iz Monte Brenta s pomočjo Wing suita (posebne padalske obleke) do odpiranja padala leteli tudi že 2 minuti. Ne gre torej za navpični prosti pad temveč za pravo letenje s fineso skoraj 1:3. (Finesa je razmerje med višino in razdaljo, ki jo lahko iz te višine preletiš). Takšno fineso imajo sodobna športna padala. Doseganje takšne razdalje v prostem padu je tako vrhunski dosežek, ki zasluži malo več spoštovanja, kot pa ignorantno javno izražanje osebnega nepoznavalskega mnenja.

Glede RTV-ja pa samo to:
Letenje je pač bolj vizualno atraktivno kot plezanje na umetni steni, ne glede na to, da gre pri Martini Čufar za najvišji dosežek.


Saša Juvan

Skočil v 190-metrsko brezno

Bojan Leskošek, četrtek, 21. oktober 2004, ob 15:07

[F. Vidmar:]:"Če se sprašujemo, za kaj gre pri vsem tem - gre tudi za močno in natančno načrtovano propagandno akcijo za neko pijačo, saj veste, za katero."

Jaz sem dobil občutek da gre *izključno* za propagando. Kot laik sem si ob branju prispevka razbijal glavo z vprašanjem, v čem je izrednost dosežka. Dokler nisem malo naprej prebral, da je človek postal svetovni (!) prvak po enem (!) letu ukvarjanja s tem "športom" kot edini (!) Evropejec na tekmovanju.

Bolj relevantno je zato vprašanje, ali so za ta reklamni prispevek/spot oglaševalci plačali. Še posebej v zvezi z RTVSlo, ki jo sofinaciramo iz lastnega žepa in ki je "dogodku" tega Avstrijca posvetila več pozornosti kot npr. Marini Čufar, ko je ta postala svetovna prvakinja v športnem plezanju.

PS: Čeprav o letenju nimam pojma, bi dvomil tudi o podatku, da je prosti pad z 9.000 m trajal 14 min.

Skočil v 190-metrsko brezno

Filip Vidmar, četrtek, 21. oktober 2004, ob 11:59

Če se sprašujemo, za kaj gre pri vsem tem - gre tudi za močno in natančno načrtovano propagandno akcijo za neko pijačo, saj veste, za katero. Poročilo o tem neverjetnem in predvsem senzacionalnem dosežku se je istočasno in skrbno (pravzaprav precej površno, kot bomo videli v nadaljevanju) pripravljeno pojavilo v vseh mogočih medijih: v obeh naših TV dnevnikih, v vsaj dveh slovenskih dnevnih časopisih, pa tudi tule.

Članek nekatera dejstva pove tudi po večkrat, obenem pa postreže še z nekaj prvovrstnimi (ali pa tretjerazrednimi, kakor hočete :) traparijami:

- skok je menda trajal 7,5 sekunde,
- na koncu članka je navedeno, da skakalec odpre varnostno (?!) padalo v ZADNJI MINUTI.

"Tisti, ki jim uspe skočiti s vseh štirih objektov, naravnih ali umetnih … ". Torej so most, stolp in zgradba lahko tudi naravni, ne nujno umetni???

"Leta 1999 je podrl dva rekorda, ki veljata še danes." Najbrž jih je postavil, ne podrl, hehe. Če bi jih podrl, menda ne bi veljala.

"… nad Rokavski preliv v Angliji in s posebnimi karbonskimi krili na hrbtu »poletel« preko angleškega Kanala v francoski Calais …" Ožina med Anglijo in kontinentom se imenuje La Manche ("rokav"), Rokavski preliv po naše, ali pa English Channel, Kanal po naše – nikakor pa ne "angleški Kanal". In nikakor ne brez razlage obe varianti v istem stavku, saj bi nepoučeni lahko mislil, da gre lahko za dve različni stvari.

Beseda span ne pomeni mosta, ampak razpon, razpetino oz. lok mosta.

Nenazadnje – avtorica (glede na stil pisanja bi prej rekel, da prevajalka?) članka ima kar nekaj težav z vrstilnimi in glavnimi števniki.

LP

Skočil v 190-metrsko brezno

Blaž Grapar, sreda, 20. oktober 2004, ob 15:56

Tole je morda že malo preveč akademsko. Za kaj pravzaprav gre? Za doseganje neke meje ali za premikanje nekih mej?

Vse meje so namišljene. Meje postavljamo sami. In vsak dan jih premikamo. Premikanje meja, preskok v glavah, to je gonilo razvoja.

Nekoč je nekdo hotel poleteti, tako kot že mnogi pred njim, pa so vsi mislili da je tudi on nor. In potem mu je uspelo. Od takrat človek leti in to ni nič več nenavadnega. Pa čeprav se še zdaj ljudje pobijajo ko hočejo leteti.

Skočil v 190-metrsko brezno

Iztok Ipavec, sreda, 20. oktober 2004, ob 14:38

Zdravo kolegi,

evo mene iz ručka. Sit sem, pa ne še vsega. Vsekakor pa sit lahko tudi malo podiskutiram. Saj je zato forum, ane. Sori za jezik, ki ga uporabljam, ma se mi zdi najboljši za pisat. Se mi zdi, da so se tudi revolucije zgodile brez veze tekom naše blistave preteklosti. Zdaj imamo novo pomlad, čisto brez veze. Pač, Janez je dobil glasov preko svojih meja. Tudi ta diskusija, lahko dobi neznaske razsežnosti, če pomislimo kako se je začela in v članku je par besedic takih in drugačnih in evo nas. Lahko si postavimo vprašanje: kdo smo mi? Ljudje namreč. Ampak dajmo najprej "...meje..." Zares, kje so, zakaj so, kdo jih postavlja?
Letos sem prvič spoznal nekega BASE jumperja, zjutraj je prijazno stopil k meni in me vprašal za kolo. Veš, da sem ga posodil. In bil zraven skoka iz Monte Brenta... Zelo zanimivo moram reči. 20 sekund in vsega je fertik(g). Kaj je presegel ta človeček pri 45 letih starosti. Zakaj plezamo? Totalno brez veze. Jaz plezam brez veze. Ker ne prestavljam mej. Čeprav jih in vedno bolj. Vsak dan in bolj in bolj. Tako jih prestavljam, da sploh ne vem več kje so. Sproti pozabljam kam sem jo postavil včeraj, kam jo bom jutri. Tolko mej je kolikor jih čutiš in moraš jih prestavljati. Vedno znova, da vidiš da jih ni. Brez mej je svoboda in to si želimo. In verjetno, zato je treba skakati in plezati in ...seveda pisati. Igre brez meja. Naj živi meja in njena meja. Cajta mi je zmanjkalo...

za intermezzo lep pozdrav iz zahodne meje


Skočil v 190-metrsko brezno

Avtor odstranjen, sreda, 20. oktober 2004, ob 13:52

"Če nekdo "gre preko svojih meja" in se pri tem ne poškoduje ali celo ubije, pomeni, da so bile te meje zgolj namišljene. Ne moreš prečkati slovensko - italijanske meje, ne da bi pri tem stopil na italijansko ozemlje"

Če se prav spomnim, je pred leti nekaj smukaško navdušenih mulcev tekmovalo, komu se bo uspelo ustaviti čim bliže izbranega drevesa. Zmagovalca, ki je šel preko svojih meja, so pokopali nekaj dni kasneje.

Neumno, kajne? Čemu torej ploskati Felixu (nomen est omen), ki dela podobno neumnost, le smer gibanja je drugačna?

Vprašal sem se tudi, kam konvergirajo meje pri tem "športu" in ugotovil, da k skoku v 3-metrsko brezno brez padala. :))

Skočil v 190-metrsko brezno

Rado Miklavčič, sreda, 20. oktober 2004, ob 13:13

Tomaž Košir: Za športnike velikokrat rečemo, da so "šli preko svojih meja"

Da, ampak to je zgolj ena od floskul, s katerimi športni novinarji (in po nihovem vzoru še kdo) po nepotrebnem onesnažujejo naš jezik. Takih je še kar nekaj, npr.: "borili so se do zadnjih atomov moči (energije,... vstavi poljubno fizikalno veličino, ki se ne "meri" v atomih) ali pa: "pustili so srce na igrišču".

Ko je nekdo to izjavil prvič, se je morda še slišalo poetično in duhovito. Vsi, ki pa take umotvore (javno) ponavljajo, so zame jezikovni siromaki, ki nimajo dovolj domišlije, da bi se sami domislili česa ustreznejšega.

Če nekdo "gre preko svojih meja" in se pri tem ne poškoduje ali celo ubije, pomeni, da so bile te meje zgolj namišljene. Ne moreš prečkati slovensko - italijanske meje, ne da bi pri tem stopil na italijansko ozemlje.

LP
Rado

Politika razdelila slovenske planince

Avtor odstranjen, sreda, 20. oktober 2004, ob 12:04

"The trouble with this country is that there are too many politicians who believe, with a conviction based on experience, that you can fool all of the people all of the time."
-- Franklin P. Adams

"Instead of giving a politician the keys to the city, it might be better to change the locks."
-- Doug Larson

"A politician is an animal which can sit on a fence and yet keep both ears to the ground."
-- Henry Louis Mencken

"The politician in my country seeks votes, affection and respect, in that order. ... With few notable exceptions, they are simply men who want to be loved."
-- Edward R(oscoe) Murrow

"One of the penalties for refusing to participate in politics is that you end up being governed by your inferiors."
-- Plato

"A statesman is a politician who places himself at the service of the nation. A politician is a statesman who places the nation at his service."
-- Georges Pompidou

"The advertisement is the most truthful part of a newspaper."
-- Thomas Jefferson

"People everywhere confuse what they read in newspapers with news."
-- A. J. Liebling

"Once a newspaper touches a story, the facts are lost forever, even to the protagonists."
-- Norman Mailer

Politika razdelila slovenske planince

Tadej Kosmačin, sreda, 20. oktober 2004, ob 11:14

Dejstvo, ki je dokaj transparentno, je sledeče.

1. Večina časopisja je "rdečega" (ali levosredinskega po moderni slovenski politični terminologiji)
2. "Nekdo" je napadel človeka, ki kandidira na "rdeči" list (neodvisno,ha, ha)- torej je "črn".

Posledica: "rdeči" novinarji začno braniti "rdečega" neodvisnega kandidata, ker jih je napadel "črni" nepridiprav. Pri tem uporabljajo vsa sredstva, kot so skesani članki, neutemeljene obtožbe in klevetanja.

Žalostno je samo to,da za vse to plačujemo mi, ki pa ni nujno da smo vsi "rdeči"- levosredinski.
Dolgo bo še, da bomo to spremenili in postali res demokratična država, brez novinarskega terorja.

Težave Planinske zveze Slovenije pa s tem sigurno ne bodo rešene, nasprotno, še slabše bo.

« Prejšnja stran | Število komentarjev: 10127 | Stran 489 od 507 | Naslednja stran »
eXTReMe Tracker