Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Komentarji

Kdaj bomo šli spet

Bruno Fras, petek, 6. september 2019, ob 14:26

Le skromna pripomba: t. i. Kurirska pot (Pot KV) poteka od Gančanov v Prekmurju do Slavnika (ne Kopra); dolga je dobrih tisoč kilometrov.

AN - 03.09.2019

Igor Pavlič, sreda, 4. september 2019, ob 10:21

Čestitke Andreju, kaj naj si pa mislimo o tem, da je med novicami njegov vzpon praktično vse v zvezi s plezalni vzponi, menda niso aktivni le najstniki in zgodovinarji ter znanstveniki, med aktivnimi pa le gospod v petem letu svojega življena? Gre za podatkovne težave ali krizo? Kaj počnejo ostali, menda niso na tajnih "misijah"?

Dva zlata cepina?! Pa že!

Matej Kucler, četrtek, 29. avgust 2019, ob 23:53

Pogumno še naprej, naj te sreča spremlja.

Dva zlata cepina?! Pa že!

Tone Škarja, torek, 27. avgust 2019, ob 11:19

Čestitam za pametne odgovore (in vprašanja) ter želim kar najboljšo prihodnost.

Po Italijanski

Tone Škarja, ponedeljek, 26. avgust 2019, ob 13:59

Zgledna mini literatura! - In še brez pačenja slovenščine, česar je tudi na G-L preveč.

Iztok Tomazin:

Igor Pavlič, sobota, 24. avgust 2019, ob 17:13

Za nepoučene: https://dobranovica.si/tedxtriglav-se-je-izkazal-za-popolno-uspesnico/

Dobrodelna zdravnica

Tone Škarja, petek, 23. avgust 2019, ob 21:52

Dobra niša za upokojene zdravnike.

Sramota vrh Triglava:

Marjeta Štrukelj, petek, 23. avgust 2019, ob 11:26

Se opravičujem za netočno spletno povezavo, mišljen je Intervju, objavljen v Planinskem Vestniku 2015, št. 11 na strani 46. Povezave na članek ne uspem prilepiti na to mesto, zato je bilo sklicevanje nanj moja velika napaka in je vsa moja poved zdaj en velik drek. Je pa v intervjuju navedeno kar nekaj neizpolnjenih obljub v zvezi z dehtečo tematiko od katere se z veseljem poslavljam.

Sramota vrh Triglava:

Matej Kucler, petek, 23. avgust 2019, ob 10:15

Ta članek je tak, kot da bi za to bli krivi Slovenci, amak 3/4 je poleti tujcev na Triglavu. Mogoče ali kar nujno še spisat članek v Angleščini in ga objavit na FB pod tujimi skupinami.

Sramota vrh Triglava:

Marjeta Štrukelj, četrtek, 22. avgust 2019, ob 18:39

Saj ne, da bi ugovarjala g. Podkoritniku, v vsem mu pritrjujem, in ja, prisotnost čistilke bi naredila veliko. Kljub očitani dolžini filozofiranja sem bila prekratka, da bi g. Darko ujel vse povedano: 20 minut od parkirišča in koče Auronzo se nahaja koča Lavaredo, ravno dovolj, da po zajtrku v koči Auronzo tam človek že potrebuje storitve higiene, nove kave in piva pa še ne. In verjemite, trume se valijo tam mimo. Plačljiv WC z vhodom zunaj stavbe je še kako priročna rešitev! Nisem pa mislila, da je treba goste kakorkoli deliti, poudarila sem samo, da imajo gostje koče normalno WC v koči in to brezplačno.

Drugače pa je mene ata učil, da se v gostilno ne pride samo po cigarete in umazat stranišča in imam o tem popolnoma razčiščene pojme.

Tudi če ni pujsov na delu, je treba stranišče redno čistit, saj to počnemo tudi doma, a za razliko od moških nestrpnežev vem, da drek težko spucaš brez vode! Lahko pa nastaviš dovolj košev za papir, da ne leži vsevprek nastlano. Lahko obnoviš prostore in zgradiš WC, ki tudi v pogojih brez vode ne zaudarja. Vse to nove tehnologije omogočajo, samo zastonj niso in zajedajo izkupiček od vhodnih substanc. Le-te po vsej verjetnosti tudi nekaj pripomorejo k slabemu obnašanju. Pred 40 leti, ko je bil nov dom dograjen, takšne tehnologije še niso obstajale, obstajal pa je sindikalni turizem, ki je že kmalu razkril breme neustreznih sanitarij. Omenjanje krivde posameznika ni brezvezno, saj je dotični posameznik na vrhu Triglava že davno prejemal čeke za posodobitve planinskega doma, pa mu reševanje WC problematike ni dišalo. Tudi obljubljal je že javno: https://planinskivestnik.com/novica.php?pid=1059, tako, da to zares ni filozofiranje, ampak konkretna spodbuda (beri brca), da se kaj premakne.
Raje je zagnal pridobitno mašinerijo, planince/ gornike izenačuje s turisti/pohodniki, zdaj je rezultat v obliki dreka tu in nadomešča duh planinstva, ki pa ga, vsaj jaz, močno pogrešam.

Sramota vrh Triglava:

Darko Podkoritnik, četrtek, 22. avgust 2019, ob 08:59

Oh koliko filozofiranja, pa še deljenje na tiste, ki so v koči prenočili in na zunanje "padalce". Kot da so tisti, ki so v koči prenočili pridni, tisti ki pridejo samo na WC pa pujsi? Kaj še, 99% uporabnikov stranišč je gostov koče, le kdo bi se matral cel dan "na najvišji sekret", če ne gre v kočo vsaj na kavo ali pivo? Kdor gre mimo koče, bo tudi potrebo opravil nekje v naravi (tako kot so vsaj malo potrebo opravili tudi vsi obiskovalci koče - saj menda niso mencali 6 ur do "odrešilne" koče).

In ja, seveda bi snažilka pripomogla, pa še kako. Oseba, ki bi samo s svojo prisotnostjo nadzirala red, in občasno tudi malo počistila, bi zalegla več kot vse filozofiranje o krivdah omenjenih posameznikov. To ja pozna vsak, ki je kdaj vstopil v čist ali umazan javni WC. Kjer je možnost, da te bo "gospa ki čisti in mimogrede pobira tringelt za čistočo" nadrla pred drugimi, da si za seboj pustil svinjak, tam se je prav vsak sposoben držati reda. Če pa ni nikogar, nam preostane samo zgražanje in fotografiranje posranih stranišč - ter trkanje na splošno vest, kar je dobro izključno za poletno polnjenje rumenega tiska, ki ima podobno vrednost kot uporabljeni toaletni papir, drugega nič!!!

Sramota vrh Triglava:

Igor Pavlič, sreda, 21. avgust 2019, ob 23:21

Plačljiv WC imajo recimo tudi v Koči pri Savici, cena je 0,5o EUR, vse piše v angleščini, tudi pripomba s puščico, da je pa brezplačni WC oddaljen 250 m. Sem ravno predvčerajšnjim bil tam, ne v WC-ju, pri koči. Tudi na tabli pred vhodom je s kredo spisana ponudba jedač, vse v angleščini, slovenska različica (tipkopis) je sramežljivo "skrita" v vitrini, da jo komaj opaziš.

Sramota vrh Triglava:

Marjeta Štrukelj, sreda, 21. avgust 2019, ob 17:37

Oprostite, svoje, ne sovje.

Sramota vrh Triglava:

Marjeta Štrukelj, sreda, 21. avgust 2019, ob 17:31

Nisem brala članka in najbrž ni potrebno, da ga poznam. Poznam pa Kredarico. Ljudje smo res pujsi, ampak problematiko stranišč na Kredarici pristojni rešujejo že toliko let, da bi morale ukrepati inšpekcije in spodbuditi preusmeritev dobičkov. A brezplačno opravljanje potreb v naravi kot posledica predvidenega ukrepa pa ne bo problematično?

Ali bi ob plačljivih straniščih lahko zagotovili minimalni higienski standard, ki ga zdaj ni? Ob obstoječi tehnični rešitvi verjetno ne. Plačevanje tako smrdljivega in ogabnega wc-ja pa bi bila svetovna sramota! Enkrat v Dolomitih (Tri Cine) ob izrazito tranzitni koči sem že naletela na plačljivo stranišče, ki je bilo kljub velikemu obisku brezhibno čisto. Vhod je zunaj stavbe in ni potrebno niti na kavo, če ti ni do nje. Za goste koče, ki so prenočevali, so bila seveda razpoložljiva brezplačna stranišča v notranjosti koče! Vem, voda tam ni takšen problem kot na Kredarici, pa vendar je razumno le eno: najprej nujno potrebna prenova in potem morda plačevanje za goste, ki ne spijo in se ne hranijo v koči! Samo tako bi morda še šlo, trenutno je edina rešitev dodatno fizično čiščenje in odvoz odpadkov v dolino! Brez jamranja, stvar je Willenpart zavozil že ničkolikokrat, prišel je račun za ignoranco v preteklosti. Stranišča na Kredarici so Willenpartovo ogledalo.

Količina potrebne hrane in tekočin s substancami ali brez njih je lahko predvidljiv element nabave glede na obisk koče, cene dostave in distribucije so zlahka predvidljive, količina odpadkov oz. obvladovanje izločkov pa ne? Dragoceni gostje ki polnijo blagajno, se na drugi strani spremenijo v svinje, ko opravijo sovje potrebe? Opravijo jih na način, na kakršnega jim je to omogočeno! Ali je res tako težko premakniti miselnost? Čistilka v takšnih pogojih težko reši problem, pravzaprav nima na voljo dovolj rekvizitov, predvsem vode, zato je naloga PD Matica, ki je dobilo v last premoženje nas vseh, da poišče in investira v ustrezno tehnično rešitev. Evro za uporabo sam po sebi ne bo rešil ničesar!

Planinca, pogrešanega od lanskega novembra …

Matej Kucler, torek, 20. avgust 2019, ob 21:35

https://www.rtvslo.si/crna-kronika/pogresanega-planinca-nasli-mrtvega-na-sneziscu-pod-kredarico/497322

Planinca, pogrešanega od lanskega novembra …

Matej Kucler, torek, 20. avgust 2019, ob 21:34

Gre za Uroša Šunta, 2x sem ga pred obilno zimo tud sam iskal a zaman.

20 let križa

Tone Škarja, sobota, 17. avgust 2019, ob 11:42

Na križ je bila vdelana ploščica s pomenljivimi mislimi Marijana Krišlja (glej pdf PV). Morda je še tam.

Zakaj ne bi smeli

Marjeta Štrukelj, petek, 16. avgust 2019, ob 18:00

Možiclji pravite? Ah, dajte no... Kje ste pa zvedeli, čemu služijo?

Mene ne skrbi, da bi me graditelji zavedli. Tam, kjer jih jaz potrebujem, jih postavljajo izkušeni in osveščeni gorniki. Ampak oni postavljajo čisto nekaj drugega - možice vendar!

Steber

Tone Škarja, petek, 16. avgust 2019, ob 10:25

Fantastična linija!

Bilten URSZR – 11.08.19

Igor Pavlič, četrtek, 15. avgust 2019, ob 12:54

Pri več kot poldrugem milijonu obiskovalcev po gorah kakšnih podrugi tisoč intervenvcij spoloh ni kakšna velika številka! Zakaj se nihče ne čudi, da je vsak dan po 100 prometnih nesreč, več kot po 10 požarov, najdejo pa še po par bomb in granat na dan itd. Niso pa vsi GRS-jevci prostovoljci, pilot in dežurni zdravnik ter "mehanik" so na Brniku službeno in jim tečejo delovne (nad)ure...

« Prejšnja stran | Število komentarjev: 10291 | Stran 2 od 515 | Naslednja stran »
eXTReMe Tracker