Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Komentarji

Zimske razmere

Matej Kucler, četrtek, 2. maj 2019, ob 21:25

Ne pozabimo: Obvezno zavarovani smo vsi, davke plačujemo vsi, zaposleni pa smo tudi, saj od nečesa moraš živet. Poberejo nam že tako več kot polovica zasluženega.
Tujcem bi moral reševanje računat, kdor nima Evropske kartice ali da je vsaj turistično zavarovan, član tuje planinske zveze.
AN - 30.04.2019

Andrej Pečjak, sreda, 1. maj 2019, ob 17:10

Saj ni bilo za pričakovati, da tega ne bi nihče plezal :) Sedaj, ko je objavljeno na netu, bo tam malo večja gužva, ki se ji da umakniti npr v Manita peč, tam ponavadi ni nikogar...

AN - 30.04.2019

Iztok Tomazin, torek, 30. april 2019, ob 15:37

Smer, ki sta jo plezala Jasna in Andrej je res lepa, primerna za samotne sprehode ali tečajnike. Zadnje desetletje jo z različnimi variantami plezam 2-3x letno, nazadnje marca letos.
Lp Iztok Tomazin

Zimske razmere

Metod Škarja, torek, 30. april 2019, ob 11:20

Ob zgornjem komentarju sem se spomnil nesreč v Repovem kotu pred leti. Ob predhodnih (uspešnih) reševanjih je bilo veliko tovrstnega pisanja. Vsaj ena smrtna žrtev kasneje je bila definitivno zaradi tega, ker zaradi možnih stroškov ni upala klicati reševalcev (kar je bilo po spominu razvidno iz predhodne komunikacije z domačimi).

AN - 30.04.2019

Krešimir Klasan, torek, 30. april 2019, ob 08:41

Smer "Pozabljeni raz" v Skradelinu je bil že preplezan v ranih 70-ih letih od strani zagrebških plezalcev. Je pa res da podatkov o vzponu ni na internetu, bi se pa podatke dalo izbrskati iz kartotek (papirnatih) zagrebških plezalnih odsekov. V plezalnih kartonih starejših plezalcev je navedeno kar nekaj "neznanih" vzponov, predsvem v lažjih stenah kanjona Paklenice! "Pozabljeni raz" so potem večkrat ponovno odkrivali, ne nazadnje tudi od strani Paola i Sare, ki sta ga imenovala "New Age, Old Style", in so tudi naredili skico, ki bi jo lahko pripel, če bi vedel kako. Tisti raz sam tudi sam plezal trikrat, večinoma s tečajniki alpinističnih šol.
Lep pozdrav,
Klacko AOŽ Zagreb

Zimske razmere

Primož Auersperger, ponedeljek, 29. april 2019, ob 22:03

To računanje nekaterih akcij je lahko precej dvorezna zadeva. Marsikdo bi potem v strahu ne poklical. Naj se računa vse in uvede ustrezno (obvezno) dodatno zavarovanje kot pri avtomobilskem zavarovanju ali pa naj se ne računa kot do zdaj nič. Se pa strinjam z nekaterimi predhodniki, da so taka reševanja vedno "dobro branje", ki potegne za seboj kup veleumnih komentarjev.

Zimske razmere

Igor Pavlič, ponedeljek, 29. april 2019, ob 21:14

Spomnimo se, kako so po sodiščih vlačili vodjo izleta na Košutnikov turn. V Planinski vestnik je inž. Pavle Šegula priobčil krajšo študijo: Šegula, Pavle (1990). Nesreča na Košutnikovem turnu. Planinski vestnik, letnik 90, številka 12, 90, št. 12 (1990), str. 523-526.

Kranjski alpinisti

Tone Škarja, ponedeljek, 29. april 2019, ob 16:42

Že starodavni francoski film "Zvezde opoldne" kaže, kako alpinisti partizani vodijo nemškega ujetnika po nekem grebenu. Ta se v nekem trenutku njihove nepazljivosti požene v kuloar in se na dnu postavi na noge. Nihče ni streljal za njim, le priznanje junaštva.

Kamera

Jaka Ortar, ponedeljek, 29. april 2019, ob 11:54

70 cm novega snega je odebelilo snežno odejo na 220 cm, kar je novi sezonski višek te sezone. Snežena ohladitev prihodnji vikend bo verjetno še povečala skupno višino snežne odeje.

Aljaska - Revelation 2019

Tone Škarja, ponedeljek, 29. april 2019, ob 09:17

Vitezom "okrogle mize": To je alpinizem!

Zimske razmere

Matej Kucler, nedelja, 28. april 2019, ob 18:06

Področje, ki ga ne bodo nikoli rešili, saj očitno nekateri nočejo, da se ga reši.

Zimske razmere

Silvo Baznik, nedelja, 28. april 2019, ob 14:15

Skupina pohodnikov ima običajno svojega vodnika in ta odgovarja tudi za to, da posamezniki imajo primerno opremo. Ne gre za kaznovalno mislenost temveč za neštetokrat povdarjeno miselnost, da je potrebno iti v gore s času primerno opremo. Vodniki so bili izšolani tudi za to, da preverijo in odklonijo vodenje neustrezno opremljenih posemeznikov. Mar ni dovolj nesreč, ki se zgodijo tudi dobro opremljenim planincev in zakaj bi tolerirali neustrezno opremljenih in vodenih skupin. Moje osebno mnenje je, da dokler ne bo, na žalost, denarnih kazni, bo v naših gora vedno več takšnih primerov. Saj to ni osamljen primer, mar ne?

AN - 23.04.2019

Jaka Ortar, nedelja, 28. april 2019, ob 09:38

V ponedeljek so Erceg, Šafar (oba smuči) in Kosem (deska) smučali z Velikega Oltarja proti Grlu in nato po "pršičasti grapci" v Kotel pod Oltarjem. Grapa se nahaja naravnost nad vstopom v klasično smučarsko smer; kjer klasika preči v desno proti M. Oltarju, se novi prehod požene v levo na greben. https://www.snezak.si/razmere/z-oltarja-v-kotel.html

Visoka cena

Matjaž Novak, nedelja, 28. april 2019, ob 00:27

"Posledice tega divjanja so za divjad in za preostale divje živali dobesedno pogubne"
Za "divjad in preostale divje živali" je najbolj poguben hrup ki nastane, ko se vroči plini zgorelega smodnika prebijejo na plano iz puškine cevi.

Zimske razmere

Metod Škarja, sobota, 27. april 2019, ob 18:17

Ne vem zakaj bi morali takoj nekomu nekaj računati. To je zame tipična kaznovalna miselnost, za katero se ve, da ima od vseh drugih možnih najmanj učinka. Moramo biti turistično prijazna dežela in sem spada tudi to, da se vsaka napaka takoj finančno ne kaznuje. Zagotovo v širšem smislu taka politika naredi več škode kot koristi. Potem skavtom in povsod, kjer bi se zgodba razširila (mislim npr. zunanji tisk), ne bi ostali v spominu požrtvovalni in prijazni reševalci, ampka predvsem visoka cena. Če pa bi se že tako gledalo na čim manjše stroške, bi lahko kdo z njimi ostal dovolj dolgo, da bi se pobočja spet omehčala, pa bi lepo peš sestopili, podobno kot so prejšnji dan prišli brez problemov do tja.

Zimske razmere

Silvo Baznik, petek, 26. april 2019, ob 19:19

... še vedno ne vemo, kdo je kril stroške reševanja: skavti, zavarovalnica ali kdo drug? So imeli primerno opremo ali ne?

V kratkih hlačah

Lojze Budkovič, petek, 26. april 2019, ob 14:44

Množični obisk gora povzroča tudi opisane dogodke. Kar vidiš na lastne oči, je še malo posledic. Bohinjska postaja GRS je močno obremenjena prav s takimi dogodki. Fantje so vztrajni in gotovo premalokrat nagrajeni s hvaležnostjo tistih, za katere prevečkrat izpostavljajo svoja življenja.
Mali Raskovec je po novem del Bohinjsko-Tolminskega grebena.

Zimske razmere

Peter Strgar, četrtek, 25. april 2019, ob 06:27

Kot je bilo napisano včeraj v Slovenskih novicah, je šlo za reševanje čeških skavtov, ki jih je pri bivakiranju pod Malim Raskovcem "presenetilo" da je bila noč hladna in zjutraj vse ledeno.
Podobna zgodba kot aprila leta 2008, ko so reševali belgijske skavte nekje nad Možnico proti Jerebici.

Biti mlad

Iztok Snoj, sreda, 24. april 2019, ob 16:39

Biti mlad ali pa morda tudi - kako živeti svoje sanje, in ostati živ.

Zimske razmere

Igor Pavlič, sreda, 24. april 2019, ob 12:56

Zakaj nekatere incidente po hribih opisujejo do zadnje obisti, o nekaterih pa je razglašen takorekoč embargo na podatke o vzrokih, udeležencih in še čem, kot da bi šlo za poltajno akcijo? Saj nikogar ne zanima poimenski seznam teh rešenih ljudi, ampak pri vseh prizadevanjih za informiranje, opozarjanje, komisijah v te namene itd., je pa res nekoliko čudno, da o tem dogodku ne vemo uradno tako rekoč nič več kot na dan intervencije oziroma neljubega dogodka.
Na misel mi je prišel tudi požig Kocbekovega doma na Korošici. Izvedeli smo, da je neka Poljakinja z otrokom gor grede prevzela od sestopajoče gospodarice doma neke ključe (od česa?), potem zanetila hišo s petrolejem, nikoli pa nismo izvedeli, če so žensko ovadili, opustili ovadbo, da je predmet kjerkoli v postopku, ne na tožilstvu, ne na sodišču!
Zakaj te skrivnosti in komu služijo, če vemo, da po sodiščih včasih preganjajo za izterjavo stroškov ljudi, ki so obtičali v kakšni steni in so jih reševali, vlomili v kakšno kočo ali bivak itd.
PA recimo: Naj žive razlike!

« Prejšnja stran | Število komentarjev: 10167 | Stran 2 od 509 | Naslednja stran »
eXTReMe Tracker