Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Komentarji

Selfieji krivi

Boris Strmšek, četrtek, 6. februar 2020, ob 22:48

Matjaž Novak, se že veselim dneva, ko mi boste razložili in pokazali vaš optimalen način varovanja. Ampak bo treba prav na tem mestu. Pa saj bo šlo, saj verjetno ste inštruktor, vodnik, gorski reševalec in še kaj...

Selfieji krivi

Matej Kucler, četrtek, 6. februar 2020, ob 21:15

Sram je lahko take, ki kličejo GRS in so nepoškodovani ali slabo opremljeni brez derez/cepina in zdrsnejo in jih je treba reševat. Izkoreščevalci sistema !!! Koliko in kje povsod že hodil, plezal, večinoma sam pa sem vedno prišel nazaj. Vedno mislim, razmišljam in se dobro odločam. Če mi takrat ne uspe priti tja gor a nič zato cilj sem že dosegel, ker se pravočasno obrnil. Lahko ponovim že čez 2 dni, ko bodo razmere dopuščale. Pa od kar se znebil družbe, ki hoče vedno več se počutim boljše, tista prava svobodo v gorah, ko poslušaš sebe in se ti ni težko obrnit.

Selfieji krivi

Andrej Kecman, četrtek, 6. februar 2020, ob 08:21

Igor.
Ni ravno tako kot se ti je zapisalo. Ne vem kaj naj bi danes pri vzgoji obiskovalcev gora pogrešali. PZS, GRZS, ZGVS so ločene organizacije imajo pa veliko skupnega.
PZS ima komisijo, ki se ukvarja z vzgojo mladine, ima programe.
PZS ima komisijo za alpinizem in tudi športno plezanje, imajo programe vzgoje in programe usposabljanja za strokovni kader.
PZS ima vodniško komisijo, ki usposablja kader za vodenje planinskih izletov tako mladine kot odraslih in njihovo vzgojo.
Nekatera planinska društva imajo tudi gorniške šole, ki so namenjene planincem, ki jim je letno obiskovanje gora premalo, alpinizem pa preveč.
Vse to skupaj pa tvori bazen kadra za GRS, gorski vodniki so pa profesionalci, pa vendar so pogoji za njihovo šolo taki, da veščine pridobimo v okviru društev včlanjenih v PZS.

Vaja Sinji slap 2020

Andrej Kecman, četrtek, 6. februar 2020, ob 06:59

Milan. Kot si napisal. Lepo si napisal.

Selfieji krivi

Matjaž Novak, sreda, 5. februar 2020, ob 21:33

Na selfeju gospoda Strmine je moč opaziti ne čisto 100% optimalen način uporabe opreme. Je krivo izobraževanje?

Legendarna

Miro Koder, sreda, 5. februar 2020, ob 11:09

Tonka še na mnoga leta. lp!

Selfieji krivi

Igor Pavlič, torek, 4. februar 2020, ob 11:11

izobraževanje in vzgoja sta pa res zakon! Zgodovina slovenskega alpinizma sta živ dokaz, da so bili vsi nesluteni uspehi slovenskih alpinistov ter drugih plod dolgoletnega izobraževalnega in vzgojnega procesa, kar danes zelo pogrešamo kljub javno-zasebnemu partnerstvu na tem področlju. Iskremo rečeno tega partnerstva ni, PZS ima svoje programe, Zveza gorskih vodnikov svoje (za kandidate samo!), GRS in GRZS svoje itd, podobno je tudi na področju cestnega prometa in še kje, najbolj urejeno izobraževanje in osveščanje ter vzgojo podmladka ter dela z mladino imajo pri nas urejeno gobarji in lovci, za zgled so nam pa lahko gasilci! Tam pač ni vzporednih in by pass "društev". ki bi se šli vzgojo in izobraževanje. Le zakaj ne, je pa vsem verjetno jasno.

AN - 04.02.2020

Nejc Pozvek, torek, 4. februar 2020, ob 08:56

Pozdravljeni.

Najprej velja - kot že v oceni sezone - pohvaliti vztrajnost piscev AN; in še enkrat: upam, da nas ne čaka usoda iz ocene seznoe. Bi se pa prav ocen/ocenjevanja vzponov rad dotaknil v tokratnem komentarju. Že več let opazujem (vedno večjo) anarhijo na tem področju; vsak malce po svoje, čeravno imamo že desetletja sprejete standarde, kako neko plezarijo "zabeležit" v obliki ocene. Verjetno velja v prvi vrsti malce korekcij uvesti že v AN, predvsem pa pripraviti osvežitev tematike v obliki kakšnega prispevka v Alpiročniku. Vsaj ločiti med zimo in poletjem bi bilo dobrodošlo. Itn.

Seveda pa lahko rečete tudi, da ne plezamo zaradi ocen ...:)

Umrl je Jože Dobnik

Tone Škarja, ponedeljek, 3. februar 2020, ob 11:57

Vsa čast mu!

Belka in metulji

Jaka Ortar, nedelja, 2. februar 2020, ob 10:05

Kdo si sploh prizadeva za rekonstrukcijo ceste prav gor do sedla in čemu?

Ekološka taksa se že sedaj pobira le za cesto do zapore pri podoru. Prek podora do vrha, čez pentljo in nazaj se pelješ prek črte zakona in zato verjetno brezplačno (tam bi lahko še policija fajn zaslužila, 300€ za vožnjo + nekaj za parkiranje, pravne osebe pa 1000€). Vsako leto se pobere okoli 15.000 ekoloških taks po 5€, torej pribl. 75.000€; tudi brez obnove/gradnje se bo ta taksa pobirala še naprej.

"Če je (ceste) ne bo, bomo dolino še bolj siromašili." Saj cesta je in še naprej bo, v čem je torej problem? Ali kdo pritiska, da se mora taksa ukiniti, ker cesta ni odprta do vrha? Ali bi jo radi dobili obnovljeno in potem ("upravičeno") povišali takso?

"Vzpostaviti cesto do vrha, ker so tam parkirišča, sočasno graditi parkirišče na planini, začeti uvajati javni prevoz in omejiti število vozil na samem hribu."
Pred 2 letoma, ko sem bil nazadnje gor na sedlu, je bilo prostora za legalno parkiranje (znak TNP, klopca) za kakih 20 avtomobilov. Še večje parkirišče je tik pod sedanjo zaporo ceste. Vse ostalo (travce) niso parkirišča (Zakon o TNP - parkiranje dovoljeno le na za to označenih mestih). Tole s parkirišči je malo za lase privlečen argument za ureditev dostopa do vrha.

Narava je sama poskrbela za zmanjšanje obremenitve nad podorom, to naravno darilo je treba izkoristiti in cesto tam fizično zapreti. Spodaj nekje pri planini urediti parkirišča, do parkinga pri Rdeči skali pa urediti skupinski prevoz. Če bi imela zadruga resen namen narediti, kar je zapisano v zadnjem odstavku (parking, javni prevoz, zmanjšanje prometa), bi prav vse to že lahko izpeljala - tudi brez zadnjih nekaj 100 m ceste. Tako pa se to sliši bolj kot PR dodatek, podobno kot beseda "ekološka" pri poimenovanju takse.

Belka in metulji

Matjaž Ferjančič, sobota, 1. februar 2020, ob 19:35

Cesta predstavlja vir dohodka? Seveda, eni jo zgradijo, drugi pa pobirajo cestnino.
Morebiti bi lahko domačini pristopili malce drugače: cesto zapreti že v dolini za VES motorni promet in tam narediti parking, razširiti gostinsko ponudbo in prenočišča, omogočiti prevoz s kočijo na sedlo ali E-avtobus (vključen v ceno parkinga) dokler je cesta prevozna, izposoja kolesa, voditi turiste iz doline na Planino na prikaz tradicionalnih veščin in pokušino dobrot … s čim manj posega v naravo. To dragi Vidmar, da si absolutno naklonjen naravi - vedno ko je cesta prevozna in je ferker 500 avtomobilov/dan - pa … prićaj ti to svome dedu!

Bilten URSZR – 30.01.20

Andrej Kecman, petek, 31. januar 2020, ob 08:01

Za Krvavec so bili na poti tudi GRS Ljubljana.

Reševanje, plačevanje ...

Igor Pavlič, torek, 28. januar 2020, ob 16:22

g. Pozvek, se opravičujem, očlitno sem spregledal vaše vprašanje v zvezi s članarino B. Zakaj ste (če sploh) spraševali, če je pa jasno, do katere višine stroškov so kriti računi za reševanje. Mimogrede, v Avstriji stane minuta letenja reš. helikopterja nekaj manj kot 100 EUR. Gre pa za namenske reševalne helikopterje, pri nas delajo pretežno z mnogo večjimi in težjimi ter močnejšimi, kar je pa seveda bistveno dražje..., itak plačajo drugi. To je približno tako, kot če bi po cestah ponesrečence namesto z rešilci v bolnišnice vozili s protokolarnimi mercedesi ali patrijami. Slabše za ponesrečence, dobro za nikogar.

Reševanje, plačevanje ...

Matej Kucler, ponedeljek, 27. januar 2020, ob 21:56

PZS A članarina ni nujna a je zelo priporočljiva za tujino, je dovolj tudi turistično zavarovanje pri recimo zavarovalnici Trig...... Pride letna premija +- 60 evrov (tud za 1-3 dni gre) in krije tudi helikoptersko reševanje. Poleg tega imaš v tem turističnem zavarovanju tudi za primere, če se kaj zgodi v dolini. To velja za planinstvo, hribe, gore do nekje višine našega Triglava. Za kam višje, alpinizem je dober Coris zavaruješ za par dni.


Reševanje, plačevanje ...

Marjeta Štrukelj, ponedeljek, 27. januar 2020, ob 16:30


Še eno bolj pomembno vprašanje obstaja: Ali je Marči že dobila nove roza žabe?

Jaz sem pred dvajsetimi leti v gorah mojemu spremljevalcu žrtvovala modrc, ko sem mu zaustavljala krvavitev presekane žile v zapestju, pa še do danes nisem dobila novega. Nekaj časa mi je še obljubljal, zdaj pa se samo reži, kadar mu očitam – kot da je to smešno, a?
Kar naprej se izgovarja, da prodajalki z roko pokaže velikost košarice, potem pa da je vedno tepen …

Aja … B članarina? Ne, ne bo dovolj.

Reševanje, plačevanje ...

Gorazd Pozvek, ponedeljek, 27. januar 2020, ob 14:28

G. Pavlič, pojasnilo PZS sem seveda prebral, ker pa je napisano na dolgo in široko, sem v svojem komentarju konkretno vprašal, ali bi se takšno reševanje pokrilo iz članarine B. To vprašanje mi je zastavilo kar nekaj kolegov, ki redno hodijo na turno smuko v Avstrijo in niso prepričani, da jim bo B članstvo zadostovalo. Kaj pa vi menite, jim bo?

Reševanje, plačevanje ...

Marjan Bohnec, ponedeljek, 27. januar 2020, ob 12:45

ta zgodba sicer deluje precej fikcijsko ali pa kot reklama za članstvo v alpenferajn Celovec.
Bi bilo pa dobro s strani PZS in zavarovalnice da pakete članstva in zavarovanja oblikuje tako, da tudi najmanjše zavarovanje, ki še vsebuje reševanje v tujini potem tudi krije vse stroške enostavnejše oblike takega reševanja (v zgornjem "primeru" reševanja je šlo za enostavnejšo - cenejšo obliko reševanja)

Reševanje, plačevanje ...

Igor Pavlič, ponedeljek, 27. januar 2020, ob 12:03

Kaj je res težko razumeti vrste posamezih zavarovanj, ki jih ponuja članstvo v PZS? V Sloveniji pokriva stroške helikopterjev in ostalih transportnih sredstev ter žive sile reševalcev običajnih zdravstvenih zavarovancev kar ZZZS, pogoj je le, da si ranjen ali bolan, z zdravimi, izgubljenimi na terenih in zablodedili se pač ta zavarovalnica ne ukvarja, kar je seveda razumljivo. Kaj krije in česa ne Generali članom PZS glede na vrsto zavarovanja pa so na Planinski zvezi že razložili:https://www.pzs.si/vsebina.php?pid=79

Reševanje, plačevanje ...

Gorazd Pozvek, ponedeljek, 27. januar 2020, ob 11:38

Kolikor razumem, je g. Stojan član Planinskega društva Celovec - Alpenverein in nam je predstavil, kako je z reševanjem in poplačilom stroškov za reševanje in zdravljenje v tem primeru.
Zastavlja pa se vprašanje, kako bi bilo v primeru, če bi bil član enega od slovenskih društev oz. PZS s plačano B članarino in bi se ta nesreča zgodila v Avstriji, npr. na turni smuki oz. pri alpinistični dejavnosti, Ali bi tudi v tem primeru imel pokrite vse stroške helikopterskega reševanja in zdravstvene storitve.
Po mojem razumevanju NE. Torej bi del stroškov moral kriti sam?
Verjetno pa bi s članarino A šlo skozi. Ali prav razumem?

Tonač

Marjan Bradeško, ponedeljek, 27. januar 2020, ob 07:14

Če hoče kdo še kaj več prebrati, takole sem Tonača nekoč intervjuval za Planinski vestnik: http://www.planinskivestnik.com/files/File/PV_2007_09.pdf#page=19

« Prejšnja stran | Število komentarjev: 10409 | Stran 2 od 521 | Naslednja stran »
eXTReMe Tracker