Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Komentarji

Gori, doli, naokoli

Tone Škarja, četrtek, 7. november 2019, ob 08:43

Pa vendar: kje ste nekdanji vrhunski alpinisti? V bzns.

Spominska soba

Tone Škarja, četrtek, 7. november 2019, ob 08:35

Odlično, Iztok, vredno razmisleka! - T

Gori, doli, naokoli

Andrej Kecman, četrtek, 7. november 2019, ob 08:32

Jaka.
Lepa hvala za še en lep prispevek, res znaš napisati, škoda da ne napišeš večkrat kaj.

Tale s polurno igro na Zlatorogovih policah pa zmaga.

Podelitev

Miro Koder, ponedeljek, 4. november 2019, ob 00:07

Čestitke. Lp!

Javno pismo

Igor Pavlič, sreda, 30. oktober 2019, ob 18:23

Rešitev je seveda več, izhodišč do koč in vrhov ter še kam drugam je veliko. Ena možnost je, da lastnik uredi parkirišle in kasira parkirnino, recimo na parkomatu, tako, da ni treba nikogar izsiljevati s tistimi listki; tako so imeli nekoč urejeno v v zatrepu na koncu Zajzere, pa dandanes tam nihče več ne kasira, parkomate je pa uničil čas. Za površine, primerne za parkirišča, lahko lastnik da tudi z najem Planinskemu društvu, ki ima v lasti kakšno kočo nad njim in potem njihov gospodarstki odsek upravlja z njimi, seveda je potem problem zunaj sezone, kasiranja itd., pri nas se itak ne morejo med sabo ničesar zmenit. Lep primer je bial dolga leta Jasna, pa še marsikje, spomnimo se, ko te je kar nekje na poti od Mostnici v Voje presenetil kak mladec ali kak drug domorodec in hotel kasirati potnino, mostnino ali ne vem kakšen prispevek, takso etc.
Končno pa oskrbnik koče, ki je v lasti planinskega društva, nima s tem nič, to je problem na relaciji lastnika zemljišča, občine ter gospodarskega odseka društva, ki ima v lasti kočo. Seveda izhodišča niso namenjena le dostopu do ene in edine koče, nad Vrati recimo ljudje hodijo do Staničeve koče v lasti PD Gorje, na Kredarico v lasti PD Ljubljana-Matica, na Pogačnikov dom v lasti PD Radovjlica in še kam, morda sploh ne do koč in domov, ampak kam drugam. Zadeva ni tako enostavna, kot si nekateri predstavljajo! Kdo bo kasiral, če avto pustim na Jermanci recimo? PD Kamnik, Gojitveni zavod Zlatorog, kamniška občina, Policija, ker se od Doma v Kamniški Bistrici sploh ne sme z avtom naprej, je tam enoznačen znak za prepoved, ne v Konec, ne na Jermanco, nikamor!? Pa kar vse nekako deluje tam že mnoga leta brez problemov! Menda to ni odvisno od vremena? Zakaj nihče ne kasira na Ljubelju, v Možnici, Bavšici, Kotu, Krmi in še kje? Kakšna je razlika med cesto v Krmo in tisto v Vrata ali mimo Tolminke, do odcepov do Planine za Liscem in množice drugih? Režimi so povsem različni.

Javno pismo

Marjan Bohnec, sreda, 30. oktober 2019, ob 14:27

Vsi se bomo morali sprijazniti s tem, da imamo državljani Slovenije, pa tudi tuji turisti pravico obiskovati naše naravne lepote. Večina obiskovalcev Kofc plačuje davke v Sloveniji, verjetno se nekaj davka pobere tudi od koče na Kofcah. Del teh davkov se lahko nameni za ureditev parkirišč in WC-jev, osebni avto je pa verjetno edina realna možnost za tovrstni turizem.
Če pa ima lastnik zemljišč ob cesti škodo zaradi turistov pa naj premisli ali je ta škoda večja kot bi bili stroški vzdrževanja ceste, kot če bi npr. Kofce zaprli in mu občina ne bi več vzdrževala te ceste.

Javno pismo

Marjan Bradeško, torek, 29. oktober 2019, ob 18:15

Absolutno podpirma pisanje g. Marka in predlagam, da se ljduje malce spomnijo besede "sodelovanje". Nenazadnje tudi koča, v katere prihajajo gosti, lahko pomisli, da bodo nekje parkirali - in ker verjetno odvaja turistično takso, naj na to pomisli tudi občina. Obiskovalci pa - ja, če že morate na takšno ali drugačno potrebo, tistih 100 metrov v gozd tudi ni težava, pa kakšno deblo ali skala sta tudi tam, da za sabo počistite. Občina pa - najem prenosnega stranišča je zelo poceni in za kritične 4 mesece verjetno na nekaj mestih ne bo nikoga spravil na kant. Skratka, sodelovanje, spoštovanje in kulturno obnašanje, pa bo šlo. Pa vedno pomislite - kaj, če bo danes nekdo tule zapeljal v gozd? Bo lahko pel z velikim traktorjem mimo? Kaj, če bo nekod prav danes hotel naložiti tele hlode ob cesti? Saj so mesta, kjer brez škode parkirate. Nenazadnje pa - a se je res treba iti internetno planinstvo - če piše na internetu, da je ena koča najboljša, a je res treba vsem teči tja? Če piše, da so macesni na Slemenu tokrat pa res lepi, a je vsem treba teči tja? In tako naprej. Kar naravnost povem - letos sem bil na treh turah, kjer v vsem dnevu nisem srečal človeka. Pa je bila le ena od njih alpinistična. Prostora je za vse. Le spoštujmo se! Predvsem pa spoštujmo tiste, ki so tam! Ki so bili tam pred nami. Domačine.

Javno pismo

Silvo Baznik, torek, 29. oktober 2019, ob 18:14

Vsekakor je veliko resnice v pisanju in tudi dejanju marsikaterega obiskovalca hribov. Če bi se vsak vprašal, ali bi to in to naredil tudi pred vrati svojega doma in si tudi odkrito odgovoril ter nato odgovoru primerno obnašal, bi bilo veliko manj slabe volje in več reda.

Javno pismo

Darja Zaplotnik, torek, 29. oktober 2019, ob 14:25

Gospod Mali, z vami se absolutno strinjam v smislu ureditve izhodišč na najbolj obremenjenih planinsko pohodniških področjih. Torej parkirišča, WC-ji in obvestilne table, kjer je jasno zapisano kaj se sme in česa pač ne. Sploh na privatnih zemljiščih. Na senčni, torej avstrijski strani Zajmenovih peč in še dalje, je to dosledno urejeno. Večina obiskovalcev se točno zaveda omejitev tam, ker pač znajo globoko usekati po žepu. Pri nas gre žal še vedno po domače in po balkansko...če ne drugje, pa toaleta med vrati. ;)
Osebno vas podpiram pri tem, da tudi za vaše področje vztrajate pri ustrezni ureditvi, ki bo navsezadnje koristna in dobrodošla za vse, nas obiskovalce in vas lokalce.

Lep pozdrav,
DarjaZ

Javno pismo

Iztok Snoj, torek, 29. oktober 2019, ob 09:08

Gospod Marko, lepo napisano.

Javno pismo

Primož Auersperger, torek, 29. oktober 2019, ob 08:54

Namesto, da bi vsi skupaj stopili skupaj v smeri dohodkov iz turizma, se spet kažejo parcialni, ozkogledi interesi. Mimogrede je omenjeno "jamranje" župana o stroških vzdrževanja ceste. Me zanima, kako bi se zmenili za vzdrževanje ceste iz privatnih žepov parih lastnikov. Tako občina iz javnega denarja skrbi za prehodnost ceste, na ta način vlaga v turizem. Po drugo strani pa iz istih javnih sredstev skrbi za dostopnost privatnih zemljišč. Zakaj pa bi ta morala biti dostopna? Malo več želje po sožitju in tudi v slovensko blagajno se vo nateklo še več denarja od turistov.

Jugova smer

Igor Pavlič, ponedeljek, 28. oktober 2019, ob 09:28

Sarkazem je seveda vedno dobrodošel, le kaj naj bi bilo narobe z njim? Ne preganjajmo ga po nepotrebnem, saj malo pa le popestri to dolgočasno sceno v naših stenah, vsaj sodeč po poročilih v Alpinističnoih novivah! Očitno so vsi akterji, razen nekaterih izjem, aktivni drugje po tem planetu in ne "poročajo"! Brez zamere, malo heca nikoli ne škoduje! Vsekakor ti želim veliko doživetjij po gorah, kamorkoli te bo zaneslo! Hiti počasi!

Po petdesetih

Franci Savenc, nedelja, 27. oktober 2019, ob 18:27

Mitja Košir: Za osvežitev zgodovinskega spomina.
Leta 1969, 14. in 15. julija, sta Stane Belak in Boro Krivic splezala Hruško (La Pouar), Marjan Manfreda in Mitja Košir pa Majorja (via Maior) v steni Brenva.

Po petdesetih

Tone Škarja, sobota, 26. oktober 2019, ob 08:09

Na zdravje!

Jugova smer

Primož Lavrič, petek, 25. oktober 2019, ob 13:59

Do Guinessa je še daleč. :) Meni osebno se čas ne zdi nič posebnega in tudi vmes nisem pretirano gledal na uro. Zgolj povzetek. Iz Vrat do vrha Stenarja sem potreboval dobri 2 uri in pol. Z vrha Stenarja preko Dovških vrat na vrh Bovškega Gamsovca slabo uro. Z vrha Bovškega Gamsovca preko Luknje in mimo bivaka pod Luknjo nazaj v Vrata pa sem bil v uri in pol. Ne vem kaj je s tem narobe. Sarkazem je popolnoma nepotreben.

Jugova smer

Igor Pavlič, petek, 25. oktober 2019, ob 12:56

Primož, kako si v petih urah opravil vse to, če si za smer porabil dve uri, verjetno le eno, saj ni daljša od 1000 m, si torej za dostop, sestop s Stenarja ter za dosego B. Gamsovca ter sestop v Vrata porabil rekordno malo časa. Pa saj to je za v Guinessa! Iskrene čestitke!

Predavanje 24. 10.

Franci Savenc, sreda, 23. oktober 2019, ob 11:21

.. na fedrajnu = mišljen "njihov prostor" ob četrtkih zvečer v gostišču Žabec na Prulah, Žabjak 12, Ljubljana

Bled, a srečen

Iztok Snoj, torek, 22. oktober 2019, ob 20:31

Ni jasno, zakaj ljudje rinejo nekam, kjer jim ni všeč. Plačano pridušanje po moje ni najboljši razlog. Če človeku Bohinj ne ustreza, pač ne gre.

Bled, a srečen

Renata Krauthaker, torek, 22. oktober 2019, ob 19:24

Lahko je nekoga šimfati, ki ni iz naše vasi. Da bi sami zmogli napisati članek o Bohinju, pa bognedaj. Raje počakati na naslednjega, ki si bo to spet drznil

Bled, a srečen

Igor Pavlič, torek, 22. oktober 2019, ob 18:39

Komaj čakam, da zalaufa tisti nov swinger klub tam, a o tem pa Kaliišnik nič besede?

« Prejšnja stran | Število komentarjev: 10334 | Stran 2 od 517 | Naslednja stran »
eXTReMe Tracker