Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Komentarji

Mana v nebo

Peter Podgornik, petek, 13. september 2019, ob 10:40

Čestitke obema za lepo smer, ki sta jo v iskanju težav dobro speljala.
Marsikje po naših stenah še vedno čakajo podobne linije.

Interventni odvzem

Igor Pavlič, petek, 13. september 2019, ob 09:03

Ploščina Slovenije je nekaj čez 20.000 kvadratnih kilometrov. Baje je bilo medvedov spomladi skoraj 800, "odvzeli" so jih v tej kampanji nekaj čez 100, tako da naj bi jih zdaj bilo najmanj še dobrih petsto. In če upoštevamo, dajih je po navedbah uprave in ekspertov TNP-ja tam skoraj deset, po nekaj pa še v Karavankah in KSA-ju, v okolici Nanosa in Brkinih ter na Cerklnaskem, vemo pa, da jih v Prekmurju, Brdih in še kje ni, nam ostane največ še 12.000 -15.000 ploščine Slovenije, kjer naj bi pa šarilo še najmanj 500 medvedov ali po en osebek na 30 kvadratnih kilometrih, to je na po 5x6 kilometrov velikih področjih po eden v povprečju. A se zdi komu to verjetno, saj vemo, da ne gre za črede?! Sam sem precej hodil po Javornikih med Palčjem, MAšunom ter Cerkniškim jezerom, ker imamo tam dva gozda in smo imeli seveda razne opravke,.z otroci smo pogozdovali itd., nobenih težav nismo imeli z medvedi, izjemno redko smo jih sploh videli, kaj šele, da bi prišlo do konfliktov. Kako je sploh možno, da pri tolikšni gostoti medvedje populacije ni več zverinskih napadov le-teh?

Interventni odvzem

Iztok Snoj, četrtek, 12. september 2019, ob 23:30

K publikaciji o primernih odzivih človeka ob srečanju z medvedom lahko na podlagi lastnih izkušenj dodam, da mi je všeč. Dodam lahko le to, da so pred leti nekateri priporočali vpitje in druge vrste galamo. Gledano to metodo nekoliko drugače - vsekakor sam tudi sam umakam pred takimi zoprnežimi. Je pa kočljivo, če bi bil medved bolj zoprn od teh zoprnžev, potem jim to ne bi pomagalo, ravno nasprotno.

Ukrepi za izboljšanje

Igor Pavlič, sreda, 11. september 2019, ob 11:42

Včasih so tam pasli še več živine, te planine se spomnim še iz časov, ko ni bilo planinske koče odprtega tipa, ampak je bila zgradba še v stanju opuščene sirane, s kotlom, prešo in vsem ostalim, lastnik jo je dal na uporabo raznim veroučnim skupinam in še komu, kar pa seveda takratni politikini bilo všeč, še pokojni Kardelj je zahteval, da se temu napravi konec, on je občasno hodil v tisto lovsko kočo na Velem polju in mu je tam prišel na uho ta "razvrat", namreč da smo imeli v tej sirarni žurke... Potem je tam zrasla tista kasneje pogorela koča Integral (ali Viator, se ne spomnim več, zdaj je od LPP-ja). Cesta do Pl. Blato je bila zgrajena precej kasneje, skozi Suho je vodila simpatična pot, da ni bilo treba dol čez Vogar. Ampak saj voda v tistem jezeru je bila že takrat vsa umazana in motna, lepo je bilo le pozimi, ko si do obale prismučal s kašknega turnega smuka z Laza in prečil zamrznjeno in zasneženo jezero... Naj napravijo greznico za fekalije iz sanitarij v koči za začetek! Itak je pa večina čistilnih naprav po naših kočah nepravilno dimenzioniranih in imajo zgrešeno tehnologijo, problem je v glavnem v tem, ker se napajo izjemno nenenakomerno, pač glede na obisk in še kaj, potem pa biološki procesi ne gredo v smeri pričakovanj! Seveda ni načrtovati, da bi ljudje zdaj v te koče nosili poleg rjuh še kahle in kansitre!

Ukrepi za izboljšanje

Primož Auersperger, nedelja, 8. september 2019, ob 15:32

Zanimivo, če se bo res doseglo izboljšanje s čistilno napravo pri koči in z izlovom rib. Glede na pašo živine v tej "ponvici" kar dvomim.

Interventni odvzem

Bernard Štiglic, petek, 6. september 2019, ob 21:06

https://www.casnik.si/volkovi-kam-z-njimi/?fbclid=IwAR1h27YkxoWmpVsonoTSjOjfA53v2ftp2vlNj0D1MjkRsU11b6aynZEhZt0

Kdaj bomo šli spet

Bruno Fras, petek, 6. september 2019, ob 14:26

Le skromna pripomba: t. i. Kurirska pot (Pot KV) poteka od Gančanov v Prekmurju do Slavnika (ne Kopra); dolga je dobrih tisoč kilometrov.

AN - 03.09.2019

Igor Pavlič, sreda, 4. september 2019, ob 10:21

Čestitke Andreju, kaj naj si pa mislimo o tem, da je med novicami njegov vzpon praktično vse v zvezi s plezalni vzponi, menda niso aktivni le najstniki in zgodovinarji ter znanstveniki, med aktivnimi pa le gospod v petem letu svojega življena? Gre za podatkovne težave ali krizo? Kaj počnejo ostali, menda niso na tajnih "misijah"?

Dva zlata cepina?! Pa že!

Matej Kucler, četrtek, 29. avgust 2019, ob 23:53

Pogumno še naprej, naj te sreča spremlja.

Dva zlata cepina?! Pa že!

Tone Škarja, torek, 27. avgust 2019, ob 11:19

Čestitam za pametne odgovore (in vprašanja) ter želim kar najboljšo prihodnost.

Po Italijanski

Tone Škarja, ponedeljek, 26. avgust 2019, ob 13:59

Zgledna mini literatura! - In še brez pačenja slovenščine, česar je tudi na G-L preveč.

Iztok Tomazin:

Igor Pavlič, sobota, 24. avgust 2019, ob 17:13

Za nepoučene: https://dobranovica.si/tedxtriglav-se-je-izkazal-za-popolno-uspesnico/

Dobrodelna zdravnica

Tone Škarja, petek, 23. avgust 2019, ob 21:52

Dobra niša za upokojene zdravnike.

Sramota vrh Triglava:

Marjeta Štrukelj, petek, 23. avgust 2019, ob 11:26

Se opravičujem za netočno spletno povezavo, mišljen je Intervju, objavljen v Planinskem Vestniku 2015, št. 11 na strani 46. Povezave na članek ne uspem prilepiti na to mesto, zato je bilo sklicevanje nanj moja velika napaka in je vsa moja poved zdaj en velik drek. Je pa v intervjuju navedeno kar nekaj neizpolnjenih obljub v zvezi z dehtečo tematiko od katere se z veseljem poslavljam.

Sramota vrh Triglava:

Matej Kucler, petek, 23. avgust 2019, ob 10:15

Ta članek je tak, kot da bi za to bli krivi Slovenci, amak 3/4 je poleti tujcev na Triglavu. Mogoče ali kar nujno še spisat članek v Angleščini in ga objavit na FB pod tujimi skupinami.

Sramota vrh Triglava:

Marjeta Štrukelj, četrtek, 22. avgust 2019, ob 18:39

Saj ne, da bi ugovarjala g. Podkoritniku, v vsem mu pritrjujem, in ja, prisotnost čistilke bi naredila veliko. Kljub očitani dolžini filozofiranja sem bila prekratka, da bi g. Darko ujel vse povedano: 20 minut od parkirišča in koče Auronzo se nahaja koča Lavaredo, ravno dovolj, da po zajtrku v koči Auronzo tam človek že potrebuje storitve higiene, nove kave in piva pa še ne. In verjemite, trume se valijo tam mimo. Plačljiv WC z vhodom zunaj stavbe je še kako priročna rešitev! Nisem pa mislila, da je treba goste kakorkoli deliti, poudarila sem samo, da imajo gostje koče normalno WC v koči in to brezplačno.

Drugače pa je mene ata učil, da se v gostilno ne pride samo po cigarete in umazat stranišča in imam o tem popolnoma razčiščene pojme.

Tudi če ni pujsov na delu, je treba stranišče redno čistit, saj to počnemo tudi doma, a za razliko od moških nestrpnežev vem, da drek težko spucaš brez vode! Lahko pa nastaviš dovolj košev za papir, da ne leži vsevprek nastlano. Lahko obnoviš prostore in zgradiš WC, ki tudi v pogojih brez vode ne zaudarja. Vse to nove tehnologije omogočajo, samo zastonj niso in zajedajo izkupiček od vhodnih substanc. Le-te po vsej verjetnosti tudi nekaj pripomorejo k slabemu obnašanju. Pred 40 leti, ko je bil nov dom dograjen, takšne tehnologije še niso obstajale, obstajal pa je sindikalni turizem, ki je že kmalu razkril breme neustreznih sanitarij. Omenjanje krivde posameznika ni brezvezno, saj je dotični posameznik na vrhu Triglava že davno prejemal čeke za posodobitve planinskega doma, pa mu reševanje WC problematike ni dišalo. Tudi obljubljal je že javno: https://planinskivestnik.com/novica.php?pid=1059, tako, da to zares ni filozofiranje, ampak konkretna spodbuda (beri brca), da se kaj premakne.
Raje je zagnal pridobitno mašinerijo, planince/ gornike izenačuje s turisti/pohodniki, zdaj je rezultat v obliki dreka tu in nadomešča duh planinstva, ki pa ga, vsaj jaz, močno pogrešam.

Sramota vrh Triglava:

Darko Podkoritnik, četrtek, 22. avgust 2019, ob 08:59

Oh koliko filozofiranja, pa še deljenje na tiste, ki so v koči prenočili in na zunanje "padalce". Kot da so tisti, ki so v koči prenočili pridni, tisti ki pridejo samo na WC pa pujsi? Kaj še, 99% uporabnikov stranišč je gostov koče, le kdo bi se matral cel dan "na najvišji sekret", če ne gre v kočo vsaj na kavo ali pivo? Kdor gre mimo koče, bo tudi potrebo opravil nekje v naravi (tako kot so vsaj malo potrebo opravili tudi vsi obiskovalci koče - saj menda niso mencali 6 ur do "odrešilne" koče).

In ja, seveda bi snažilka pripomogla, pa še kako. Oseba, ki bi samo s svojo prisotnostjo nadzirala red, in občasno tudi malo počistila, bi zalegla več kot vse filozofiranje o krivdah omenjenih posameznikov. To ja pozna vsak, ki je kdaj vstopil v čist ali umazan javni WC. Kjer je možnost, da te bo "gospa ki čisti in mimogrede pobira tringelt za čistočo" nadrla pred drugimi, da si za seboj pustil svinjak, tam se je prav vsak sposoben držati reda. Če pa ni nikogar, nam preostane samo zgražanje in fotografiranje posranih stranišč - ter trkanje na splošno vest, kar je dobro izključno za poletno polnjenje rumenega tiska, ki ima podobno vrednost kot uporabljeni toaletni papir, drugega nič!!!

Sramota vrh Triglava:

Igor Pavlič, sreda, 21. avgust 2019, ob 23:21

Plačljiv WC imajo recimo tudi v Koči pri Savici, cena je 0,5o EUR, vse piše v angleščini, tudi pripomba s puščico, da je pa brezplačni WC oddaljen 250 m. Sem ravno predvčerajšnjim bil tam, ne v WC-ju, pri koči. Tudi na tabli pred vhodom je s kredo spisana ponudba jedač, vse v angleščini, slovenska različica (tipkopis) je sramežljivo "skrita" v vitrini, da jo komaj opaziš.

Sramota vrh Triglava:

Marjeta Štrukelj, sreda, 21. avgust 2019, ob 17:37

Oprostite, svoje, ne sovje.

Sramota vrh Triglava:

Marjeta Štrukelj, sreda, 21. avgust 2019, ob 17:31

Nisem brala članka in najbrž ni potrebno, da ga poznam. Poznam pa Kredarico. Ljudje smo res pujsi, ampak problematiko stranišč na Kredarici pristojni rešujejo že toliko let, da bi morale ukrepati inšpekcije in spodbuditi preusmeritev dobičkov. A brezplačno opravljanje potreb v naravi kot posledica predvidenega ukrepa pa ne bo problematično?

Ali bi ob plačljivih straniščih lahko zagotovili minimalni higienski standard, ki ga zdaj ni? Ob obstoječi tehnični rešitvi verjetno ne. Plačevanje tako smrdljivega in ogabnega wc-ja pa bi bila svetovna sramota! Enkrat v Dolomitih (Tri Cine) ob izrazito tranzitni koči sem že naletela na plačljivo stranišče, ki je bilo kljub velikemu obisku brezhibno čisto. Vhod je zunaj stavbe in ni potrebno niti na kavo, če ti ni do nje. Za goste koče, ki so prenočevali, so bila seveda razpoložljiva brezplačna stranišča v notranjosti koče! Vem, voda tam ni takšen problem kot na Kredarici, pa vendar je razumno le eno: najprej nujno potrebna prenova in potem morda plačevanje za goste, ki ne spijo in se ne hranijo v koči! Samo tako bi morda še šlo, trenutno je edina rešitev dodatno fizično čiščenje in odvoz odpadkov v dolino! Brez jamranja, stvar je Willenpart zavozil že ničkolikokrat, prišel je račun za ignoranco v preteklosti. Stranišča na Kredarici so Willenpartovo ogledalo.

Količina potrebne hrane in tekočin s substancami ali brez njih je lahko predvidljiv element nabave glede na obisk koče, cene dostave in distribucije so zlahka predvidljive, količina odpadkov oz. obvladovanje izločkov pa ne? Dragoceni gostje ki polnijo blagajno, se na drugi strani spremenijo v svinje, ko opravijo sovje potrebe? Opravijo jih na način, na kakršnega jim je to omogočeno! Ali je res tako težko premakniti miselnost? Čistilka v takšnih pogojih težko reši problem, pravzaprav nima na voljo dovolj rekvizitov, predvsem vode, zato je naloga PD Matica, ki je dobilo v last premoženje nas vseh, da poišče in investira v ustrezno tehnično rešitev. Evro za uporabo sam po sebi ne bo rešil ničesar!

« Prejšnja stran | Število komentarjev: 10277 | Stran 1 od 514 | Naslednja stran »
eXTReMe Tracker