Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Slovesnost

ob 10-letnici vpisa Julijskih Alp v mrežo biosverskih območij

... v okviru programa UNESCO Človek in biosfera (MAB)

v petek, 29. novembra 2013, ob 17. uri
v Zeleni hiši v Kobaridu, Trg svobode 16

 


O programu UNESCO MAB

Urad UNESCO v Parizu je leta 2003 sprejel sklep o vključitvi Julijskih Alp in Triglavskega narodnega parka v mednarodno mrežo biosfernih območij MAB (Man and Biosphere – človek in biosfera). Julijske Alpe so postale del svetovne mreže vzorčnih regij trajnostnega razvoja. Program MAB je namenjen raziskovanju vplivov človekovih dejavnosti na spremembe v življenjskem okolju in spodbujanju trajnostnega in sonaravnega razvoja. Podpira dejavnosti varovanja naravnih vrednot in kulturne dediščine. V Triglavskem narodnem parku so bile v okviru programa UNESCO MAB v desetih letih izvedene pomembnejše raziskave in projekti o obiskovanju TNP, evidentiranju kulturne dediščine, stavbni tipologiji, vplivu človekove dejavnosti na spremembo ekosistemov – 3.000 let železarstva v Julijskih Alpah in vplivu zaraščanja pašnih planin. Izvedenih je bilo tudi več izobraževalnih aktivnosti za mlade z območja MAB in sofinanciranih več publikacij. Program vključuje tudi čezmejno sodelovanje z italijanskim Naravnim parkom Julijsko predgorje na področjih spremljanja stanja divjadi, izobraževanja in skupne promocije.

UNESCO, Organizacija združenih narodov za izobraževanje, raziskovanje in kulturo, je program MAB ustanovila leta 1968. Svetovna mreža MAB obsega 621 območij v 117 državah.

Dokumentarni film o Zgornjem Posočju

Film predstavlja Zgornje Posočje kot območje neokrnjene narave in ohranjene kulturne dediščine z več vidikov. Je območje priložnosti predvsem na področju razvoja trajnostnega turizma, pridelave zdrave hrane in ekološkega kmetovanja. Predstavlja biotsko pestrost in kulinarične posebnosti kot dejavnike razvoja turizma in kmetijstva za boljši jutri naših otrok.
Avtor filma: TV Primorka
Trajanje: 18 minut
Film je Občina Tolmin pripravila v okviru projekta LACIO-DROM .

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27537

Informacije

Informacije