Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razlog ni bila luna, ampak medved

Gorenjski Glas - Cveto Zaplotnik: Medved je napadel ovce na Anclovi kmetiji na Zgornjem Jezerskem, Stane Bergant iz Kokre pa je prepričan, da je zadal usodno rano tudi žrebici, ki je zaradi tega morala v zasilni zakol.

Zgornje Jezersko – Medved se zdaj, v poznojesenskem času, očitno zadržuje tudi na Jezerskem oz. v dolini Kokre. V noči s srede na četrtek je na Anclovi kmetiji na Zgornjem Jezerskem napadel trop ovc, ki se je pasel v bližini domačije. »Oče je opolnoči slišal, kako so ovce tekle mimo hiše. To se mu je zdelo nenavadno, zato je šel pogledat. Nič ni videl, mi­slil si je, verjetno jih je zbegala svetla noč oz. luna. No, zjutraj se je izkazalo, da le ni bila kriva luna. Pred hišo je bila le ena ovca, kar je že bilo sumljivo, kmalu smo v blatu, le pet metrov proč od hleva, opazili sledi medvedovih stopinj,« je povedal Primož Muri z Anclove kmetije, sicer tudi predsednik Društva rejcev drobnice jezersko-solčavske pasme, in dodal, da so v gošči dvesto metrov proč od hiše našli eno pobito ovco, ki je bila breja in bi imela dvojčke, štiri ovce pa so pogrešili in jih do petka opoldne še niso našli. »Medved se je, sodeč po sledeh, doslej že večkrat gibal na jezerskem območju, a škode ni povzročal, vsaj jaz se tega ne spominjam,« je dejal Primož in se vprašal, ali je morda tokrat na Jezersko prišel medved z območja Luč in Solčave.

Je pred zimskim spanjem »hlačal« tudi po Kokri? »V nedeljo, dan pred vetrolomom, so konji prišli s paše domov, kar se mi ni zdelo čudno, saj to pogosto storijo pred vremensko fronto, a v čredi sta tokrat manjkala dveletni konj in letos rojena žrebica. V ponedeljek zaradi podrtega drevja nisem mogel nikamor, v torek sem ju odšel iskat z zvoncem kobile vodnice. Našel sem ju pod Grahošam. Normalno bi ob klicanju in glasu zvonca zarezgetala in prišla nasproti, tokrat pa sta plaho stala. Rodovniška žrebica, potomka elitnega tirolskega žrebca, ki sem jo nameraval rediti naprej, je bila krvava. Ko sem doma ugotovil, da je rana resna, sem poklical veterinarja in po njegovi oceni, da bi bili stroški nepredvidljivo visoki in izid zdravljenja negotov, sem se odločil za zasilni zakol,« je povedal Stane Bergant in dodal: »Takrat niti nisem pomislil, da bi bila rana lahko posledica napada zveri, a zdaj, ko sem zvedel za medveda na Jezerskem, sem v to prepričan. Še toliko bolj, ker vidne globoke sledi kažejo, da so konji proti domu bežali v galopu, česar sicer nikoli ne počnejo.«

Kot je povedal Miran Hafner iz kranjskega zavoda za gozdove, medved na Jezersko bolj redko zaide, tokrat pa je verjetno tja zašel srednje velik in 150 kilogramov težak medved s petnajst centimetrov širokimi šapami, ki je prezimil nekje na Gorenjskem in so ga aprila sledili oz. opazili na območju Tolstega vrha in Jelendola, septembra na Begunjščici ter oktobra v Jelendolu in v Podljubelju, kjer je na Matizovčevi kmetiji tudi napadel ovce. »Od Jelendola do Jezerskega ni daleč, takšno razdaljo medved prehodi v eni noči,« je dejal Hafner.

Cveto Zaplotnik

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije