Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo se - 31.10.13

ŠZL - Žiga Černe: Rekreacija za konec tedna ... Dva nova planinska zemljevida

Pohod po Svečinskih goricah

Vsaj enkrat letno čarovnice zamenjajo metle za palice in se sprehodijo med vinogradi najbolj zahodnega dela Slovenskih goric in to se bo zgodilo ta četrtek, 31. oktobra. Takrat boste lahko tudi vi v roke vzeli palice za hojo po smučarsko in se jim pridružili na poti čez dvorišča vinogradniških kmetij in seveda po vinskih goricah gor in dol. Med 9.45 in 10.00 bo najprej ogrevanje na čaroben način, sledil pa bo pohod po magični pokrajini in v dolžini štirinajst kilometrov. Ob 14. uri, pa vse dokler boste zmogli, bo še zaključek pod čarobnim vodstvom kmetije Pliberšek, kjer bo poskrbljeno za čarobne napitke, polne želodčke in zabavo. Prijavnina bo za odrasle po tri evre. Če nimate palic, si jih boste lahko sposodili. Informacije: 031 663 843, www.svecina.com.

Pohod po Šmarski farni poti

Na prvo novembrsko soboto bo priložnost za pohod po Koroškem, kjer boste hodili po poti, ki povezuje cerkve fare Šmartno pri Slovenj Gradcu. Zbor bo ob 7. uri pred cerkvijo v Šmartnem, čaka pa vas dolg sprehod mimo vseh podružnic: svetega Jurija, Barbare, Filipa in Jakoba v Golavabuki, mimo obeh cerkvic na Brdah (Magdalena in Andrej), do svetega Tomaža v Tomaški vasi, potem po Dobravi do Homca in nazaj do izhodiščne točke. Skupna dolžina poti je nekaj manj kot 29 kilometrov, kar je za jesenske kratke dneve kar precej. Nazaj boste v sedmih do osmih urah. Ker je pot krožna, se na cilj lahko vrnete tudi kjer koli vmes. Informacije: 031 609 831, zupnija-smartno-sg.rkc.si.

Z Mirne okul Mirne

Mirnska dolina je prepredena z vinskimi cestami in pešpotmi, ob poteh pa stojijo številni zanimivi spomeniki preteklosti ali vsaj njihovi ostanki. To je predel Slovenije, ki ga je vredno obiskati in priložnost izkoristite to soboto na vodenem pohodu okoli kraja Mirna. Izhodišče bo ob pol osmih zjutraj pred Forca barom na Mirni, v osemnajstih kilometrih pa si boste privoščili obisk Kraljeve doline ter se povzpeli na Trbinc, Selsko in Migolsko Goro. Na poti ne bo manjkalo okrepčil, našlo pa se bo tudi kaj za pod zob. Startnina bo pet evrov. Informacije: 041 744 022, www.drustvopartizanmirna.si.

Boškarinov jesenski pohod

Vas morda bolj zanimajo sončno gričevje in prastare idilične istrske vasice? Še preden so tam nastale asfaltne ceste, so jih povezovale stare vaške poti, ki so bile velikokrat tlakovane s škralmi. Po teh poteh so Istrani za tovorjenje težkih tovorov uporabljali istrsko govedo – boškarine. Še pred 30 do 40 leti je vsaj enega imela vsaka tamkajšnja hiša. Po šavrinskih vaseh boste sledi boškarina iskali na pohodu v soboto, 2. novembra. Začetek bo v centru Šmarij, ene večjih vasi Slovenske Istre, na starem istrskem trgu pred cerkvijo, pot pa vas bo vodila skozi gozd do razgledne Padne, kjer je nekaj časa živel in ustvarjal slikar Božidar Jakac, v Novi vasi boste obiskali vinarja in pomalicali nekaj domačega, na poti naprej si ogledali oljarno in obiskali še vas Krkavče, kjer se nahaja skrivnostni poganski kamen. Tura z vsemi postanki traja do šest ur. Informacije: 031 337 339, www.autentica.si.

Dva nova planinska zemljevida

Pomembna naloga Planinske zveze Slovenije je tudi osveščanje, izobraževanje in informiranje, kar uspešno in redno počne tudi s pomočjo planinske literature. Planinski vestnik velja za najstarejšo slovensko revijo, saj izhaja že od leta 1895, vsako leto izdajo nekaj leposlovnih knjig, strokovne literature, v zadnjem času pa sta izšla dva planinska zemljevida. Prvi bo bolj ali manj izurjenim obiskovalcem približal Polhograjsko hribovje in odlično dopolnil predlani izdani vodnik tega območja, avtorja Božidarja Lavriča. Drugi prvič v celoti pokriva Šaleško dolino z okolico in poleg planinskih koč in poti, zajema tudi plezališča in plezalne poligone. Pot pod noge in srečno hodite. Informacije: www.pzs.si.

Pripravil: Žiga Černe 

Športni koledar: planinstvo

G-L, arhiv: Razgibajmo se

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27658

Informacije

Informacije