Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Policijski helikopter rešuje življenja

Mojca Petrovič, Simon Vindiš in Robert KraljVečer, Črna kronika - Damjana Žist: Ptujčanko iz stene Mojstrane, kjer se je pri padcu hudo poškodovala, rešil policijski helikopter

"S prijateljico sva plezali v steni Mojstrane, ko se je nad mano odluščil večji del skale, ki je izruval tudi klin, kjer sem bila varovalno vpeta z vrvjo. Padla sem kakšnih trideset metrov v globino na skalno polico. Ko sem videla, da je noga obrnjena nazaj, da se ne morem premikati in da ne morem dihati, sem vedela, da je z mano zelo hudo. Imela sem zlomljeno medenico in več reber, zavedela sem se, da me lahko reši le policijski helikopter, ker drugače ne bom preživela.

Prijateljici sem zaklicala, naj pokliče pomoč, sama pa sem si ves čas govorila, pomoč, pomoč naj pride, helikopter naj pride pome.

In ko sem zaslišala zvok helikopterja, meni se je zdelo, da ga ni neskončno dolgo, a je prišel čez slabe pol ure, sem si oddahnila, vedela sem, da sem rešena in da bo še vse dobro," je na včerajšnji tiskovni konferenci v Letalski policijski enoti na brniškem letališču povedala 36-letna Ptujčanka Mojca Petrovič, ki ji je policijski helikopter 22. julija letos z reševalno ekipo rešil življenje.

Še bo plezala
"Moja hvaležnost je neizmerna, da so me rešili, če jih ne bi bilo, tudi mene danes ne bi bilo več med živimi, poškodbe so bile zelo hude. Sreča pa je tudi to, da se bo po končani rehabilitaciji moje telo rehabilitiralo tako kot pred nesrečo, čeprav desna noga še zdaj ni povsem dobra, a verjamem, da bo," je še povedala Petrovičeva, učiteljica španščine v osnovni in srednji šoli v Mariboru. Na naše vprašanje, ali bo še plezala, z nasmehom odgovori: "Seveda, gore imam neizmerno rada."

Na včerajšnji tiskovni konferenci v Letalski policijski enoti, ki obstaja že 46 let, so nam pokazali tudi film treh akcij resničnega reševanja poškodovanih iz slovenskih gora, med njimi tudi Petrovičevo.

"Naša enota se odzove na vse vrste klicev na pomoč, če le vremenske razmere to dopuščajo, ponoči z opremo, ki jo imamo, letimo brez težav. Sodelujemo pri reševanju v gorah na težko dostopnih terenih, v okviru nujne medicinske pomoči prevažamo novorojenčke v inkubatorjih do večjih bolnišnic in seveda opravljamo policijske naloge, smo pomoč kriminalistom, policijskim specialcem, opravljamo nadzor državne meje in še bi lahko našteval. V naši letalski floti imamo šest različnih helikopterjev, dve ekipi pilotov z drugimi sodelavci sta v stalni pripravljenosti, ena za reševalne, humanitarne akcije, kjer sodeluje tudi zdravnik, druga za hitre policijske intervencije. Po klicu na pomoč je celotna ekipa v helikopterju čez pet minut in že hiti na kraj, kjer potrebujejo pomoč. Večina našega reševanja je namenjena reševanju ponesrečencem v gorah. Enota šteje 22 pilotov, od tega sta dve pilotki, 18 tehnikov in vodstvo enote, skupaj nas je 43," je povedal šef enote Simon Vindiš.

Hitro reševanje ponesrečenih
Letos so piloti letalske policijske enote s helikopterjem opravili 600 ur za operativne policijske naloge in 340 ur letenja za humanitarne naloge, v njih so do včeraj pripeljali 280 ljudi, od tega so jih 58 poškodovanih rešili iz gora, 31 pa je bilo nedonošenčkov, ki so jih odpeljali v večjo bolnišnico. "Eno zahtevnejših reševanj za našo enoto je reševanje v gorah, kjer je pogosto treba ponesrečenca rešiti z zelo slabo dostopnega terena, kar zahteva vrhunsko usposobljenost in brezhibno uigranost celotne ekipe. Največ helikopterskih gorskih reševanj se opravi ob pomoči elektromotornega vitla," je povedal Vindišev pomočnik Robert Kralj.

Prednosti helikopterskega reševanja iz gora je več, pravi Kralj, predvsem hitrost, saj so na kraju, kjer je ponesrečen, veliko hitreje, kot če bi po njega prišli peš gorski reševalci, pa še po navadi so ponesrečeni na zelo težko dostopnem terenu, kamor lahko pridejo le reševalci iz helikopterja. Iz njega se do ponesrečenca spustijo po vitlu, medtem ko zdravnik oskrbuje poškodovanega in ko ga nameščajo v posebno zračno blazino, s katero ga kasneje z vitlom povlečejo v helikopter, se posadka helikopterja umakne, ko pa je ponesrečenec pripravljen za prevoz, se helikopter vrne, vanj pa se z vitlom povleče celotno ekipo. Poleg tega s helikopterjem opravijo tudi hiter prevoz ponesrečenca v bolnišnico, vsaka minuta je namreč zelo dragocena za ohranjanje človekovega življenja, je sklenil Kralj.

Damjana Žist



"Če ne bi bilo helikopterja, danes tudi mene ne bi bilo"

Večer, 29.10.2013 - S temi besedami se Mojca Petrovič zahvaljuje policijski helikopterji enoti, ker ji je rešila življenje. Takih primerov je bilo leto še 279.

600 ur za operativne policijske naloge, 340 ur letenja za humanitarne naloge, 280 pripeljanih oseb, od tega 58 poškodovanih iz gora, 31 prepeljanih nedonošenčkov – to je letošnja statistika policijske helikopterske enote. V to statistiko je vključena tudi 36-letna Ptujčanka Mojca Petrovič, ki ji je reševalna ekipa policijskega helikopterja 22. julija letos rešila življenje, ko so jo hudo poškodovano rešili iz stene Mojstrane in odpeljali v bolnišnico.

„Moja hvaležnost je neizmerna, da so me rešili, če jih ne bilo, tudi mene danes ne bi bilo več med živimi, poškodbe so bile zelo hude. Sreča pa je tudi to, da se bo po končani rehabilitaciji moje telo rehabilitiralo tako kot pred nesrečo, čeprav desna noga še zdaj ni povsem dobra, a verjamem, da bo,„ danes pripoveduje Petrovičeva, učiteljica španščine na osnovni in srednji šoli v Mariboru. Na naše vprašanje, ali bo še plezala v gorah, ji čez lice preleti nasmeh in odgovori:“ Seveda, gore imam neizmerno rada“.

„Naša enota se odzove na vse vrste klicev na pomoč, le če vremenske razmere to dopuščajo, sodelujemo pri reševanju v gorah na težko dostopnih terenih, v okviru nujne medicinske pomoči prevažamo novorojenčke v inkubatorjih do večjih bolnišnic ter seveda opravljamo policijske naloge, smo pomoč kriminalistom, policijskim specialcem, opravljamo nadzor državne meje in še bi lahko našteval. V naši letalski floti imamo šest različnih helikopterjev, dve ekipi pilotov z ostalimi sodelavci sta v stalni pripravljenosti, ena za reševalne, humanitarne akcije, kjer sodeluje tudi zdravnik, druga za hitre policijske intervencije. Celotna ekipa je v helikopterju čez pet minut in že hiti na kraj, kjer potrebujejo pomoč,“ zmogljivosti enote našteva njen šef Simon Vindiš.

„Eno zahtevnejših reševanj za našo enoto pomeni reševanje v gorah, kjer je pogosto treba ponesrečenca rešiti z zelo slabo dostopnega terena, kar zahteva vrhunsko usposobljenost in brezhibno uigranost celotne ekipe. Največ helikopterskih gorskih reševanj se izvaja s pomočjo elektromotornega vitla,“ pa dopolnjuje Vindišev pomočnikRobert Kralj. Prednosti helikopterskega reševanja z gora je, da helikopter pride hitro do kraja, kjer je ponesrečeni ter da ga hitro odpeljejo v bolnišnico. Vsaka minuta pa je dragocena pri reševanju življenj.

Policijska enota ima sicer trenutno šest helikopterjev. Najstarejši je Agusta Bell AB-212, letnik 1980, sledita dva Agusta Bell AB-206 iz leta 1985 in Agusta Bell AB-412 iz leta 1987. Agusta A-109E Power in Eurocopter EC 135 P2+ pa sta precej mlajša, prvi 9 let, drugi pa 6.

Damjana Žist 

Vecer.si 30.10.2013

Mojca Petrovič, Simon Vindiš in Robert Kralj
Mojca Petrovič, Simon Vindiš in Robert Kralj (MNZ)

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27642

Informacije

Informacije