Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Do južnega tečaja in nazaj

torek, 29. oktober 2013, ob 20:29, Boris Štupar, ogledov: 938

Žurnal 24: Ekstremno pot Bena Saundersa bo mogoče spremljati prek bloga in družabnih omrežij.

Polarna raziskovalca Ben Saunders in Tarka L’Herpiniere sta začela svoje potovanje po Antarktiki, s katerim bosta poskušala postaviti svetovni rekord.

Tragična odprava Terra Nova
Prvi je poskušal Južni tečaj osvojiti britanski raziskovalec Robert Falcon Scott na ekspediciji med leti 1901 in 1904, a mu podvih ni uspel. Prehitel ga je Norvežan Amundsen z ekipo, ki je najbolj južno točko na Zemlji dosegel 14. decembra 1911. Ob istem času se je na Antarktiko z ekspedicijo, poimenovano Terra Nova, vrnil Scott. Ekspediciji sta tekmovali, katera bo prva osvojila tečaj. Scott je s še štirimi člani odprave Južni tečaj dosegel 17. januarja 1912. Ob vračanju je vseh pet članov odprave umrlo od podhranjenosti in podhladitve.

Z mesta pri koči kapitana Scotta na obali Antarktike bosta prehodila pot do južnega tečaja in nazaj, pri čemer ju bo spremljala najsodobnejša tehnologija. Njuno 2.900-kilometrsko pot in najdaljšo polarno odpravo brez podpore v zgodovini bo mogoče spremljati tudi prek spleta.

Raziskovalca bosta o svojem podvigu vsak dan pisala na strani Scottewxpedition.com, fotografije in videoposnetke pa objavljala na družabnih omrežjih:
– You Tube
– Twitter
– Facebook
– Instagram
– G+
– Spletna stran Explore Ben's Journey (Raziščite Benovo pot)

Ben Saunders je med najboljšimi polarnimi raziskovalci na svetu in eden od samo treh ljudi v zgodovini, ki se je samostojno podal na pot na smučeh na severni tečaj (izziv, ki ga je Reinhold Messner označil kot "desetkrat nevarnejšega kot Mount Everest"). S 26 leti je bil Ben več kot deset let mlajši od preostalih in je tako postal najmlajši raziskovalec v zgodovini, ki mu je uspel ta dosežek. Svoj uspeh je dosegel leta 2004 v razmerah, ki so bile po besedah agencije Nasa najslabše do takrat, in tako desegel rekord za najdaljšo samostojno pot Britanca po Antarktiki. Te poti ni do danes ponovil nihče.

C. R.

eXTReMe Tracker