Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Po stenah in grebenih Durmitorja

Jutro (1933): Letošnje poletje se je namenilo pet slovenskih alpinistov-akademikov, da obiščejo in alpinistično obdelajo skupino Durmitorja.

Pot jih je vodila od železniške postaje Ustiprača-Goražde do Foče, kamor se lahko pride še z avtobusom. Od tu so nadaljevali pot peš, prtljago pa so naprtili na majhne konjiče ki so jih najeli pri domačinih. Mimo romantičnega sotočja Tare in Pive, preko Crkviške visoke planote skozi primitivne vasi, ki so med najvišjimi v naši državi. Skozi klisure Sušice so prišli v Škrko, zapuščeno Krnico sredi divjih sten Durmitorjevih vršacev, kjer ležita dve romantični gozdni jezeri, pravi »morski očesi«. V primitivni pastirski kolibi iz desk, vej in listja so se utaborili. Kraj je služil za izhodišče, da so v 10 dneh oblezli vse glavne stene in vrhove obkrožujočih gora. V teh dneh so oblezli Bobotov Kuk (2522), ki je najvišji vrh Dinarskega sistema, Bezimeni vrh, Prutaš, Grudo in druge vrhove.
Čez Dobri Do so prišli v alpinistično najzanimivejši del Durmitorja, v dolino
Komarnice. Imeli so še marsikaj v računu, ali presenetilo jih je slabo vreme. Samo s pogledi so se mogli vzpenjati po široki in orjaški steni Boljskih gred in drugih vrhov. Obljubili so jim pa svidenje.
Od Šavnika jih je avto potegnil mimo Nikšiča in Grahovega v Kotor, kjer jim je
planinske žulje omehčala morska kopel.

Turistovski klub »Skala« priredi predavanje o teh vzponih v Durmitorju v petek 17. t. m. ob 20. v dvorani Delavske zbornice. Predaval bo g. Lojze Pipan, eden od petorice. Predavanje bodo spremljale tudi lepe in instruktivne skioptične slike.

Jutro, 12. november 1933

 12.11.1933

dLib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije